Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Drama Lidice: Nakolik se slavný film shoduje se strašlivou nacistickou realitou

Drama Lidice: Nakolik se slavný film shoduje se strašlivou nacistickou realitou
Zdroj: Bioscop
+ Dalších 8 fotografií
vypálení

Snímek Lidice, jenž popisuje příběhy lidí, kteří se absurdní shodou náhod připletli do cesty dějinám, slaví 10 let od svého vzniku. Vypálení Lidic a zabití 340 obyvatel obce mělo být důkazem nacistické síly. Nakolik je snímek  z roku 2011 věrný skutečné události?

10. června roku 1942 došlo pod falešnou záminkou k vyhlazení české obce Lidice Příkaz vydal tehdejší státní tajemník Úřadu říšského protektora Karl Hermann Frank. O život přišlo 340 obyvatel obce - muži, ženy i děti.

Scenárista a historik Zdeněk Mahler se ve snímku Lidice, který tragické události zachycuje, zaměřil na omyl, jenž k vypálení obce a popravám jejích obyvatel vedl. Nevinný milostný dopis nacisté mylně vyhodnotili a Lidice byly vybrány jako ukázka exemplárního postupu proti všem, kdo schvalovali atentát na Reinharda Heydricha

Vypálení Lidic

Do Lidic vtrhlo gestapo a začalo zatýkat všechny obyvatele. Ženy s dětmi byly převezeny do budovy kladenského gymnázia. Několik málo dětí bylo postupně vybráno k poněmčení, zbylé byly s matkami poslány do vyhlazovacích táborů, kde většina byla zplynována v koncentračním táboře Chelmno v Polsku. Válku přežilo 143 lidických žen a v německých rodinách bylo vypátráno 17 dětí, jejichž život byl ušetřen výměnou za převýchovu v Říši.

Z mužů zásah nacistů přežil jen jeden, Jiří Tůma ze sousedních Makotřas, který obcí náhodou projížděl na kole a dostal se do spárů gestapa. To, že nebyl občanem Lidic, mu zachránilo život a později mohl popsat, jak celkem 173 mužů a chlapců starších 15 let bylo shromážděno v Horákově statku, kde nacisté ověřovali jejich totožnost. Tůmu gestapo propustilo, ale výstřely, které slyšel na cestě domů, svědčily o jediném. Lidičtí muži byli do jednoho popraveni. Nejmladšímu bylo teprve 14 let, o svém věku lhal. Nejstaršímu zastřelenému muži bylo 84 let.

Cenné věci, jakými tenkrát byly zemědělské nástroje, koně či dobytek, byly z obce odvezeny. Následovalo podpálení všech budov - domů, kostela, školy, fary. Nacisté je polili benzínem a zapálili. V následujících měsících byly zbytky stavení vyhazovány do povětří a veškeré stopy po nich byly zahlazovány.

Film Lidice odráží realitu

Scénář k filmu Lidice psal historik Zdeněk Mahler, který vycházel z ověřených, nicméně v roce 2011 ještě málo známých historických dat. Hlavní postavy skutečně existovaly a děj není vymyšlený. Snímek reflektuje skutečné události, jež vedly k jedné z vůbec nejhorších událostí heydrichiády. Důkazy, že se film drží reality, natočili sami příslušníci SS - dochované filmové záznamy ukazují hrůzy, kterých se dopouštěli.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy