Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnský dopravní podnik se chystá na léto, čistí se sedačky i klimatizace

Dopravní podnik města Brna (DPMB) se začal připravovat na přicházející letní sezonu. Tramvaje, autobusy i trolejbusy musejí podstoupit pravidelnou očistu. Kontrola se nevyhnula ani klimatizacím, které budou při teplotě nad pětadvacet stupňů Celsia pracovat na plné obrátky.

Brněnskou hromadnou dopravu v současné době využívá osmdesát procent běžného množství cestujících. Aby se zamezilo možnosti přenosu nákazy koronaviru, je nutné udržovat vozy čisté. Tramvaje, trolejbusy i autobusy procházejí od začátku pandemie každý den večer přísnější údržbou. „Pracovníci podniku nad rámec těchto činností vozy dezinfikují a ozonizují. Cílem je, aby byla MHD pro cestující čistá, bezpečná a lidé se k jejímu využívání bez obav vraceli,“ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková. 

S blížícím se letním obdobím je třeba vyčistit také čalouněná sedadla. Údržba jednoho vozu zabere zaměstnancům podniku dvě až tři hodiny. Všech 325 tramvají se od jara do podzimu musí vytepovat dvakrát až třikrát. „Jedná se o mokré čištění, proto je nutné teplejší počasí, aby sedačky dobře proschnuly. Nejprve pracovníci čalounění navlhčí, nanesou čistící prostředek, vykartáčují a vodu pak odsají speciálním vysavačem. Nakonec nanesou impregnaci, která zabraňuje ulpívání nečistot,“ vysvětlil vedoucí tramvajových vozoven DPMB Tomáš Kadlec.

Na jaře musejí zaměstnanci dopravního podniku připravit také klimatizace, které se nacházejí v 204 vozech. Pracovníci čistí filtry, dezinfikují je a provádějí pravidelnou revizi. V Brně se mohou lidé momentálně svézt 181 klimatizovanými autobusy, třinácti tramvajemi a deseti trolejbusy. Ochlazování vozů se zapíná při teplotě vyšší než pětadvacet stupňů Celsia.

Ohodnoť článek

Foto Archiv DPMB

Štítky dopravní podnik, DPMB, tramvaje, údržba, Dopravní podnik města Brna, léto, Markéta Vaňková, Tomáš Kadlec, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský dopravní podnik se chystá na léto, čistí se sedačky i klimatizace  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.