08.06.2021 09:43

Národní divadlo moravskoslezské uvede Smetanovu operu Hubička

Ve dnech 10. a 12. června zve Národní divadlo moravskoslezské na dvě mimořádné předpremiéry nového nastudování šesté opery Bedřicha Smetany HUBIČKA. Tým režiséra Jiřího Nekvasila a dirigenta Marka Šedivého ji připravuje mj. pro kompletní uvedení všech osmi dokončených Smetanových oper v roce 200. výročí narození skladatele – v roce 2024 (pro projekt Smetanovský cyklus Ostrava 2024).

Hubička si na nové nastudování v Ostravě počkala 21 let, naposledy ji diváci viděli v premiéře v únoru roku 2000, hrála se do listopadu 2002. Nové nastudování je už jedenácté. Poprvé naše divadlo hrálo Hubičku hned jako druhou operní premiéru po Prodané nevěstě v srpnu 1919.

V době před rokem 1989 nechyběly opery Bedřicha Smetany (2. března 1824 – 12. května 1884) na repertoáru snad žádné české scény. V roce 1984, kdy se vzpomínalo 100. výročí úmrtí skladatele, uvedly kompletní operní cyklus pražské Národní divadlo a tehdejší Státní divadlo v Ostravě. Po roce 1989 už se Smetanovy opery neinscenují tak často. Naše divadlo je uvedlo poprvé uceleně v roce 1924 a poté opět v roce 1956. „Od roku 2014 se systematicky připravujeme na rok 2024, kdy uvedeme všech osm dokončených Smetanových oper dvakrát za sebou: ke 200 letům od narození skladatele poprvé od 2. března a ve druhém cyklu od konce dubna ke 12. květnu, ke dni úmrtí,“ připomněl ředitel NDM a zároveň režisér Jiří Nekvasil s tím, že ostravská opera se takto na výročí připravuje jako jediná na světě.  Nově jsou již nastudovány poslední Smetanova opera Čertova stěna (premiéra 2014), Braniboři v Čechách (2016), Tajemství (2017). Nejhranější Prodanou nevěstu Jiří Nekvasil téměř před dvěma lety režijně připravil v koprodukci se Slovinským národním divadlem opery a baletu Lublaň, v Ostravě bude mít premiéru v prosinci 2022. Na pořadu jsou ještě Dvě vdovy (2022), Dalibor (2023) a v roce 2024 dvojí slavností uvedení opery Libuše.

Smetanovo operní dílo je pro českou operu zásadní. Každá z jeho oper je úplně jiným světem, zcela rozdílným uměleckým konceptem, jako by Smetana otevíral české opeře další dveře a možnosti. Hubička je v pořadí šesté dokončené dílo, v mnohém výjimečné. Skladatel operu zkomponoval po svém ohluchnutí v roce 1874 a vznikla jako první ze tří ve spolupráci s libretistkou Eliškou Krásnohorskou. Poměrně jednoduchý děj se odehrává od odpoledne do následujícího rána, podstatnou roli v něm hraje především promyšlená psychologie postav,“ přibližuje Jiří Nekvasil.  Vendulka si má vzít mladého vdovce Lukáše, kterého už dlouho miluje a on její lásku opětuje. Málem se to celé zadrhne na hubičce, kterou muž po dívce vyžaduje, když se svatba před zraky celé vesnice dohodne. „Sledujeme cestu k naplnění vztahu dvou lidí, kteří už mají něco za sebou a které osud po dlouhém čekání svedl dohromady. Svou druhou šanci ovšem nesmí promarnit. Divák by se neměl nechat svést zdánlivou prostou a jednoduchostí děje. Hloubka a bohatství opery se nám dají poznat, přistupujeme-li k ní s důvěrou, čistým srdcem, soustředěním, tvořivou hravostí a lehkostí,“ netají obdiv k dílu Jiří Nekvasil.

Nastudování podtrhne scéna Jakuba Kopeckého včetně půvabného ztvárnění krkonošského lesa, kudy Vendulka s tetičkou v noci putují. Stylové kostýmy vytvořila Simona Rybáková.

V hlavních rolích alternují Veronika Rovná a Kristýna Vylíčilová (Vendulka), Luciano Mastro a Martin Šrejma (Lukáš). Palouckého - otce Vendulky - ztvární František Zahradníček a Martin Gurbaľ, tetu Martinku Anna Nitrová a Lucie Hilscherová. Do role služky Barče obsadil režisér Martu Reichelovou a Lucii Kaňkovou, Lukášova švagra Tomeše zpívají Svatopluk Sem nebo Jiří Rajniš. Hudební nastudování Marek Šedivý, ten bude také řídit orchestr opery při obou předpremiérách.

Operu z ostravského Divadla Antonína Dvořáka nabídne 1. července živým přenosem televize Noe a NDM ji pak uvede 10. července na zámeckém nádvoří na festivalu v Litomyšli. Slavnostní řádná premiéra v Ostravě je naplánována na 23. září 2021.

www.ndm.cz

Autor článku: Šárka Swiderová