Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Sezóna jahod odstartovala: Recepty, ze kterých se vám budou sbíhat sliny

Tvarohový dort Míša s jahodami.
Zdroj: Se souhlasem Toprecepty.cz
jahody

Počasí se nakonec umoudřilo a jahodová sezóna je konečně tady! Je správný čas oprášit recepty, do kterých se chcete letos pustit. Vedle klasických jahodových knedlíků, koláče či bublaniny můžete zkusit také něco netradičního. Každou návštěvu jistě ohromíte Míša řezem s jahodami. A už jste někdy zkoušeli jahodové lasagne?

Oblíbené letní plody je možné zpracovat různými způsoby. Klasickým využitím jahod je zapéct je do koláče s drobenkou nebo moučníku bublaninového typu. Dětem je stačí omýt, nakrájet a posypat je trochou moučkového cukru. Na to lze přidat domácí šlehačku nebo vanilkovou zmrzlinu a vaše děti vás budou považovat za MasterChefa.

Na jahody se netěší jenom děti. Po skvělém jahodovém koláči či knedlících se může utlouct téměř každý. Hrozí jediné. A sice, že se touto dobrotou přejíte a nebudete chtít jahody nějakou dobu ani vidět. Proto nabídneme několik jednoduchých receptů, aby vaše léto s jahodami bylo pestřejší.

Tvarohový dort Míša s jahodami

Jednoduchým dezertem je Míša řez s jahodami. Je chutný sám o sobě a jahody mu dodají šmrnc. Tato dobrota zabrnká na citlivou nostalgickou notu každému, kdo jej v dětství miloval v podobě zmrzliny.

Nejprve si připravíte těsto na korpus, které vlijete do formy a dáte péct. Poté umícháte krém, který navrstvíte na korpus. Kýžené jahody naskládáme na krém a vtlačíme do něj. Krém urovnáme stěrkou, aby byly jahody pěkně schované. Navrch nalijeme rozpuštěnou čokoládovou polevu. Před konzumací dáme dort do lednice, kde jej necháme nejlépe přes noc. Samotný recept na tvarohový dort Míša s jahodami není vůbec složitý a zvládne jej hravě i pekař amatér.

Jahodové lasagne vás dostanou!

Skloubit v jednom receptu jahody a těstoviny? Myslíte si, že to není dobré? Zkuste a uvidíte. Výsledek vás určitě nadchne. Jak na to? Omyjte a pokrájejte jahody na omáčku a vložte je do hrnce. Přidejte máslo a cukr. Vařte na mírném ohni, až se jahody rozpadnou a omáčka zhoustne. V dalším hrnci si připravte lasagne.

Do mísy vyklopte tvaroh, přisypte moučkový cukr a utřete dohladka. Jahody omyjte a nakrájejte na plátky.

Plátky lasagní servírujte s kousky jahod, utřeným tvarohem a jahodovou omáčkou. Na závěr je posypte skořicí a pokapejte vanilkovou pastou.

Jahodové lasagne s tvarohem – suroviny a přesný postup ➔

Oblíbené letní plody

Sladké červené plody s minimem kalorií jsou tak oblíbené pro svou pestrost využití, zároveň jsou však pro organismus velice prospěšné. Čerstvé plody mohou pomoci se zácpou, ale i s celkovým detoxem organismu. Listy jahodníku zase uklidňují rozbouřený žaludek. V jahodách najdeme vitaminy C, A a B, dále minerální látky jako draslík, vápník, fosfor, železo a mangan a jsou i dobrým zdrojem kyseliny listové.

Kdy začnou samosběry?

"Sezona je každý rok ovlivňována průběhem počasí, které zatím bylo velmi chladné, takže i když jsme v posledních letech již touto dobou vše na sklizeň připravovali, letos je to jiné," řekla pro Toprecepty.cz Dagmar Hančová z jahodárny Vraňany v polovině května, tedy v době, kdy jahody teprve začaly nakvétat.

"Samosběr může totiž začít až v okamžiku, kdy je nazrálé dostatečné množství jahod," dodala Hančová a odhadla, že by samosběry mohly začít kolem 10. června. V ideálním případě potřebují jahody od prvních květů přibližně tři týdny, než uzrají první plody.

Deset nejlepších a prověřených míst, kam vyrazit na samosběr ➔

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy