Dlouho očekávaný jesenický skatepark byl slavnostně otevřen

Skateboradisti, bikeři, milovníci in-line, BMX a koloběžek se konečně dočkali. Sezona v novém skateparku, který vznikl na místě toho původního v Šumperské ulici, byla slavnostně zahájena 1. června v 16:00 hodin, tedy na Mezinárodní den dětí.

Přestřižení pásky se ujala starostka města Jeseníku Zdeňka Blišťanová, náměstek hejtmana pro dopravu, sport a volný čas Michal Zácha a předseda Skatepark Jeseník Crew Lukáš Glausch.

Sportoviště se začalo stavět v loňském roce a celková vysoutěžená cena díla je 7,2 milionů korun s DPH. Na realizaci projektu přispěl jeden milion korun Olomoucký kraj, kterému tímto děkujeme,“ uvedla starostka města Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Slavnostní otevření skateparku přilákalo více než sto lidí. „Je skvělé vidět, kolik nadšených sportovců zde dnes je. Čekali jste na tuto chvíli dlouho, ale dočkali jste se a teď už je to vaše,“ doplnila starostka.

Jsem rád, že má Jeseník nové krásné sportoviště. Takový skatepark by slušel i mému rodnému Přerovu,“ uvedl Michal Zácha, náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

Skatepark je určen pro jesenickou mládež, která je přímo v místě, ale dovolím si říct, že pro naši komunitu je skatepark taková malá turistická atrakce. Máme ohlasy třeba ze Zábřehu nebo Ostravy, že se těší, až si náš skatepark projedou,“ uvedl Lukáš Glausch, zástupce jesenických skateboardistů.

Navržen je jako kombinace streetového parku se třemi výškovými úrovněmi spojenými rampami a schody a dále BMX dráhy. Tyto dva prvky na sebe přímo navazují a dá se mezi nimi přejíždět. Streetová část je doplněna skatovými překážkami, jako jsou boxy a raily. Jedná se o překážky z kovových trubek, které jsou typické pro tuto disciplínu.

Skatepark má podobu betonového monolitu, jelikož beton je dlouhodobě nejvhodnější technologickou variantou pro výstavbu venkovních skateparků s minimálními dodatečnými náklady na opravy. Vybudovány byly nové zpevněné plochy, vysazena zeleň a celé sportoviště bylo vybaveno mobiliářem, jako například lavičkami, stojany na kola a odpadkovými koši.

tz