Momentálně v Novavax CZ pracuje již přes 300 zaměstnanců – vědců, inženýrů, techniků, kvalitářů a dalších pracovníků například z oblasti logistiky, údržby, ale i administrativy. Foto: Novavax

Stěžejní složka originální vakcíny proti covidu-19 se bude vyrábět v Česku. Novavax hledá nové zaměstnance pro výrobu této a dalších vakcín

Evropská léková agentura doposud schválila dva typy vakcín proti covid-19 – mRNA a vektorovou. Brzy by ovšem spektrum mohlo být rozšířeno o proteinovou vakcínu, kterou vyvíjí společnost Novavax. Tato vakcína je přitom pro Českou republiku zcela unikátní – jedna její část, takzvaný spike protein koronaviru, se totiž bude vyrábět v Bohumili nedaleko Prahy. Čeští specialisté tak získávají novou možnost, jak přispět k boji proti covid-19.

„NVX-CoV2373, naše kandidátní vakcína, má dvě složky. Ta, která se vyrábí v závodě Novavax CZ, se nazývá antigen. Jedná se o rekombinantní protein, který je stejný jako ten na povrchu viru SARS-CoV2, jenž způsobuje onemocnění covid-19. Tento povrchový spike neboli S-protein se nemůže sám množit a nemůže způsobit samotné onemocnění. Jeho úlohou je v podstatě naučit imunitní systém rozpoznat virus jako cizího vetřelce. Pokud imunitní systém později zaznamená skutečný virus, je již připraven vyvolat imunitní reakci, aby zabránil nemoci. Klinické studie, které nyní probíhají, tento přístup ověřují. Druhá složka se vyrábí například ve švédské Uppsale. Jedná se o náš patentovaný Matrix-MTM adjuvant, který využíváme k posílení imunitní reakce. Ihned po výrobě budou obě tyto složky odeslány do další lokace, kde dojde k jejich smíchání, plnění a finalizaci,“ vysvětluje Jakub Hofmann, manažer komunikace společnosti Novavax.

Novavax je biotechnologická společnost, která se dlouhodobě věnuje vývoji vakcín proti infekčním chorobám, jako je sezónní chřipka, ebola, RSV, MERS či SARS. Nyní se věnuje především vývoji vakcíny proti covidu-19, na začátku tohoto měsíce navíc společnost ohlásila pozitivní preklinická data u kombinované vakcíny proti covidu-19 a chřipce.

Využívá se bakulovir i hmyzí buňky

V květnu 2020 společnost Novavax dokončila akvizici závodu firmy Praha Vaccines v Bohumili u Prahy. I zde má vývoj a výroba vakcín dlouhou historii. Už po první světové válce tu vznikl první Státní zdravotní ústav Československé republiky, který měl mimo jiné vyvíjet a vyrábět séra a očkovací látky. Když se po druhé světové válce se SZÚ přesunul do Prahy, zůstala v Bohumili právě část zaměřená na séra a očkovací látky.

Loňská akvizice bohumilského závodu Novavaxem má za cíl rozšířit výrobní kapacity společnosti. Hlavním úkolem je vytvořit dostatečné kapacity na výrobu vakcíny proti covidu-19, do budoucna se zde ale plánuje také produkce dalších vakcín, například kandidátní vakcíny NanoFluTM proti chřipce.

Akvizice bohumilského závodu Novavaxem má za cíl rozšířit výrobní kapacity společnosti. Foto: Novavax

Co přesně má nyní závod v Bohumili na starosti? „Ve výrobním závodě v Bohumili vyrábíme rekombinantní povrchový spike protein koronaviru za pomocí hmyzích buněk a geneticky upraveného bakuloviru, který je pro člověka neškodný. Tento S-protein dále čistíme a koncentrujeme. V rámci výroby si připravujeme sami roztoky a živná média. Jedná se o výrobu s vysokou mírou automatizace. Co se týká kvalifikace zaměstnanců, nejvíce potřebujeme chemiky, a to jak se středoškolským vzděláním, tak vysokoškoláky. U nich nejvíce oceníme specializaci v oborech biotechnologie, chemické inženýrství, výroba léčiv a podobně. Nutný je smysl pro detail, pečlivost, schopnost a touha učit se nové věci. U většiny kandidátů také požadujeme pokročilou znalost angličtiny,“ popisuje Jakub Hofmann s připomínkou, že se v závodě nepracuje s živým koronavirem, takže manipulace není pro člověka nebezpečná.

Závod hledá desítky zaměstnanců

Momentálně v Novavax CZ pracuje již přes 300 zaměstnanců – vědců, inženýrů, techniků, kvalitářů a dalších pracovníků například z oblasti logistiky, údržby, ale i administrativy. „Zaměstnáváme špičkové odborníky, zkušené profesionály, ale také talentované absolventy. Zastoupení mužů a žen je v Novavaxu zhruba stejné. Kolegové z Prahy a Středních Čech tvoří zhruba polovinu našich pracovníků. Ostatní k nám dojíždějí i ze vzdálenějších míst republiky,“ vysvětluje Jakub Hofmann.

Závod v Bohumili přitom nyní svůj tým posiluje o desítky specializovaných pozic, jako jsou specialista jištění jakosti či výrobní technik.

„Jako firma stále rosteme a aktuálně hledáme několik desítek nových zaměstnanců na různé specializované i méně kvalifikované pracovní pozice. Jejich seznam je uvedený na stránkách Novavax.cz v sekci Kariéra. Nabízíme mnoho benefitů, mezi které patří motivující finanční ohodnocení, týden dovolené navíc, tři dny placeného zdravotního volna, profesní rozvoj, pravidelné vzdělávání, příležitosti pro kariérní růst, kvalitní firemní stravování, svozové autobusy z Prahy zdarma nebo například příspěvek na vlastní dopravu či sportovní aktivity. Na co jsme také velmi hrdí, je nadšený kolektiv našich pracovníků. Všichni společně pracujeme na tom, abychom vyráběli produkt, který pomůže zachraňovat miliony životů po celém světě. Na dalším rozšiřování benefitů pracujeme, protože spokojenost zaměstnanců, přátelská firemní kultura a vytváření co nejlepších pracovních podmínek jsou naší prioritou,“ dodává Hofmann s tím, že k dalším benefitům patří také fyzioterapeutická péče v prostorách podniku či jazykové kurzy. Velkým lákadlem je však už samotná práce v mezinárodním prostředí jednoho z nejmodernějších pracovišť v oblasti farmacie v ČR a pomoc v boji proti covidu.

Vakcínou proti covidu-19 to ale nekončí. „Akvizice výrobního závodu ve středočeské Bohumili nedaleko Prahy byla pro společnost Novavax dlouhodobou strategickou investicí. Disponujeme těmi nejmodernějšími technologiemi pro výrobu nejrůznějších druhů vakcín. Očekáváme, že zde v budoucnu budeme vyrábět mimo jiné také naši kandidátní vakcínu proti chřipce. Abychom byli úspěšní, budeme pokračovat v budování týmu expertů a profesionálů, kteří chtějí být u výroby moderních vakcín s potenciálem pomáhat chránit miliony životů po celém světě, nejen během pandemie covid-19, ale také v rámci dalších závažných onemocnění a zdravotních hrozeb,“ uzavírá Jakub Hofmann, manažer komunikace společnosti Novavax.

Michaela Koubová