8. června 2021 • 11:45

Adepti na kouče nároďáku: antipešán, číslo jedna i zapomenutý trenér

Autor: iSport.cz, ryp
Vstoupit do diskuse
15
  • Video se připravuje ...

    Čekání na "zacinkání" cenného kovu z velkého turnaje se opět protáhlo. Čeští hokejisté se na mistrovství světa už poosmé setkali s nezdarem a nepřivezli domů medaili, na kterou český hokej čeká od roku 2012. Trenérem hokejové reprezentace by však měl být i pro následující sezonu Filip Pešán, jenž i po nevydařeném turnaji v Rize má stále chuť pokračovat. Deník Sport se nicméně zaměřil na pět adeptů, kteří by současného kouče národního týmu mohli v budoucnu nahradit.

  • Václav Varaďa

    45 let, Třinec

    Při mistrovství světa hráčů do 20 let nepřesvědčil. Česku se pod ním nepovedl šampionát, když měl silnou generaci kolem Martina Nečase, pak nezazářilo ani doma. Ale pořád na sobě pracuje, zdokonaluje se. V Třinci vyhrál už druhý titul, velké zkušenosti získal jako hráč, teď je do sebe pumpuje i jako trenér. Můžete ho brát jako takového „antipešána“. Povahově dva trenéři jiní ani být nemohou.

  • Miloslav Hořava

    59 let, bez angažmá

    Sice nedotáhl silnou Spartu k titulu, ale co se týká odbornosti i zkušeností, je „number one“. Pořád o sobě pochybuje, jezdí po stážích, učí se. Ale má dva limity pro práci u reprezentace, lidem ze svazu nikdy vonět nebude, protože nikdy nepřistoupí na pózu „kývám a chválím“. Někdy má vyhraněné názory, vždycky je od něj uslyšíte. A druhý? Nevíte, kdy se sám naštve a práskne za sebou dveřmi, když není po jeho.

  • Radim Rulík

    55 let, Mladá Boleslav

    Není ve velkém klubu, v Mladé Boleslavi je zastrčený, podceňovaný. Ale nesmíte na něj zapomínat, odborně jeden z nejlepších trenérů Česka. Asistenta dělal u dvacítky i u dospělé reprezentace. Prošel si i neúspěchy, zažil svoje trenérské krachy, teď je zase nahoře. Tahle houpačka trenéra vždycky jedině posílí, když se vydrápe zpátky. Nemá kolem sebe takové PR, ale byla by chyba jeho práci přehlížet.

  • Pavel Gross

    53 let, Mannheim

    V Česku se na něj zapomíná. Od roku 1990 žije v Německu, od roku 2000 tam trénuje. Vypracoval se ve velmi úspěšného trenéra, několikrát hrál finále ligy s Wolfsburgem, s Mannheimem ji vyhrál. Když ho slyšíte mluvit, cítíte z něj obrovskou pokoru. Za 30 let života v zahraničí už nadchnul jiným myšlením i přístupem k životu. Možná by přesně taková persona český hokej dovedla spojit, přinést sem něco nového.

  • Josef Jandač

    52 let, Sparta

    Určitě je dál, než když končil v roce 2018 u reprezentace. Zažil s ní čtvrtfinálové pády i neúspěšný boj o medaili na olympiádě. Celou sezonu vydržel v ruském Magnitogorsku, tyhle zážitky ho někam posunout musely. Jen z něj nemáte pocit, že by už tak hořel ambicemi jako třeba po zlatém MS 2010, kde dělal asistenta Vladimíru Růžičkovi. Jako jediný ze seznamu (vedle Grosse, který působil zatím jen v Německu) taky nikdy nevyhrál českou extraligu.

Vstoupit do diskuse
15

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play-off
Články odjinud


Články odjinud