30 nejzajímavějších filmů ze zákulisí Hollywoodu

Foto: Universal Pictures, A24, Paramount Pictures

Už 10. června bude mít v českých kinech premiéru nový film Podfuk za všechny prachy, jehož příběh se odehrává právě v Hollywoodu. Pokud vás příběhy ze zákulisí továrny na sny zajímají, v našem velkém přehledu podobných filmů si určitě vyberete. V seznamu najdete komedie i dramata, fiktivní příběhy i filmy podle skutečné události.

Zrodila se hvězda (1937)

V tomto klasickém filmu se také zobrazuje klasický příběh. Esther ze zapadlého městečka se vydá do Hollywoodu, aby se stala velkou filmovou hvězdou. Tam potká slavného herce Normana, zamilují se a dopomůže ji splnit si svůj sen. Norman se ale dostane do problému s alkoholem a jeho sláva upadá, zatímco kariéra Esther stále stoupá. V roce 2018 dostal tento film už třetí remake, který se ale už moc netýká Hollywoodu. V předešlém zfilmování z roku 1954 si zahrála věhlasná Judy Garland a v následujícím snímku z roku 1976 účinkuje legendární Barbra Streisand. Příběh tohoto filmu se ale blíží spíše tomu nejnovějšímu zpracování.

Sunset Boulevard (1950)

Billy Wilder zasadil film-noir do hollywoodského prostředí a natočil tak jeden z nejlepších filmů o Hollywoodu vůbec, který navíc získal tři Oscary. Neúspěšný scénárista Gillis se musel ukrýt ve zdánlivě opuštěném domě. Tam totiž bydlí bývalá hvězda němého filmu Norma Desmond, která si Gillise najme, aby ji napsal scénář. Norma totiž velice touží po comebacku.

Město iluzí (1952)

Snímek Vincenta Minnelliho je také velice úspěšný a stejně tak inkasoval tři Oscary. Producent Jonathan Shieldse chce navrhnout projekt režisérovi, scénáristovi a herci. Těmto osobám ale v průběhu let ublížil a všichni tři mu vypráví, proč ho vlastně nenávidí. Film je vyprávěn retrospektivně, po vzoru Občana Kanea.

Zpívání v dešti (1952)

Nejenže se jedná o jeden z nejlepších snímků o Hollywoodu, ale také o jeden z nejlepších muzikálů vůbec. Film vtipně pojednává o době, kdy americký filmový průmysl přecházel z němého filmu ke zvukovému.

Na černé listině (1976)

Tato komedie se odehrává v 50. letech, kdy se především scénáristé mohli dostat na tzv. černou listinu, pokud by se ukázalo, že mají i sebemenší sympatie ke komunistickým názorům. Woody Allen v tomto snímku ztvárňuje Howarda, který kryje podezřelé scénáristy. Díky tomu se v Hollywoodu stane slavný jako Pokrývač.

Trhák (1981)

Nejedná se o český film Zdeňka Podskalského, ale o film Blaka Edwardse. Podobně jako český Trhák i tento je poblázněnou komedií. Veleúspěšný filmový producent a režisér potupně zešílel a snaží se spáchat sebevraždu. Ani na čtvrtý pokus se mu to nepovede. Doma ho přátelé hlídají a také pořádají párty, která se lehce zvrtne.

Velkofilm (1989)

Kevin Bacon hraje roli Nica, mladého nadějného filmového tvůrce, který se svým snímkem „První den“ vyhraje cenu na filmovém festivalu. Náhle se stane poměrně slavným a Hollywood mu hned posílá různé nabídky. Jak si ale nezkušený filmař poradí s velkofilmem?

Barton Fink (1991)

Bratři Coenové tímto filmem poprvé zabrousili do hollywoodského zákulisí, konkrétně v období čtyřicátých let. Barton Fink, spisovatel divadelních her, přichází do Hollywoodů, aby napsal scénář k filmu. Finka ale zachvátil tzv. writer’s block a nedokáže napsat ani čárku.

Hráč (1992)

V tomto až thrillerovém pojetí nahlédneme do filmového studia. Tam na vysoké pozici pracuje Griffin Mill, kterému přichází výhružné pohlednice. Když Mill zjistí, kdo mu je posílá, snaží se to vyřešit. Neovládne se a autora pohlednic zabije. Toto je ale pouze začátek příběhu, který se nakonec dostane i na filmová plátna.

Mezi žraloky (1994)

Komedie představuje Franka Whaleyho, který hraje mladého a nezkušeného asistenta produkce Guye. Pracuje u filmu pod uznávaným ale přesto krutým producentem Buddym Ackermanem (Kevin Spacey), který své podřízené rád šikanuje. Guy už to nesnese, bere záležitosti do svých rukou a svého odporného šéfa unese.

Chyťte ho! (1995)

V této krimi komedii se objeví mnoho známých tváří, jako jsou John Travolta, Gene Hackman nebo Danny DeVito. Vymahač dluhů Chili Palmer (Travolta) navštíví Hollywood, konkrétně producenta Harryho Zimmana (Hackman). Ten má starosti s novým filmem, jehož natáčení ztěžuje právě Palmer.

Jak dobýt Hollywood… (1997)

Pravděpodobně ten nejhorší film z celého našeho seznamu, ačkoli se v něm objeví také mnoho hollywoodských hvězd. Jméno Alan Smithee slouží jako ochrana režisérů a je používáno pro ohavné filmy, které byly zničeny kvůli požadavkům producentů filmu – skutečný Alan Smithee tedy neexistuje. Ve filmu je ale vyobrazena postava tohoto jména a chce zničit svůj špatný film, za jehož podobu mohou právě producenti.

Trhák pana Bowfingera (1999)

Bobby Bowfinger (Steve Martin) se snaží zachránit svou krachující filmovou společnost tím, že che zfilmovat scénář své účetní a najmutím hvězdy Kita Ramsayho (Eddie Murphy). Kit to ale odmítne a Bobbymu nezbývá než provést svůj záložní plán a zfilmovat film bez Kita. A použije k tomu Kitova dvojníka.

Mulholland Drive (2001)

Snímek Davida Lynche nahlíží na Hollywood poněkud jinak než ostatní filmy v tomto seznamu. Betty (Naomi Watts) přijede do Hollywoodu plná nadějí. Postupně ale zjišťuje, že Hollywood není takový, jak si představovala a naráží na zvláštní a záhadné postavy a události.

Nominace na Oscara (2006)

Natáčí se nízkorozpočtový film, u kterého je už z počátku jasné, že nebude trhákem. Režisér se neustále dohaduje se scénáristy a producentka ani neví, že se film točí. Neznámí herci tomuto filmu také nedokáží moc pomoci. Z ničeho nic se ale v novinách objeví zprávy, že právě někteří z herců a hereček jsou nominováni na Oscara. Jak se jim změní život po této novince?

Tropická bouře (2008)

Tato legendární komedie se sice neodehrává celá v Hollywoodu, ale spíše vyobrazuje zákulisí natáčení filmu o válce ve Vietnamu. Natáčí jej ty největší hollywoodské hvězdy, jako je Tugg Speedman (Ben Stiller), Kirk Lazarus (Robert Downey Jr.) nebo Alpa Číno (Jay Baruchel). Při natáčení se ale narazí na nepříjemnosti ve formě skutečných vietnamských vojáků, kteří si na válku nehrají. Jak se se skutečným bojem vypořádají hollywoodské hvězdy?

Umělec (2011)

Francouzsko-belgický film, který obdržel pět Oscarů, vypráví o Georgovi Valentinovi, jednom z největších hvězd němého filmu. Je rok 1927 a revoluce zvukového filmu je na spadnutí. To ale Valentina netěší, neboť se jeho sláva může díky tomu propadnout na dno. Mladé komparzistce, Peppy Miller, kterou Valentin potká, ale zvukový film dopomohl k veliké slávě. Ačkoli je film z roku 2011, právě díky příběhu, který vypráví, se tvůrci rozhodli natočit jej jako černobílý a němý.

Ave, Caesar! (2016)

Další film bratří Coenů, který vypráví o Hollywoodu. Tentokrát sledujeme Eddieho Mannixe (Josh Brolin), který musí řešit kdejaké problémy hollywoodských společností. Například musí vyžehlit spor mezi církví a tvůrci scénáře, jejichž scénář je velice rozzuřil. Největší problém ale nastane, když je unesena hlavní hvězda připravovaného filmu Ave, Caesar!, Baird Whitlock (George Cloony). Jak je u filmů bratří Coenů zvykem, i zde účinkuje mnoho slavných herců, jako je Scarlett Johansson, Frances McDormand nebo Channing Tatum.

Tenkrát v Hollywoodu (2019)

Devátý film Quentina Tarantina vypráví o Ricku Daltonovi (Leonardo DiCaprio), jeho dlouholetém příteli a kaskadérovi Cliffu Boothovi (Brad Pitt) a Sharon Tate. Tímto snímkem chtěl Tarantino také vyjádřit svou náklonnost k době, ve které vyrůstal a k Hollywoodu, který po vraždě Sharon Tate už nikdy nebyl jako dřív.

ŽIVOTOPISNÉ

Bohové a monstra (1989)

Bill Condon vytvořil dramatický příběh o posledních týdnech života slavného hollywoodského režiséra Jamese Whalea, který natočil film Frankenstein či Loď komediantů. Nemocný Whale (Ian McKellen) tráví osamělé dny doma se svou hospodyní, kdy už ztrácí kdysi velkou tvořivost. Energii mu ale dodá nový mladý zahradník Clayton Boone (Brendan Fraser), se kterým se Whale sblíží. Clayton ale netuší o Whaleově minulosti a sexuální orientaci.

Chaplin (1992)

Snímek vypráví příběh o jednom z nejslavnější herců nejen němého filmu. Chaplina (Robert Downey Jr.) poznáme jako malého chlapce, který oplývá vtipem a sledujeme ho až do onoho předávání Cen akademie roku 1972, kdy dostal čestného Oscara za celoživotní dílo.

Ed Wood (1994)

Tim Burton se po Batmanovi pustil do režírování životopisného snímku o jednom z těch nejexcentričtějších tvůrců Hollywoodu, kterého si zahrál Johnny Depp. Ed Wood je proslulý svými diletantskými filmy, jako je Plán 9 nebo Glen a Glenda, které se ale v dnešní době těší obdivu a staly se takřka kultovními.

Hollywoodland (2006)

Allen Coulter natočil snímek o úmrtí George Reevese, které je dodnes záhadou. Reeves (Ben Affleck), který se proslavil rolí Supermana v seriálu Adventures of Superman. Ačkoli policie chce případ uzavřít s tím, že to byla sebevražda, soukromý detektiv Louis Simo narazí na stopy, které unáhlené vyřešení případu problematizuje.

Hitchcock (2012)

V tomto snímku sledujeme jednoho z nejslavnějších režisérů vůbec, Alfreda Hitchcocka (Anthony Hopkins), který se snaží natočit Psycho, jeden z jeho nejslavnějších hororů. Hitchcock se tímto filmem snaží dokázat, že ještě dokáže natočit skvělý hit, přičemž se bude potýkat nejen s hollywoodskými studii, které mu nechtějí film financovat, ale také s jeho manželkou (Helen Mirren).

Zachraňte pana Bankse (2013)

Walt Disney (Tom Hanks) chce zfilmovat román o Mary Poppins od svérázné autorky P. L. Travers (Emma Thompson). Styl Disneyho ale Travers nemá zcela v lásce a bojí se, že její Mary Poppins spíše ublíží.

Trumbo (2015)

O černé listině už zde byla řeč, na něm se objevil také scenárista oscarových snímků Dalton Trumbo Bryan Cranston), jehož případ je nejznámější. Poté, co se po dlouhé a úspěšné kariéře dostal na černou listinu, filmová studia s ním samozřejmě rozvázala smlouvy a zůstal tak bez práce. Snažil se psát scénáře pod pseudonymy, podobně jako další scenáristé. Za některé z těchto scénářů obdržel i Oscara.

The Disaster Artist: Úžasný propadák (2017)

James Franco se připojil k Timu Burtonovi a natočil film o dnešní verzi Eda Wooda – o Tommym Wiseauovi, kterého si Franco také zahrál. Konkrétně celý film vypráví o natáčení jeho kultovního filmu Pokoj, který se podobně jako snímky Eda Wooda stal kultovním. Tommyho kamaráda Grega Sestera hraje bratr Jamese Franca, Dave. Předlohou tohoto filmu je kniha právě od skutečného Grega Sestera, který má v Pokoji též důležitou hereckou roli.

Stan a Ollie (2018)

Stan (Steve Coogan) a Ollie (John C. Reilly), známější jako Laurel a Hardy, kdysi patřili ke komediální špičce němých grotesek. Teď už jsou ale trochu staří a jejich přátelství také není co bývalo. Ačkoli jejich sláva také utrpěla, jejich divadelní turné ve Velké Británii v roce 1953 se stala úspěchem. Pomůže to ale napravit jejich přátelství?

Jmenuju se Dolemite (2019)

Slavný komik Eddie Murphy ztvárňuje Rudyho Raye Moora, excentrického komika, herce a režiséra. Ten se navzdory ostatním proslaví svými blaxploitation snímky, což jsou béčkové akční filmy plné násilí, v nichž se černošští hrdinové vypořádávají s bílými záporáky.

Mank (2020)

Jedním z nejnovějších filmů o zákulisí Hollywoodu je Mank režiséra Davida Finchera. Konkrétně sledujeme pozadí vzniku scénáře k pravděpodobně nejlepšímu hollywoodskému filmu Občanu Kaneovi, přičemž hlavní úlohu zde má právě scenárista H. J. Mankiewicz (Gary Oldman). O dramatickém zákulisí vzniku Občana Kanea byl natočen také film RKO 281.