Vzhůru do říše fantazie!

Tipy_Vonava lekarna_Kniha prachu_Mizeni
Máte chuť na fantasy pro mládež? Nebo raději hororový paranormální román? Obojí si můžete dopřát s dnešními tipy, v nichž na vás čeká druhý díl Voňavé lékárny, pokračování Knihy Prachu a Mizení Sybil Joinesové.

Zjistěte, jak pokračuje příběh čarovné voňavé lékárny ukryté v útrobách starého domu. Druhý díl s podtitulem Záhada černé květiny vás zavede až do Amsterdamu. Dokáže Lucie pomoci Matsovu otci od vlivu Nelaskavé vůně?

Voňavá lékárna 2

Záhada černé květiny
Autorka: Anna Ruheová
Ilustrovala: Claudia Carlsová
Přeložila: Eva Pátková

Počet stran: 272
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 155×217 mm
ISBN: 978-80-7639-075-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Voňavá lékárna 2 vydalo nakladatelství Bookmedia.

Lucie Alvensteinová je novopečenou lékárnicí v oboru vůní a toto tajemství střeží jako oko v hlavě. Proto když se jednoho dne ztratí všechen prášek Meteor, musí přijít loupeži na kloub, aby Voňavou lékárnu chránila před nenechavýma rukama zlých lidí a zároveň měla ingredience k záchraně Matsova otce. Při hledání zloděje Lucie se svými přáteli cestuje až do Amsterodamu, kde najdou překvapivé spojence – jednoho zvláštního pěstitele květin a taky muže, který by měl být správně už dávno po smrti. Dokážou děti získat Meteor zpátky a spolu s ním pomoct Matsovu otci od účinků Nelaskavé vůně?

 

Ukázky z knihy

Vonava lekarna_Zahada cerne kvetiny_ukazka1Vonava lekarna_Zahada cerne kvetiny_ukazka2

Prohlédněte si další ukázky.

 

O autorce

Anna Ruheová vystudovala komunikační design a mnoho let pracovala jako grafička pro velká i malá grafická studia. Začala psát, když se jí narodil první syn a odmítal spát v posteli. Vozila ho tedy v kočárku po parcích a na osamělých lavičkách v parku vymýšlela příběhy. V současnosti se věnuje psaní knih pro děti a mládež naplno. Žije v Berlíně se svým manželem a dvěma dětmi. Přečtěte si její knížku Voňavá lékárna: Ve vzduchu se vznáší tajemství.

Zdroj informací: knihcentrum.cz

————————————————

Naším druhým tipem je pokračování Knihy Prachu s podnázvem Tajné společenství. Dospělá Lyra se v něm pohádá se svým daemonem Pantem – dokonce tak, že od ní Pant uteče. Oba se na vlastní pěst vydávají na dobrodružnou cestu Evropou až do Asie. Sejdou se ještě někdy?

Kniha Prachu 2

Tajné společenství
Autor: Philip Pullman
Přeložila: Dominika Křesťanová

Počet stran: 592
Vazba: vázaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-257-3433-9
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Kniha Prachu 2 vydalo nakladatelství Argo.

Vydejte se s Lyrou za dobrodružstvím až do tajuplné Střední Asie se zastávkou v magické Praze. Trojdílná série Jeho temné esence, tj. Zlatý kompas, Jedinečný nůž a Jantarové kukátko, se stala mezinárodním bestsellerem a předlohou divadelních, seriálových i filmových adaptací. Pullman se do světa, který trojicí knih stvořil, po čase znovu vrátil. Výsledkem je další úžasná trilogie, v níž se opět setkáváme s hrdinkou Lyrou a jejím daemonem Pantalaimonem. V první Knize Prachu s podtitulem La Belle Sauvage (Argo, 2019) byla Lyra teprve miminko, nicméně díky proroctví divoženek už tehdy nadmíru důležité. Druhý díl Knihy Prachu, Tajné společenství, zastihuje dospělou Lyru na studiích v Oxfordu. Její vztah s Pantíkem prochází krizí. Daemon se při jedné osamělé noční procházce stane svědkem vraždy neznámého muže. Do rukou se mu dostane jeho peněženka a s ní i přístup k deníku mrtvého, obsahující výbušné informace. A pak už události naberou turbulentní spád. Mezi Lyrou a Pantíkem dojde k prudké hádce, daemon od Lyry uteče a oba se, každý na vlastní pěst, vydávají na cestu přes celou Evropu až do Asie. Lyra se zastaví také v Praze, kde se seznámí s jistým Václavem Kubíčkem a podivným ohnivým mužem. Cílem Pantalaimonovy i Lyřiny cesty je tajuplné město ukryté v srdci pouště. Shledá se Lyra opět se svým daemonem a odhalí konečně tajemství Prachu? A proč po ní tak sveřepě pátrá mocné Magisterium?

 

Ukázka z knihy

Pantalaimon, daemon Lyry Belacquy, nyní zvané Lyra Stříbroústá, ležel na okenním rámu nevelkého pokoje, který Lyře sloužil na koleji svaté Sofie jako ložnice i studovna, a snažil se nemyslet pokud možno vůbec na nic. Vnímal na boku studený průvan ze škvíry špatně doléhajícího okna, teplo petrolejové lampy na stole pod oknem, škrábání Lyřina pera a venkovní tmu. Právě teď mu nejvíc vyhovoval chlad a temnota. Ležel, občas se překulil, aby ho zima ovanula tu zepředu, tu na zádech, a touha vyrazit ven v něm sílila tak dlouho, až přemohla i nechuť mluvit s Lyrou.
„Otevři okno,“ ozval se nakonec. „Chci jít ven.“
Pero se zastavilo v pohybu. Lyra odstrčila židli od stolu a vstala. Pantalaimon viděl, jak její odraz ve skle pluje vzduchem nad nočním Oxfordem. Rozeznával dokonce i vzdorovitý, nešťastný výraz její tváře.
„Vím, co mi chceš říct,“ poznamenal. „Samozřejmě že si dám pozor. Nejsem pitomec.“
„Někdy se tak chováš,“ opáčila.
Natáhla se kolem něj, vysunula okno nahoru a podložila ho nejbližší knihou.
„Ne abys ‒“
„Ne abys to okno zavřela. Jistě, Pante, spolehni se, budu tu sedět a mrznout, dokud se Pantíkovi neuráčí vrátit se domů. Nejsem padlá na hlavu. Tak už mazej.“ (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Philip Pullman (*1946) se narodil v britském Norwichi, ale část dětství strávil v africkém Zimbabwe a v Austrálii. Po studiích anglistiky na univerzitě v Oxfordu působil přes dvacet let jako středoškolský učitel. Už během své pedagogické praxe psal příběhy pro děti i dospělé. Dnes jeho tvorba čítá na třicet knih, za něž získal řadu prestižních literárních cen, mimo jiné Carnegie Medal, Guardian Children´s Fiction Award (za Zlatý kompas) a Whitbread Award (za Jantarové kukátko). Nejzářivější úspěch mu přinesla trilogie Jeho temné esence, jejíž první díl Zlatý kompas (publikován roku 1995) se dočkal i filmové podoby, a celá série předlohou televizního seriálu v produkci BBC a HBO. Už předtím však vzbudila pozornost Pullmanova tetralogie o Sally Lockhartové odehrávající se ve viktoriánské době: Rubín v kouři, Stín na severu, Tygr ve studni a Cínová princezna. Čeští čtenáři si kromě uvedených děl můžou přečíst i kratší, nicméně neméně poutavý Hodinový strojek aneb Příběh na jedno natažení. Po téměř dvaceti letech se Pullman vrátil v Knize Prachu do světa, v němž žili hrdinové trilogie Jeho temné esence (druhý díl trilogie nese podtitul Jedinečný nůž).

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Na závěr tu máme gotický hororový příběh Mizení Sybil Jinesové o podivuhodné škole pro duchomluvné a ústoslyšící děti. Ředitelka Sybil navštěvuje svět mrtvých, jak se jí zlíbí, ale když jednoho dne zmizí studentka, věci se začnou zásadně měnit…

Mizení Sybil Joinesové

Odborná škola pro duchomluvné a ústoslyšící děti
Autorka: Shelley Jacksonová
Přeložila: Anna Formánková

Počet stran: 504
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-848-7
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Mizení Sybil Joinesové vydalo nakladatelství Jota.

Smrt je dobrodružství. Gotický paranormální román o prolínání světa živých a mrtvých. Jedenáctiletá Jane Grandisonová, ztrápená svým koktáním, sedí na zadním sedadle auta a v ruce drží neobvyklý dopis. Podle něj má od nynějška žít a studovat v Odborné škole Sybil Joinesové pro duchomluvné a ústoslyšící děti. Škola založená v roce 1890 je na první pohled útočištěm pro děti, které se touží zbavit své vady řeči. Ovšem Sybil Joinesová, zvaná také jen Ředitelka, má následkem svého prokletého a tragického dětství poněkud jinou představu. Tato průkopnice v oboru nekrofyziky totiž hodlá „dar“, jímž oplývá ona i její studenti, náležitě využít. Prostřednictvím svého koktání a zadrhávání dokážou vyvolávat hlasy duchů hovořící ze světa mrtvých, ze světa, jejž sama Ředitelka navštěvuje, jak se jí zlíbí. Jednoho dne ovšem zmizí jedna ze studentek, událost přiláká pozornost rodičů i policie a všechno se radikálně začíná měnit… Nový román známé americké autorky Shelley Jacksonové představuje vzrušující zkoumání života po smrti a přelévá se přes proměnlivou hranici mezi světy živých a mrtvých. Je vyprávěn prostřednictvím teoretických spisů o nekrofyzice, Ředitelčiných depeší ze světa mrtvých a zápisků Jane Grandisonové o tom, jak plynul její školní život, v němž se stala novou stenografkou a ústřední postavou jak současného, tak i budoucího dění v Odborné škole. Nejdivnější kniha roku 2021. Vychází s finanční podporou Ministerstva kultury ČR.

 

Ukázka z knihy

Šokující vražda
Nejnovější úmrtí ve škole pro koktavé

Škola pro koktavé v massachusettském Cheesehillu, která se v poslední době často objevovala v novinách, si může připsat na vrub další úmrtí, tentokrát vraždu.

Je naší nemilou povinností zpravit veřejnost o nálezu ohořelého těla na pozemcích Odborné školy Sybil Joinesové pro duchomluvné a ústoslyšící děti, která se v nedávné době objevovala ve zprávách v souvislosti s nešťastným úmrtím své studentky, letos již podruhé. Oběť byla předběžně identifikována jako krajský školní inspektor Edward Pacificus Edwards, jehož právě včera zavedly povinnosti do výše uvedené školy. Večer, několik hodin poté, kdy měl být už na cestě domů, byl jeho vůz nalezen prázdný, a po Edwardsovi se proto rozběhlo pátrání. Pitva potvrdila názor vyšetřujícího detektiva, že v době, kdy byla oběť obřadně upálena, byla již mrtvá, zabitá ranou tupým předmětem zezadu do hlavy takovou silou, že došlo k proražení lebky. (str. 18–19)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Shelley Jacksonová se narodila na Filipínách, vyrostla v kalifornském Berkeley a nyní žije s manželem, dcerou a třínohým psem v Brooklynu v New Yorku. Vystudovala bakalářský obor umění na Stanfordské univerzitě a na Brownově univerzitě získala také magisterský titul z tvůrčího psaní. Je autorkou sbírky povídek Melancholy of Anatomy, románu Half Life, hypertextového románu Patchwork Girl, několika knih pro děti a vytvořila také projekt Skin, povídku zachycenou v tetování na více než dvou tisících dobrovolníků. V současnosti je lektorkou tvůrčího psaní na newyorské univerzitě The New School. V českém překladu vychází její dílo poprvé.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Líbila se vám výprava do světa fantazie? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVoňavá lékárna 2
Záhada černé květiny

Ruheová, Anna

Bookmedia, 2021

zobrazit info o knizeKniha Prachu 2
Tajné společenství

Pullman, Philip

Argo, 2021

zobrazit info o knizeMizení Sybil Joinesové
Odborná škola pro duchomluvné a ústoslyšící děti

Jacksonová, Shelley

Jota, 2021

Napsat komentář