Pravidla fotbalu: Branky, body, penalty. Co je ofsajd, VAR, faul proti sobě samotnému

O fotbalu se často říká, že je to pro začátečníky jeden z nejjednodušších sportů na pochopení. Přesto se neodehraje jediný zápas, při němž by se hráči nepohádali kvůli různému výkladu pravidel. Přinášíme vám soupis těch základních –⁠ co je to ofsajd, VAR, jaké rozměry má hřiště, velké vápno nebo branka, kolik hráčů může střídat, za co se píská ruka. Tohle všechno se může hodit jak na hřišti, tak třeba i před televizní obrazovkou při sledování mistrovství světa 2022 v Kataru.

Hřiště

Fotbal se hraje na ploše ve tvaru obdélníku, který má pro mezinárodní zápasy předepsané rozměry o délce 100–⁠110 metrů a šířce 64–⁠75 metrů. Hřiště je vymezeno bílými lajnami – pomezními na delších stranách, brankovými na kratších. Uprostřed hrací plochy je středová čára, středový bod je obehnán středovým kruhem o poloměru 9,15 metru. Před každou brankou jsou obdélníkem nalajnována pokutová území a menší brankoviště. Od středu brankové čáry je na pomyslné kolmici ve vzdálenosti 11 metrů vyznačen bod pro zahrávání penalty. Mistrovství světa 2022 se odehraje v osmi katarských arénách, největší je osmdesátitisícový Lusail Iconic Stadium.

Počet hráčů

Proti sobě stojí dvě jedenáctičlenná mužstva. Každé se skládá z deseti fotbalistů v poli a jednoho brankáře, který jako jediný může ve vyznačeném území hrát míč rukou. Utkání nesmí být zahájeno, jestliže některé z družstev má méně než sedm hráčů. Týmy mají k dispozici i náhradníky. Na mistrovství světa 2022 je možné k zápasu nominovat celkem třiadvacet hráčů, lze přistoupit k pěti střídáním na každé straně. V prodloužení je povoleno přistoupit k jednomu dalšímu střídání nad zmíněnou kvótu. Původní počet tří střídání byl mezinárodními fotbalovými organizacemi navýšen kvůli nabitému programu způsobenému covidem. Střídaný hráč musí opustit hrací plochu nejkratší cestou, u nejbližší postranní čáry.

Rozhodčí

Zápasy jsou řízené rozhodčími, oblečenými do barevně odlišných dresů, než mají hráči. Bezprostřední kontrolu nad utkáním má hlavní rozhodčí, disponující píšťalkou, hodinkami a kartami žluté a červené barvy. Pomáhají mu asistenti, brankoví a čtvrtí sudí (ti ohlašují střídání hráčů, kontrolují jejich výstroj). V zápasech, při nichž je k dispozici videotechnologie (VAR), bdí nad regulérností klíčových momentů též videorozhodčí.

Délka hry

Zápas trvá dvakrát 45 minut, poločasy odděluje patnáctiminutová přestávka. Čas běží nepřetržitě i při přerušení hry, rozhodčí může podle vlastního uvážení několik minut nastavit. V základních skupinách velkých šampionátů může utkání skončit nerozhodně, ve vyřazovací fázi pak o vítězi rozhoduje buď prodloužení, nebo až následný penaltový rozstřel. Na mistrovství světa 2022 trvá prodloužení 2 × 15 minut. Pakliže bude i poté stav nerozhodný, každé mužstvo vybere pět exekutorů pokutových kopů.

Míč

Fotbal se hraje s kulatým míčem, který má v obvodu 68–⁠70 centimetrů. Na začátku utkání musí mít hmotnost 410 až 450 g, tlak nahuštění je v rozmezí 0,6–1,1 atmosféry. Každé mistrovství světa má svůj oficiální typ míče – na dvou posledních šampionátech se hrálo s Brazucou a Telstarem, balon pro MS 2022 se jmenuje Rihla.

Ofsajd

Pro začátečníka asi vůbec nejtěžší pravidlo k pochopení. Hráč je v ofsajdové pozici, je-li blíže k soupeřově brankové čáře než míč a než předposlední hráč soupeře. Ofsajdová pozice hráče není sama o sobě porušením pravidla, provinilec musí buď hrát míč, nebo se v okamžiku prohřešku aktivně zapojit do hry. Ofsajd posuzuje asistent rozhodčího, na jehož zvednutí praporku reaguje hlavní zapískáním a zastavením hry.

Faul

Nedovolený zákrok. Rozhodčí po něm buď neprodleně zapíská a přeruší hru, nebo ponechá výhodu a umožní poškozenému mužstvu dohrát herní situaci. Faul může být potrestán buď přímým kopem, nebo penaltou.

Žlutá karta

Uděluje se hráči za protesty proti rozhodnutí rozhodčího, případně za faul, který se nedá hodnotit jako surový. K fotbalu stejně jako karta červená vlastně nepatří zas tak dlouho – po brutálním utkání mezi Chile a Itálií na mistrovství světa 1962 její zavedení vymyslel anglický rozhodčí Ken Aston. Tehdy se totiž pokusil vyloučit Itala Ferriniho, který však předstíral, že sudímu nerozumí. Zavedení žluté a červené karty bylo oproti tomu jednoduchým a na první pohled srozumitelným prostředkem.

Červená karta

Vyloučení. Za obzvlášť hrubé zákroky či jednání může rozhodčí hráči udělit červenou kartu a vykázat jej tím ze hry. Hříšníkův tým pak dohrává početně oslaben o jednoho hráče. Pokud fotbalista dostane ve hře druhou žlutou kartu, automaticky to znamená i udělení karty červené. Pokud rozhodčí vyloučí z jednoho týmu více než čtyři hráče, zápas končí. Karty mohou od rozhodčího dostávat i trenéři a funkcionáři na střídačce, i u nich platí, že po druhé žluté následuje vykázání. Maséři, lékaři či fyzioterapeuti můžou i po vyloučení zůstat v technické zóně.

Velké a malé vápno

Velkému vápnu se říká též pokutové území. Počátek lajny se nachází ve vzdálenosti 16,5 metru od vnitřní strany brankových tyčí po brankové straně. Z tohoto místa vybíhá čára 16,5 metru do hrací plochy. Malému vápnu se říká též brankové území. Počátek jeho čáry je ve vzdálenosti 5,5 metru od vnitřní strany brankových tyčí po brankové straně. Z tohoto místa vybíhá čára 5,5 m do hrací plochy.

Branka

Prostor, do něhož se obě mužstva snaží v rámci pravidel dopravit míč. Vzdálenost mezi tyčemi musí být 7,32 metru, výška branky je 2,44 metru. Obě tyče i břevno jsou bílé, jejich šířka a hloubka nesmí přesáhnout 12 cm.

Penalta

Lidově pentle, desítka, jedenáctka. Nejnebezpečnější standardní situace. Trest, kterým rozhodčí postihuje provinění uvnitř pokutového území u vlastní branky. Uprostřed tzv. velkého vápna se nařizuje za prohřešky, za něž by se jinde kopal přímý kop. Provádí se ze značky vzdálené od branky 11 metrů, exekutorovi v něm může bránit jen gólman, stojící na brankové čáře. S myšlenkou penaltového rozstřelu v případě nerozhodných turnajových utkání přišel roku 1970 německý rozhodčí Karl Wald. Do té doby se v případě utkání, které nenašlo vítěze, musel duel buď opakovat, nebo o úspěšnějším z celků rozhodoval los.

Přímý a nepřímý kop

Trest za provinění proti pravidlům, jemuž se v obou případech říká standardní situace. Z přímého kopu se může ohrozit soupeřova branka rovnou, z nepřímého lze docílit gólu jen s pomocí teče či další přihrávky. Mnohem častějším postihem je nařízení přímého kopu, nepřímý následuje většinou po nedovolené hře rukou. U obou z kopů si bránící mužstvo může postavit tzv. zeď. Zajímavost: Pokud si dá někdo z přímého či nepřímého kopu vlastní gól, branka není uznána.

Rohový kop

Další standardní situace. Kope se od rohového praporku poté, co se míč odrazí za brankovou čáru mimo branku od bránícího hráče. Dát gól je možné i přímo z rohu. Hráč si z rohového kopu nesmí přihrát sám sobě. Dokud míč není ve hře, nesmí se žádný hráč soupeře přiblížit k míči na vzdálenost menší než 9,15 m.

Pozice

Fotbalisté mají na hřišti různé úlohy, každý z nich plní úkoly daného postu. Specifický je brankář, oblečený do odlišného dresu než spoluhráči, který jako jediný může ve vlastním pokutovém území chytit míč do ruky. Převážně defenzivní úlohy mají obránci a stopeři, úkolem záložníků je většinou tvořit hru, útočníci jsou na hřišti primárně od střílení gólů. Fotbalový vývoj však poslední dobou výraznější rozdíly mezi jednotlivými pozicemi maže, útok nyní běžně hodně podporují i krajní obránci, jindy mužstva nastupují bez klasických útočníků, aniž by tím chtěli rezignovat na aktivní pojetí hry.

Ruka

Není vám úplně jasné, kdy se už píská ruka a kdy ještě ne? Netrapte se – změn a pravidlových úprav bylo v poslední době tolik, že se úplně neorientují ani profíci. Pro bránící hráče platí, že se přestupku dopustí v momentu, kdy míč zasáhne rukou, která nepřirozeně zvětší objem jeho těla. Od roku 2019 se za nedovolené považuje i každé hraní rukou nad úrovní ramene, a to i při nenadálém odrazu míče od protihráče či vlastního těla. S výjimkou situace, kdy si hráč nastřelí balon do paže sám vlastní nešikovností při obranném odkopu či hlavičce. Ve skluzu se ruka nepíská, pokud je mezi tělem a zemí, jakmile se s ní hráč podpírá. Jestliže však bránící fotbalista nechá paži za sebou, vytrčí ji bočně nebo vertikálně od těla, už tím nepřirozeně zvětšuje svůj objem. V případě útočících hráčů nesmí být dosaženo žádné branky poté, co některý z nich zahraje rukou. Byť by to bylo nezaviněně a nechtěně.

Body

V drtivé většině fotbalových soutěží platí, že za výhru se mužstvu do tabulky přidělují tři body, za remízu jeden, za prohru žádný. Ve starším systému bral vítěz dva body.

Malá domů

Přihrávka hráče vlastnímu brankáři. Už čtvrt století platí, že gólman ji nesmí chytit rukama, pokud tedy není provedena hlavou, trupem či jinou částí těla od kolena nahoru. Dříve se tato herní varianta hojně zneužívala ke zdržování, třeba při mistrovství světa 1990 drželi brankáři míč v rukou průměrně čtyři minuty čistého času.

Aut

Situace, při níž se míč ocitne mimo vymezenou hrací plochu. Mužstvo, od něhož se přes pomezní čáru dostal do zámezí, míč ztrácí. Soupeř jej vrací do hry vhazováním. V okamžiku autu musí být vhazující hráč obrácen čelem k hrací ploše, alespoň částí obou nohou stát buď na pomezní čáře, nebo za pomezní čárou mimo hrací plochu, hodit míč oběma rukama zezadu přes hlavu. Bránící hráč musí být od vhazování alespoň dva metry daleko, jinak riskuje udělení žluté karty. Gól přímo z autu bez jediné teče neplatí.

VAR

Technologie, která s pomocí videa přezkoumává rozhodnutí hlavního rozhodčího. Videoasistent s rozhodčím komunikuje pomocí vysílačky, do hry vstupuje ve čtyřech případech: Jakmile padne sporný gól a není zřejmé, zda při vstřelení branky nedošlo k porušení pravidel. Během penalty, kdy videoasistent posoudí porušení pravidel, z nichž vyplynul penaltový verdikt. Na základě zjištění VAR může rozhodčí též udělit hráči přímou červenou kartu. Lze také vzít zpátky chybně udělenou sankci, pokud si rozhodčí na hřišti spletl hráče. Na mistrovství světa 2022 se bude z moderních digitálních pomůcek používat též goal-line technology.

Nebezpečná hra vůči vlastní osobě

Pozor – faul můžete spáchat i sám proti sobě. A to pokud skloníte hlavu pod úroveň pasu soupeře, který chce hrát míč regulérně nohou. Stejně tak se posuzuje i hraní na zemi, když je v bezprostřední blízkosti protivník, který chce hrát regulérně nohou.

Tagy:
Itálie Chile pravidla EURO 2020 fotbalista faul ruka fotbal Katar červená karta rozhodčí hřiště penalta ofsajd VAR přímý kop branka Mistrovství světa ve fotbale 2022 sportovní soutěž Mistrovství světa ve fotbale žlutá karta pokutové území