Pomazánka se smetanovým sýrem, malinami a mátou
Skvělá kombinace, která vás ráno jistě postaví na nohy.
- 250 g malin (pokud nemáte čerstvé, můžete použít i malinovou marmeládu)
- 400 g smetanového sýra (Lučina)
- hrst mátových lístků
Jak na to?
Maliny rozmačkejte na kaši. Mátové lístky nasekejte najemno. Zašlehejte mátu do smetanového sýra, a po lžících přidávejte malinovou kaši (či marmeládu), dokud nedosáhnete vámi preferované konzistence. Pomazánka chutná na celozrnném pečivu i na křupavé houstičce.
Pomazánka se smetanovým sýrem, mrkví a kari
Další z pomazánek je díky kari příjemně kořeněná a díky zázvoru povzbudí.
- 1 mrkev
- 1 cm zázvoru
- 6 stonků koriandru + pár lístků na ozdobu
- 3 lžíce mléka
- 200 g čerstvého smetanového sýra
- 2 čajové lžičky kari + trochu na ozdobu
- sůl a pepř
Jak na to?
Mrkev omyjeme, oloupeme a nastrouháme najemno. Zázvor oloupeme a také nastrouháme. Koriandr omyjeme, osušíme a otrháme ze stonků. Pár lístků dáme stranou na ozdobu, zbytek nasekáme nadrobno. Smetanový sýr, mléko, kari, koriandr a mrkev vyšleháme do kompaktní hmoty. Osolíme a opepříme.
Dekorativně upravíme do mističek, ozdobíme lístky koriandru a poprášíme trochou kari. Pomazánku můžeme ale také namazat na jednohubky z tmavého pečiva.
Pomazánka se sýrem cottage a banánem
Poslední z trojice pomazánek je opět sladká, vhodná k snídani. Med a banán dodají dostatek energie a cottage nezatíží zažívání. Výborně se hodí k celozrnnému pečivu.
- 1 pomeranč v biokvalitě
- 3 stonky máty
- 400 g sýra cottage
- 2 čajové lžičky medu
- 1 banán
Jak na to?
Pomeranč omyjeme a z poloviny ostrouháme kůru. Pozor: bez bílé části, ta je nahořklá. Pak pomeranč oloupeme - okrájíme tak, aby na něm žádná část kůry nezůstala. Ostrým nožem ho vyfiletujeme - tedy vyřežeme dužinu, a ze zbytku pomeranče (tedy z toho, co zbude po vyřezání) vymačkáme šťávu. Mátu omyjeme, osušíme a ze dvou stonků otrháme lístky. Ty nasekáme najemno. Třetí stonek ponecháme.
Cottage, nasekanou mátu, med, nastrouhanou pomerančovou kůru a vymačkanou šťávu důkladně promícháme. Třetinu pomerančových filátek nakrájíme na malé kousky a přidáme k pomazánkové mase. Těsně před podáváním oloupeme banán a nakrájíme ho na malé kostičky, které pak do směsi vmícháme. Podáváme na tmavém pečivu, ozdobené zbylými filátky a mátovými lístky.