Kvůli pandemii koronaviru ubylo v Ústeckém kraji cestujících veřejnou dopravou

9. červen 2021 11:56

Kvůli pandemii koronaviru ubylo v Ústeckém kraji cestujících veřejnou dopravou. Například v krajském městě klesl počet cestujících oproti roku 2019 o 15 procent. V absolutních číslech tak ústeckou městskou hromadnou dopravou nejelo během loňské pandemie téměř 6 milionů lidí.

Za rok 2019 přepravily autobusy a trolejbusy po Ústí nad Labem víc než 39,5 milionu lidí. Loni to bylo zhruba 33, 7 milionu cestujících.

Nejvíce cestujících ubylo na jaře loňského roku

Oproti roku 2019 eviduje úbytek cestujících i město Děčín, kde klesl počet cestujících zhruba o 20 až 30 procent.

Kvůli pandemii se vytratili lidé i z krajské dopravy. Propad tržeb komentoval Jakub Jeřábek z ústeckého krajského úřadu: „Nejvíce patrné to bylo paradoxně loni, na jaře v roce 2020, kdy třeba v dubnu byl ten pokles až o 70 procent. Tu poslední, i když největší vlnu epidemie, letošní zimu a jaro, byly ty poklesy maximálně ve výši 40 procent.“

Doprava v Ústeckém kraji tak na neprodaném jízdném ztratila stovky milionů korun.

„V loňském roce to byla ztráta na tržbách přes 170 milionů korun, letos už je to téměř 120 milionů korun, protože to trvá už poměrně dlouho,“ vysvětlil vedoucí krajského odboru dopravy Jindřich Franěk.

Kraj proto doufá, že s financováním ztrát pomůžou města, která jsou v integrované krajské dopravě. „Stát zatím, ani v loňském roce, a jak to tak vypadá, tak se k tomu nechystá ani letos, na chybějící tržby v dopravě nepřispěl,“ doplnil Jindřich Franěk.

Policie se opět zaměří na neukázněné řidiče

Zásadní přesun lidí z autobusů a vlaků do vlastních aut ale policisté na silnicích v regionu nezaznamenali.

„Část lidí volila určitě i tuto cestu – to znamená, že se snažila eliminovat nějaké to riziko nákazy, které mohlo nastat v těch hromadných dopravních prostředcích, ale ono se to většinou vykompenzovalo dalšími opatřeními – to znamená prací z domova, omezením provozu škol a tak dále,“ vysvětluje Martin Sochr z krajské dopravní policie.

Během pandemie a menšího provozu na silnicích bylo podle policistů vidět víc řidičů, kteří nedodržovali například rychlost. Na ty se teď chce policie zaměřit.

„Pokud v někom zůstal ten pocit beztrestnosti, tak si myslím, že tím, že se ten provoz vrací do těch běžných kolejí, tak na takové řidiče velmi brzy dojde,“ doplnil Martin Sochr.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související