Rekviem za sezonu tentokrát obstarají árie. Česká filharmonie zakončí svou pandemickou 125. sezonu tradičním koncertem pod širým nebem. A to ve středu 23. června od čtvrt na devět večer.

Místo koncertu přitom bude obvyklé i neobvyklé zároveň. Zámek Sychrov pohostí rozloučení filharmoniků podruhé za sebou, byť v letech předtím se akce odehrávala na pražském Hradčanském náměstí.

„Na tomto náměstí se vždy sešlo několik tisíc lidí, což bylo minulý rok kvůli pandemii vyloučené, takže jsme zvolili státní zámek Sychrov,“ říká generální ředitel České filharmonie David Mareček.

„Stejný zámek jsme jako dějiště koncertu ponechali i letos, mimo jiné proto, že je spojen s Antonínem Dvořákem. Současně ale doufáme, že se v následujícím roce již na Hradčanské náměstí vrátíme,“ dodává Mareček.

Když už jsme u tradic, předloni byla zavedena jedna nová: během Open Air bude potřetí udělena Cena Jiřího Bělohlávka pro mladé české hudebníky do třiceti let. Bývalý šéfdirigent filharmonie, který zemřel v roce 2017, právě mladé talenty podporoval.

Loučení se sezonou v podání nejprestižnějšího tuzemského hudebního tělesa zahájí loňský laureát ceny, dirigent Robert Kružík. Pod jeho taktovkou bude uvedena zvláštní skladba od zvláštního hosta.

„Tomáš Kačo pro nás na objednávku připravil skladbu Fantasy Open Air pro klavír a orchestr na téma českých oper,“ zmiňuje David Mareček romského klavíristu, absolventa ceněné bostonské Berklee College of Music. Kačo žije v USA od roku 2015.

Klasika se bude prolínat s jazzem.

Kačo se ujal například slavné árie Dvořákovy Rusalky o měsíčku či Proč bychom se netěšili ze Smetanovy Prodané nevěsty. „Klasika se bude ve skladbě tak trochu prolínat s jazzem, jemuž se Tomáš Kačo dosti věnuje,“ představuje dílo Mareček.

Na dirigentském stupínku poté Kružíka vystřídá Petr Altrichter a na programu budou úryvky ze slavných oper, jako je Mozartův Don Giovanni, Rossiniho Lazebník sevillský či předehra Wagnerova Lohengrina. Koncert by měl zakončit proslulý duet Jeníčka a Kecala opět z Prodané nevěsty, kdy druhý zmiňovaný „zná jednu dívku a ta má dukáty“.

Jinou měnou – korunami – bude možno přispět Nadaci pro výzkum rakoviny, protože Open Air je spojen s veřejnou sbírkou na podporu včasné prevence rakoviny plic.

Benefiční vstupenky v hodnotě 2000, 5000 a 10 000 korun jsou vzhledem k omezené kapacitě nabízeny pouze abonentům, přenos však živě vysílá ČT Art a během něj budou moci diváci přispět.

Česká filharmonie dá na Sychrově sbohem sezoně, v níž kvůli koronaviru utrpěla ztráty. Meziroční propad výnosů ze vstupného dělá 35,5 milionu, z pronájmu domovského Rudolfina 29 milionů. Ztráty byly pokryty z peněz zřizovatele filharmonie, tedy ministerstva kultury.

„Přišli jsme také o několik turné, z nichž nejbolestivější je turné po Japonsku, což je pro hudebníky nejoblíbenější destinace. Turné se mělo uskutečnit letos na podzim, ale už teď je jasné, že ho organizátoři kvůli koronaviru nezvládnou zajistit,“ uzavírá David Mareček.