Hlavní obsah

Jak se vypořádat s vnitřním hněvem

Asi každý z nás se občas setkal s prudkými návaly vzteku. Důvodem může být hádka s partnerem, politická situace nebo třeba vada na výrobku. V takových případech mohou pocity frustrace vyústit do situace, kdy vidíme rudě. Jak zklidnit mysl a zkrotit svůj hněv?

Foto: Profimedia.cz

S vnitřním hněvem můžete bojovat.

Článek

1. Přiznejte si, že jste naštvaní

Pocity hněvu se nevážou jen k naší mysli, ale také tělu. „Hněv často způsobí změny na našem těle. Příkladem je svalové napětí, ztuhlý či bolavý krk, zrychlený srdeční rytmus nebo dech. Hněv se také může projevit pocitem únavy nebo rozrušení,“ říká terapeut Kurt Smith pro Huffington Post.

Změna se také může projevit na vašem hlasu. „Jedním ze způsobů, jak si uvědomit, že máte vztek, je poslouchat hlasitost svého hlasu. Pokud se zvyšuje, je pravděpodobné, že bojujete s náhlým přívalem emocí. Pokud si to uvědomíte, zkuste navrátit svůj hlas do původního znění. Uvidíte, že i samotným procesem se uklidníte,“ dodává Smith.

2. Řiďte se pokyny svého těla bezpečně a pomalu

Osvědčenou radou na zvládání hněvu nebo stresové situace je správné dýchání. Pořádně se alespoň 10krát nadechněte a hluboce vydechněte. V případě, že tato technika nezabere, zkuste se zamyslet nad tím, co po vás chce váš hněv a co to znamená.

„Všimněte si, jestli se například vaše ruce, předloktí a bicepsy chtějí sevřít, nebo jestli se vám svírá břicho a chcete křičet. Poslouchejte své tělo a následně danou věc velmi pomalu udělejte. Pokud se vám například chce do něčeho praštit, odejděte a opatrně praštěte do polštáře,” radí psychoterapeutka Brittany Bouffardová.

3. Dejte si chvíli pauzu  

Pokud jste ve společnosti lidí a předchozí krok není možné provést, udělejte si pauzu a odejděte.

„Odchod vám dá čas na uklidnění a shromáždění myšlenek. Díky tomu se uklidníte a zabráníte tomu, aby situace eskalovala. Svému okolí svůj úmysl sdělte včas, aby tento krok nepůsobil pasivně agresivním dojmem,“ radí psychoterapeutka Saniyyah Mayová.

Sociální média nás traumatizují více, než si uvědomujeme

Zdraví

4. Zeptejte se sami sebe

Až se uklidníte, přemýšlejte o tom, co motivuje váš hněv. Hněv je totiž obvykle sekundární emoce, která slouží jako maskování skutečných pocitů. Jedná se o hanbu, rozpaky, nebo třeba žárlivost?

„Pokud se skutečně dokážete oprostit od svých emocí, můžete se na danou situaci podívat zvenčí a zjistit skutečnou příčinu,“ říká terapeut Davey Tully. Jakmile si uvědomíte skutečné emoce ve hře, můžete je sdělit osobě, proti které jste svůj hněv obrátili.

5. Změňte tón konverzace

Pokud si uvědomíte, že vaše reakce byla přehnaná, a už jste se uklidnili, zkuste změnit tón konverzace. Místo toho, abyste například svůj protějšek obviňovali, mu vysvětlete, z jakých důvodů vám dané věci vadí a jak docílit společného kompromisu.

6. Změňte téma

V případě, že ani změna tónu nezabere, změňte téma hovoru. To sice neřeší daný problém, ale alespoň se opravdu uklidníte a budete mít více času popřemýšlet a zvážit názor i druhé strany, než se ke konverzaci vrátíte. Jak na to? Odlehčete situaci dobrým vtipem nebo mluvte o něčem, co obě strany baví.

Reklama

Související články

Průzkum: Přibývá duševních onemocnění

Pandemie s sebou přinesla i zcela jiná zdravotní rizika, než je zápal plic způsobený covidem. Druhotným, ale také velmi závažným efektem je rozpuk duševních...

Výběr článků

Načítám