Nejznámější mumie ČR opouští svůj domov, Marie Elekta se stěhuje i se svou řeholní komunitou

Možná ji také znáte. Odpočívá za zdmi kostela a kláštera sv. Benedikta patřícího karmelitkám, který najdeme na na Hradčanském náměstí v Praze. Sedí v křesle, jež jí bylo prorokováno ještě za života jinou umírající jeptiškou.

Pohled na ni je trochu strašidelný, odpočívá totiž ve skleněné vitríně, kterou zdobí prostý nápis M. Electa a Jesu. Do kláštera nastoupila ve 21 letech v roce 1626, zemřela v roce 1663 na silný zápal plic. Svou smrt prý předpověděla. Až dosud nic zvláštního, že?

Po třech letech stále neporušená

O tři roky později měla jedna z jeptišek zvláštní sen. Marie Elekta se jí zjevila a sdělila jí, že její tělo je stále neporušené. Vlastně nešlo o až takové překvapení, už totiž se předtím v místě jejího pohřbení objevovaly zázraky. Mluvilo se o nebeské záři i o léčivých schopnostech jejího náhrobku (pomáhal třeba proti migréně). A co nalezly jeptišky po otevření rakve?

I když řeholní šat, v němž byla zesnulá pohřbena, kompletně zetlel, a celé tělo plavalo ve zvláštní černé tekutině, po rozkladu nebylo ani památky. A neobjevila se ani posmrtná ztuhlost. Mumie proto byla odnesena na půdu, upravena a později vystavena. Sestry se o ni také pravidelně staraly, přesto ani později při změně podmínek k žádným rozkladným procesům nedošlo. Přirozené uchování mumie potvrdil i výzkum z roku 2003.

Dnes má již Marie Elekta nové působiště

Přiznáme se, že informace z úvodu článku byla pravdivá až do letošního března. Tehdy se totiž sestry karmelitky rozhodly, že jim stávající klášter s jeho malou zahradou nevyhovuje. Přesunuly se tedy do nového karmelu sv. Josefa v Drastech, který najdeme na Praze-východ. A s nimi samozřejmě i ostatky jejich představené. Své místo najde v kryptě, vybudované v nové kapli.

St. Joseph Náhledové foto: Another Believer / Creative Commons / CC0 License, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prague,_Czech_Republic,_April_2016_-_366.jpg

Zdroj: https://babinet.cz/clanek-27890-svata-marie-elekta-jejiz-telo-zahadne-nepodleha-rozkladu-zazraky-pry-cini-az-dodnes.html, https://kolackovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=771692

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.