Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Prodeje Tesly v Číně údajně klesají, místo importu by měla více exportovat

8.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Zatímco ještě nedávno to vypadalo, že Čína bude pro Teslu zlatý důl, po několika kontroverzních problémech údajně prodeje a počty objednávek klesají. Teprve až postupem času ale uvidíme, zda se nějak změní dlouhodobě rostoucí trend. Doplněno o údaje z května.
Automobilka Tesla nemá v posledních týdnech v Číně zrovna lehkou pozici. Zatímco ještě pár měsíců zpátky se díky Číně dramaticky zvyšovaly prodeje, nyní možná nabírá situace opačný směr. Důvodů je hned několik. V polovině března Čína zakázala majitelům Tesel vjezd do vojenských areálů kvůli obavám, že by kamery vozů mohly zasílat data o základnách zpět do USA. Tesla Čínu ujistila, že data zůstávají v Číně.
 
Tesla Model 3
 
Na autosalonu v Šanghaji v dubnu protestovala žena proti Tesle kvůli údajným problémům s brzdami, důvěře nedodávají ani různé svolávací akce týkající se např. problémů s bezpečnostními pásy nebo problémů se šrouby na koly. V tom ale Tesla zdaleka není sama, svolávací akce mají v podstatě všechny automobilky, takže zde nejde o nic výjimečného.
 
Podle posledních čísel tak v březnu Tesla prodala 35.478 vozů vyrobených ve své čínské továrně, zatímco v dubnu tento počet klesl na 25.845 (-27 %). Klesnout měly údajně i nové objednávky. Čínské zastoupení Tesly se nicméně brání, že dodávky nejsou vyřizovány ve stejném měsíci jako objednávky, takže s čísly je potřeba nakládat opatrně a nějakou zásadnější změnu v počtech budeme moci vyhodnotit až v průběhu léta. Snížení dodávek bylo dle Tesly způsobeno také tím, že byla na dva týdny odstavena výroba kvůli úpravám na výrobní lince. To ukazují i právě zveřejněná květnová čísla, kde Tesla zaznamenala prodej 33.463 vozů vyrobených ve své čínské továrně, tedy opět blízko březnovým číslům.
 
Někteří analytici předpovídají, že zatímco dosud Tesla do Číny dovážela některé verze svých vozů (čímž doplňovala zdejší výrobu), nyní by měla zvyšovat export svých vozů vyrobených v Číně, aby tím pomáhala uspokojit poptávku v ostatních oblastech včetně Evropy. Právě v dubnu totiž export z čínské továrny tvořil poměrně výrazný počet 14.174 vozů, což je nemalý podíl. Nicméně tu máme nově květnová čísla, která toto nabourávají, exportovaných vozů bylo jen 11.527, takže se procento čínských vozů prodaných v Číně opět zvýšilo. Jasnější závěry tak bude možné dělat až z dlouhodobějšího horizontu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama