Filharmonie Hradec Králové v letošní 44. sezoně uvede programy nové i odložené

Koncert vysílaný v hlavním čase na ČT art, natáčení pro nové album kapely Lucie, vzdělávací a osvětové minikoncerty volně dostupné na YouTube – to je výběr z aktivit, kterými Filharmonie Hradec Králové vyplnila dobu, kdy nemohla hrát pro obecenstvo ve svém sále. Na pozadí probíhala také příprava nadcházející 44. sezony. Některé neodehrané koncerty z té minulé jsou opět zařazeny, jiné budou uvedeny nově. V těchto dnech již běží prodej předplatného.

Ani v době přísných opatření naše Filharmonie nezahálela, právě naopak – v době, kdy jsme nemohli koncertovat pro posluchače v našem sále, jsme hledali a nacházeli jiné smysluplné projekty. Podařilo se nám například vyjednat natočení a odvysílání koncertu Záhořovo lože na programu Art České televize, nahrát orchestrální party k chystanému albu a turné s kapelou Lucie, nebo nahrát s dirigentem a moderátorem Lukášem Hurníkem tzv. videominutové vzdělávací koncerty bernsteinovského typu, které jsou k volnému přehrání na platformě YouTube,“ říká Václav Derner, ředitel hradecké Filharmonie.

Z uváděných titulů se posluchači Filharmonie mohou těšit mimo jiné na klavírní koncerty Chopina, Schumanna a Rachmaninova, houslový koncert Beethovena, Čajkovského Patetickou, Mahlerovu Čtvrtou, Dvořákovu Novosvětskou, Sukovu Pohádku, Debussyho Moře, Straussova Zarathustru, uvedení oratorií, kantát, recitálů, premiér dalších hudebních děl a událostí.

Posluchači se setkají se sopranistkou Simonou Šaturovou, tenoristou Pavlem Černochem a dalšími pěveckými sólisty, dále s klavíristou Ivanem Klánským, cembalistkou Barbarou Maria Willi, houslistou Ivanem Ženatým, varhaníkem Jaroslavem Tůmou, cellistou Jiřím Bártou a dalšími interprety. Na pozici šéfdirigenta královéhradecké Filharmonie nadále působí švýcarský dirigent a flétnista Kaspar Zehnder. Za dirigentským pultem se dále objeví například Petr Altrichter, Leoš Svárovský, Andreas Sebastian Weisser nebo Tomáš Brauner. Zavedená je už v královéhradecké Filharmonii také spolupráce s jinými hudebními tělesy, v příští sezoně kupříkladu s Janáčkovou filharmonií, filharmonickými sbory z Prahy a Brna nebo královéhradeckým Jitrem.

V programové brožuře 44. sezony ovšem chybí Zelená abonentní řada opereta/muzikál. Jak vysvětluje Václav Derner: „Zelená řada v příští sezoně skutečně není – přesněji řečeno nikoli jako ucelená řada. Je to tím, že v dnešní situaci divadla nedokážou garantovat, že budou moci se svým souborem přijet v pevně daném termínu. Samozřejmě jsme s divadly v kontaktu a jakmile to bude možné, zařadíme titul, který by žánrem odpovídal Zelené řadě, formou samostatného představení.“

Hudební fórum Hradec Králové, festival soudobé světové hudby, se letos uskuteční v první polovině listopadu a ve svém sedmnáctém ročníku nabídne publiku tři koncerty reprezentující současnou orchestrální tvorbu, většina skladeb zazní v české premiéře. Pozvání k vystoupení na festivalu přijal opět perkusista Colin Currie, který měl vystoupit už na loňském zrušeném ročníku. Dále vystoupí německá houslistka Carolin Widmann v koncertu, který přímo pro ni napsal její bratr Jörg Widmann. Koncerty festivalu každoročně přenáší Český rozhlas Vltava a pro návštěvníky v sále FHK bude zvuková složka tradičně doplněna světelným a výtvarným designem, videoprojekcemi a nonverbálními scénickými prvky.

Sdílet článek: