Hlavně nejezte nemyté ovoce, nabádal knižní průvodce po Srí Lance, kterou jsem kdysi brázdila. Jenže když jedete vyprahlou zemí z výletu a u cesty k vám ušmudlaný klučina natáhne ruku s čerstvě rozkrájeným mangem, nemůžete si pomoct. Na tu slastnou chuť kořeněnou provinilostí nikdy nezapomenu.
Naštěstí si dobře uzrálé mango můžeme vychutnat i u nás, kde si ho lze i umýt. Exotické ovoce s oranžovo-žlutou, sladce opojnou aromatickou šťavnatou dužinou, které má uvnitř velkou placatou dřevnatou pecku, je chuťovou rozkoší. Neroste na palmách, ale statných listnatých stromech – mangovnících – dorůstajících do výšky až dvacet metrů. Mango je považováno za páté nejvíce konzumované ovoce na světě po citrusech, banánech, hroznech a jablkách. Původně pochází z jihovýchodní Asie a dnes se pěstuje ve všech tropických oblastech světa.