Jak chránit svůj vztah, když se zamilujete v práci

I když je fenoménem dnešní doby práce z domova, stále hodně lidí se denně setkává se svými spolupracovníky, nadřízenými, klienty nebo obchodními partnery. Každý z nás zná někoho, kdo se v práci zamiloval, nebo se to dokonce stalo vám.

Je důležité vědět, jak zvládnout tuto velmi choulostivou situaci, pokud chcete mít s někým něco zvláštního a zároveň být dobří ve své práci.

Držte se společenských konvencí

Měli byste zjistit, zda má vaše společnost nějaká pravidla, pokud jde o schůzku se spolupracovníkem. Společnosti jsou připraveny na zásady a jsou připraveny pomoci, pokud mezi vámi a vaším spolupracovníkem vzplanou city. Měli byste přečíst drobné písmo ve své smlouvě, protože některé společnosti nedovolují, aby pracovník chodil s podřízeným nebo obecně povolila jakýkoli druh kancelářského románku.

Vyhněte se románku se šéfem nebo podřízeným

Pokud vám zásady vaší společnosti umožňují vztahy v kanceláři, nenavazujte ho s vaším šéfem, podřízeným nebo dokonce s klientem, protože v dynamice moci takového vztahu by bylo těžké se orientovat. Vaši další spolupracovníci by si mohli myslet, že se vám dostává zvláštního zacházení, a váš úsudek a profesionalita by mohla být ohrožena, což by mohlo vést k tomu, že vás vyhodí.

Vztah v práci netajte, ale současně se jím nechlubte

Pokus o utajení kancelářské romantiky je téměř nemožný a lidé to pravděpodobně nakonec zjistí. Nezapomeňte tento vztah prodiskutovat se svým manažerem a personalistou, aby tento vztah nikomu nezpůsoboval problémy. HR vám pomůže pochopit zásady, pokyny a vše, co potřebujete vědět, a poté můžete svůj vztah na pracovišti zveřejnit.

Potvrďte svůj vztah

Než to vezmete na lidské zdroje, ujistěte se, že vy a váš spolupracovník jste na stejné „vlně“. Jakmile víte, že chcete to samé, a jakmile jste o tom mluvili s HR, je vhodné oznámit to se svým spolupracovníkům. Jen se ujistěte, že vy a váš partner souhlasíte s tím, s kým sdílet novinky.

Připravte se na to, že ne všichni vaši kolegové z toho budou mít radost

Někteří z vašich kolegů mohou cítit zrazeni, že nevěděli o vašem novém vztahu. Někteří z vašich kolegů možná řekli o vašem novém partnerovi nepříjemné věci, protože nevěděli, že jste spolu.

V práci zůstaňte profesionály

Vyhýbejte se veřejným projevům náklonnosti v práci, protože mnoha lidem je to nepříjemné. To zahrnuje nejen fyzický dotek, ale také flirtování a používání zamilovaných oslovení. Na druhou stranu, pokud se hádáte, měli byste se snažit, aby rozbroje zůstaly doma a nepřinášeli to do práce. Obě tyto situace vypadají neprofesionálně.

Zeptejte se sami sebe, zda ten vztah za to stojí

Existuje šance, že jste v kanceláři potkali svou spřízněnou duši a osobu, se kterou strávíte celý život. Existuje však také  šance, že váš vztah nemusí dopadnout tak pozitivně. A musíte přemýšlet o tom, co by to udělalo s vaším pracovním životem, ať už byste byli schopni s touto osobou pracovat a vypořádat se s tím, že ji každý den uvidíte nebo ne. Musíte se sami rozhodnout, co je pro vás nejlepší.

Zdroj: brightside.me

Autor: Petra Hornová
zavřít reklamu