Hlavní obsah

Některým vyléčeným se po covidu vrátila rakovina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Onkologičtí pacienti se více než rok báli nákazy koronavirem a odkládali kontroly a zákroky. Jenže nádory nepočkaly, až pandemie pomine. Často stačily pouhé tři měsíce a nemocným už se nedalo pomoct. Lékaři si také všimli, že některým již vyléčeným pacientům se po mnoha letech rakovina vrátila. Imunitní systém se soustředil na infekci covidu-19 a nezabránil tomu, aby se nádor znovu nerozbujel.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Jde například o případy žen, které se cítily po léčbě rakoviny prsu zcela zdravé, my tomu říkáme v remisi, i deset až osmnáct let. A když přišly po prodělání covidu, už měly metastázy,“ řekla Právu profesorka Petra Tesařová z onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„Mezi tím je nezpochybnitelná přímá souvislost. Vidíme mnoho takových případů v našich ambulancích. Jen já jsem od začátku roku léčila pět takových pacientek,” uvedla Tesařová.

„Není to nic zas až tak neobvyklého. Pozorovali jsme takový efekt i například u vyléčeného pacienta po prodělání těžší chřipky. Imunita za normálního stavu drží zbytky nádoru na uzdě,“ řekla onkoložka.

Krakovští onkologové varují před nebývalou vlnou nových případů rakoviny

Evropa

„Jenomže pak je tělo zasažené jinou nemocí, v tomto případě covidem-19, imunitní systém se vyčerpá na řešení této infekce. Už není tak úspěšný ve své činnosti, které se plně věnoval předtím,“ doplnila onkoložka.

Vyléčena před 12 lety

Vybaví si i konkrétní příběh pacientky. „Této ženě je nyní pětapadesát let. Před dvanácti lety jsem ji léčila s agresivním typem nádoru prsu. Měla postižené i uzliny. Absolvovala chemoterapii, operaci i ozařování. Dopadlo to dobře. Byla v remisi,“ popisuje případ Tesařová.

„Letos přišla na pravidelnou kontrolu, stěžovala si jen na to, že stále pokašlává poté, co prodělala covid. Měla středně těžký průběh, léčila se doma, ale byla dušná a měla několik dnů teploty,” dodala.

Naměřila jí zvýšenou hodnotu nádorových markerů a pro jistotu tuto pacientku podrobila celkovému vyšetření PET CT, které umožní současně zobrazit funkci a strukturu orgánů těla.

Po prodělání covidu se některým ženám vrátila rakovina prsu

Zdraví

„Karcinom se skutečně po dvanácti letech vrátil. Jde o hormonálně závislý nádor, takže jsme zvolili hormonální léčbu a podařilo se nám její stav stabilizovat. Ale bylo už pozdě na to, abych ji dokázala úplně vyléčit,“ přiznala Tesařová.

Lékařka kvůli takovým množícím se případům apeluje na všechny, kteří covid-19 prodělali a pociťují fyzický diskomfort, ať pro jistotu vyhledají odborníka.

„Nemělo by se vše svádět na postcovidový syndrom. Lidé, zvláště ti, kteří mají za sebou léčbu agresivnějšího nádoru, by měli raději podstoupit vyšetření a lékaři by je měli následně velmi pečlivě kontrolovat,“ dodala onkoložka.

Odložila kontrolu o pár měsíců

Nádor totiž nepočká, v některých případech ani tři měsíce.

„U těchto typů nádorů jde skutečně o měsíce, u jiných se nic nestane ani po půlroce. To nelze zevšeobecnit. Ale i mezi mými pacienty se mi stalo, že paní, ročník 1939, která se před sedmi lety léčila s chronickým nádorem a pak pokračovala pět let v hormonální léčbě, odložila jednu kontrolu a pak už bylo pozdě,“ popisuje další případ lékařka.

Zdravotní potíže, které ani při pandemii není radno podceňovat

Zdraví

„Přišla na pravidelnou kontrolu, měla lehce zvýšenou hodnotu nádorových markerů, tak jsem jí řekla, ať raději přijde hned za měsíc, že to budeme hlídat. Jenomže to byl březen minulého roku, přišla pandemie,” uvedla Tesařová.

„Paní se dostavila až po létě, tedy po pěti měsících, a už měla výpotky na plicích (nahromaděná tekutina, typický projev nádoru plic, pozn. red.), metastázy v játrech i v kostech. Nasadili jsme okamžitě chemoterapii, stabilizovala se. Ale po třech měsících to její játra nevydržela a selhala,“ vybavuje si úmrtí své pacientky onkoložka.

Reklama

Výběr článků

Načítám