Jak fotit produkty v domácích podmínkách

Domácí focení produktů nebo jídla nemusí vždy nutně zahrnovat profi techniku, světla, stativy a speciální objektivy. Budete překvapeni, kolik toho člověk dokáže vykouzlit se starým prostěradlem, pokojovkou a přirozeným světlem.

Podíváme se na netradiční pojetí produktu: low-key, líbivé, osobité a (někdo by mohl říct) neprofesionální. Ukážeme vám, jak si naaranžovat scénu z věcí, které máte jistě doma. Také jak pracovat se světlem a pomůžeme vám nastavit foťák. Přidáme i pár rychlých tipů na úpravy v Zoner Photo Studiu X.

Připravujeme aranžmá

Tady vás skoro nic neomezuje. Můžete použít všechno, co máte doma, a co vám připadá hezké a vhodné:

  • Látky – stará prostěradla, nezpracované jednoduché látky, ubrusy nebo oblečení.
  • Květiny – můžete vzít umělé, sušené, pokojovky, nebo jít natrhat ven čerstvé.
  • Tematické předměty – věci, které se k focenému předmětu hodí. K vyšívání vezmete vyšívací kruh a bavlnky, k obrazu pak štětce a barvy, k jídlu zase vařečky či bylinky.
  • Podklad – prkénko, dřevo, vaše nejoblíbenější podlaha, noviny, televizní stolek, koberec, cokoliv, kam můžete položit věci.
  • Něco navíc – jakékoliv předměty, které vám připadají hezké a hodí se k celkové ideji. Já osobně používám šišky, sušené květiny, kamínky, bižuterii, knihy a noviny.
Jak fotit produkty v domácích podmínkách
Tyto předměty jsem použila při focení ranní kávy.
Nikon D750, Nikon 50 mm f/1.4 AF-S NIKKOR G, 1/60 s, f/3.2, ISO 400, ohnisko 50 mm.

Středem pozornosti na fotografii bude náš produkt. Vše kolem něj je pouze doplněním celkového konceptu. Určitě chcete vyplnit prostor ve fotografii, zbytečně prázdné místo je nežádoucí. 

Zároveň by ale všechny doplňující předměty měly být mimo ostrost, mimo světlo a dost daleko od hlavního předmětu. Nesmí přitahovat víc pozornosti než hlavní objekt focení. Pokud fotíte zeshora, pak bude nejspíše vše v jedné hloubce ostrosti, proto dejte o to větší důraz na umístění a světlo.

Co se umístění týče, tak volte buď přesný střed, nebo zkuste pravidlo třetin.

Jak fotit produkty v domácích podmínkách
Světlo je na kávě, vše kolem je ztlumené.
Nikon D750, Nikon 50 mm f/1.4 AF-S NIKKOR G, 1/60 s, f/3.2, ISO 400, ohnisko 50 mm.

Celkovou úpravu, kterou si fotka s kávou prošla, můžete přímo posoudit:

Jak pracovat s přirozeným světlem

Foťte určitě u okna, ale dejte si pozor, abyste nikde neměli přímé světlo. Žádoucí je naopak světlo rozptýlené. Například u severního okna během dne, u východního k večeru, u západního ráno a podobně. Nenechte si do záběru svítit slunce. Přímé a ostré světlo vše zničí.

Připravte si scénu u okna, přitáhněte k němu židli, stůl, nebo rovnou foťte na zemi. Ideálně chcete otočit focený předmět k oknu, aby chytil co nejvíce světla. Pokud chcete fotit na zahradě, ideální je večer nebo ráno, případně za zamračeného dne. Vyhněte se přímému slunci.

Jak fotit produkty v domácích podmínkách
Použití okna, ke kterému jsme si postavili židli.
Nikon D750, Sigma 35 mm f/1.4 DG HSM Art, 1/200 s, f/3.5, ISO 200, ohnisko 35 mm.

10 základních rad, jak produkt vyfotit

  1. Foťte z několika úhlů, zkuste různé polohy a pozice, obměňte aranžmá.
  2. Připravte si produkt, vyčistěte ho, naaranžujte, vyžehlete, upravte a opečujte.
  3. Dbejte na ostrost a foťte na vyšší clonové číslo.
  4. Ukažte velikost, dejte na fotografii něco pro srovnání.
  5. Zkuste využít světýlka na bokeh, nebo bokeh nastavte na monitoru za produktem.
  6. Zkuste umístit produkt na zrcadlo nebo na sklo, zkrátka na odrazný materiál.
  7. Zkuste zachytit pohyb a zakomponovat ho smysluplně do fotky.
  8. Foťte na nízké ISO, obrázky chcete detailní, ne zrnité.
  9. Nespěchejte, vyhrajte si se vším a dohlédněte na každý detail.
  10. Nebojte se experimentovat.
Jak fotit produkty v domácích podmínkách
Použití pohybu při focení, samozřejmě s profi světly by se dal pohyb zamrazit více, ale my máme k dispozici jen dopolední světlo a deku na pozadí.
Nikon D750, Nikon 50 mm f/1.4 AF-S NIKKOR G, 1/250 s, f/1.8, ISO 400, ohnisko 50 mm.
Jak fotit produkty v domácích podmínkách
Tahle fotka vznikla za použití svetru, skla z rámu a podvečerního světla.
Nikon D750, Nikon 50 mm f/1.4 AF-S NIKKOR G, 1/80 s, f/2.2, ISO 200, ohnisko 50 mm.

Jakou techniku zvolit

Na focení tohoto druhu bývá lepší volit malinko širší ohniska, ale záleží na vás a vašem záměru. Pokud zvolíte hodně široký, pak budete mít ostrý každý detail. Ale mít nějakou hloubku ve fotce může přidat na líbivosti.

Pokud máte doma jen jeden objektiv a nemáte z čeho vybírat, tak nezoufejte. Jde to skoro s jakýmkoliv objektivem. Já jsem na ukázkové fotografie zvolila pevnou padesátku, protože je to takový univerzál, který má mnoho fotografů. 

Ano, s delšími skly budete bojovat s prostorem a budete hodně zvyšovat clonové číslo, ale rozhodně to není důvod se vzdávat. S 20mm objektivem zase budete mít možná na fotce zbytečně moc z vašeho aranžmá a z pokoje, ve kterém fotíte. Z mé osobní zkušenosti mi asi nejlépe fungovala moje pevná pětatřicítka.

Jak fotit produkty v domácích podmínkách
Fotografie snídaně focená na pevný 50mm objektiv.
Nikon D750, Nikon 50 mm f/1.4 AF-S NIKKOR G, 1/125 s, f/2.2, ISO 200, ohnisko 50 mm.

Jak fotky upravit

Moje nejoblíbenější úpravy u produktů jsou: 

Zřetelnost vyrýsuje každý detail produktu. Nepřehánějte to s ní, ale ani se jí nebojte. Pomocí Kruhového filtru (R) si zvedněte expozici na vybraném místě.

Použijte Tonální křivku Luma na zvýraznění světel a potlačení stínů na fotografii.

Určitě nepotlačujte ani výrazně neměňte barvy, pokud produkt nějak definují a jsou pro něj důležité. Chcete zachytit produkt jaký je, ne z něj udělat úplně jiný.

Pokud vás úprava produktových fotografií v Zoner Photo Studiu X zajímá více, určitě se zkuste podívat na náš článek Úprava produktových fotek: Jak si poradit s ořezem, retuší a světlem, kde se o ní dočtete mnohem více

Závěr

Ať už si doma kutíte něco, co chcete prodávat, nebo se chcete pochlubit rodině s nějakým vlastním výtvorem, tak se nebojte produktové fotografie. Teď jste zjistili, jak jednoduchá je i bez zkušeností, bez techniky a bez studia. Začněte na nějaké té hezké snídani a časem se můžete dostat kamkoliv. Kreativitě se meze nekladou a nic není špatně, pokud jste s fotkou spokojeni.

Zůstaňte v obraze, každý týden posíláme novinky ze světa fotografie

Přihlašte se k odběru toho nejlepšího z Milujemefotografii.cz

Email má špatný formát.

Potvrzením odběru dáváte souhlas ke zpracování osobních údajů pro zasílání novinek. Více se dozvíte v zásadách ochrany osobních údajů.

AutorZdeňka Povolen

Nefotím dlouho, ale fotím ráda. Ráda si buduji ve fotkách atmosféru, vkládám do nich emoce a myslím, že na fotce je důležité, aby měla duši. Fotím hlavně lidi, často kostýmy, občas akty a příběhové série. Hodně si zakládám na kvalitní komunikaci a příjemné atmosféře během focení. Mám ráda užívání praktických efektů jako třeba dým, oheň, jiskry, světla, pohyby oblečení a látky. Vím, že se mám ještě hodně co učit. Ale to budu mít i s dvacetiletou praxí. Věřím v celoživotní sebezdokonalování.

Komentáře (0)

Zatím zde není žádný komentář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *