Představení účastníků Eura 2020 - Španělsko

09.06.2021, 20:06
Profily, historie
Španělé slaví výhru nad Kosovem (© AFP)
Před deseti lety Španělům vrcholila mimořádně silná generace okolo kapitána Ikera Casillase a tým z Pyrenejského poloostrova patřil před každým šampionátem k těm nejžhavějším aspirantům na vítězství. Španělsku se v tomto období také povedla věc málokdy vídaná, když jeho fotbalisté ovládli hned tři velké turnaje v řadě.

Po vítězství na Euru 2008, které zařídil jediným gólem ve finále Fernando Torres, přišla historická výhra na mistrovství světa, který v nepříliš pohledném až brutálním závěrečném klání turnaje rozhodl v nastavení slavným gólem Andres Iniesta. Tentýž hráč pak patřil k ozdobám evropského šampionátu o dva roky později na Ukrajině a v Polsku, kde tato zlatá generace dokázala obhájit titul evropských šampionátů a proti Itálii předvedla jeden z historicky nejlepších finálových výkonů vůbec, čemuž odpovídal i výsledek, když svého soka deklasovali vysoko 4:0.

Že bude tuto generaci velmi obtížné nahradit, to bylo jasné prakticky všem zasvěceným. Jenže i tak Španělsko nemůže být s tím, jak tuto složitou obměnu zvládlo, vůbec spokojené. První velký výbuch přišel na mistrovství světa 2014, kde tým ověnčený mnoha trofejemi působil bezkrevným, mdlým dojmem a svou pouť překvapivě zakončil už v základních skupinách. O moc lépe si Španělé nevedli ani na Euru 2016 - tehdy naposledy pod vedením "zlatého" trenéra Vincente del Bosqueho - kde tehdy vyhráli první duely v základní skupině, pak ale přišla prohra s Chorvatskem a v osmifinále narazila La Furia Roja na silnou Itálii, které vůbec nestačila a na turnaji tak skončila.

Před mistrovstvím světa 2018 v Rusku zase přípravu národního celku narušil skandál okolo trenéra Lopeteguiho, který si těsně před startem vyjednával svůj přesun do Realu Madrid - když se to španělská fotbalová federace dozvěděla, sáhla k radikálnímu kroku, svého trenéra odvolala a na uvolněné místo dosadila Fernanda Hierra. Ten ale reprezentaci k úspěchu nedovedl, když si v osmifinálovém klání vylámal zuby v penaltovém rozstřelu s Ruskem.

Při pohledu na současnou soupisku mužstva pak fotbalového fanouška napadne dříve věc skoro nemyslitelná - že současný národní tým Španělska ani nepatří do okruhu nejužších favoritů a bylo by svým způsobem i překvapivé, kdyby dokázal celý turnaj vyhrát. Jistě, stále byste mezi španělskými fotbalisty našli zvučná jména, jenže ti buď neprožili ideální sezónu na klubové úrovni z hlediska formy či zranění, nebo už jsou přece jenom za svým výkonnostním zenitem - a proto tedy letos nejsou očekávání veřejnosti tak vysoká.

Fotbal v zemi


Aby toho nebylo málo, stala se La Furia Roja prvním reprezentačním celkem, kterému přípravu na závěrečný turnaj pořádně zkomplikovala pandemie koronaviru. Sergio Busquets byl v neděli pozitivně testován na tento virus a musel tak národní celek dočasně opustit. Ještě v pátek přitom odehrál více než hodinu v přátelském utkání proti Portugalsku, v táboře Španělska tak panuje obava z toho, aby se virus nerozšířil i na další hráče, poněvadž pak by musel do karantény celý tým.

Takový scénář ale s největší pravděpodobností nehrozí - podle zpráv, které se novinářům podařilo získat, byla virová nálož ve vozrku Busquetse nízká, je tak nepravděpodobné, že by nakazil kohokoliv dalšího. Zbytek týmu nyní bude po dobu 4-5 dní denně testován, aby se jakýkoliv další pozitivní záchyt podařilo okamžitě odhalit. Po stejnou dobu se pak musí celý tým včetně realizačního týmu izolovat v tréninkovém centru národního celku.

Co je ale horší, Španělé nemohou ani normálně trénovat - skupinové tréninky jsou totiž zrušeny. Fotbalisté sice mohou na tréninkové hřiště, musejí ale trénovat individuálně tak, aby nebyli v kontaktu s nikým dalším. Poslední přátelské utkání před startem šampionátu proti Litvě, které bylo naplánované na středeční večer, navíc muselo být zrušeno, místo "áčka" se v tomto klání představí reprezentace do jedenadvaceti let. Pouhý týden před začátkem turnaje tak jde o poměrně velkou komplikaci, která rozhodně nikoho nepotěší.

Nejasná je také situace okolo samotného Busquetse. Ten musel opustit národní celek a minimálně 10 dní musí strávit v karanténě, kvůli čemu je jasné, že vynechá úvodní duel se Švédskem. Před druhým zápasem základních skupin s Polskem by se však v případně negativního PCR testu již mohl vrátit. Luis Enrique v reakci na onemocnění svého kapitána dodatečně povolal pět záložníků, kteří se budou připravovat v paralelní bublině a budou připraveni v případě dalších komplikací v reprezentaci zaskočit. Pokud však bude chtít španělský kouč udělat nějaké změny ve své nominaci, může tak učinit nejpozději 48 hodin před prvním zápasem Španělska, po tomto deadlinu bude jeho nominace definitivní.

Edit: Druhým nakaženým se ve středu ráno stal stoper Diego Llorente, který tedy musí kemp reprezentace opustit a následujících 10 dní strávit v izolaci.

Infograficky



autor: Marek Ustohal


Turnajová historie


Španělsko mistrovství Evropy ovládlo celkem ve třech případech. Poprvé se mu zadařilo hned při své první účasti shodou okolností na domácí půdě. Tehdy se závěrečného turnaje účastnily ještě pouze čtyři celky, domácí reprezentace v semifinále v prodloužení vyzrála nad Maďarském a ve finále si pak díky pozdní brance Marcelina poradila také se Sovětským svazem.

Následovalo však delší období temna - na další tři turnaje se totiž Španělé nedokázali kvalifikovat, načež když už se jim to v roce 1980 podařilo, skončili po remíze a dvou porážkách hned po základní skupině. Na další výraznější úspěch si tak La Furia Roja musela počkat až do EURA 1984 ve Francii. Španělsko tehdy po dvou remízách a jedné výhře dokázalo vyhrát základní skupinu a v semifinále se utkalo s Dánskem. Po mimořádně vyrovnaném průběhu musely o postupujícím rozhodnout až penalty, ve kterých byli úspěšnější fotbalisté z Pyrenejského poloostrova. Ke zlatu však Španělsko nedošlo, ve finále totiž nestačili na Francie, jejíž hru režíroval slavný Michel Platini.

Na další větší úspěch si pak Španělé museli počkat dlouhých 24 let. V roce 1988 skončili v základních skupinách, na turnaj do Švédska o čtyři roky později se nedokázali ani kvalifikovat, zatímco v Anglii poté také v Belgii a Nizozemsku bylo konečnou stanicí vždy čtvrtfinále - v prvním případě nezvládli penaltový rozstřel s Anglií, v druhém podlehli pozdějším vítězům, Francii.

I před Eurem v Portugalsku v roce 2004 panoval ve španělském táboře optimismus. Jenže vysněný úspěch se zase nekonal - Španělsko sice dokázalo porazit Rusko, pak ale jen remizovalo s Řeckem a v klíčovém duelu o postup podlehlo Portugalsku.

Poté už však nadešel čas zlaté generace - v Rakousku a Švýcarsku v roce 2008 se Španělé prezentovali ofenzivním fotbalem, na turnaji dokázali dvakrát rozstřílet Rusko, poradit si se Švédskem i Řeckem. Štěstí potřebovali jen ve čtvrtfinálovém klání s Itálií, kterou porazili až v penaltovém rozstřelu. Ve finále pak díky brance Torrese zdolali Němce a získali zlaté medaile.

V roce 2012 pak svůj triumf zopakovali - předvedený fotbal už sice nebyl tak parádní, Španělsko se také rozjíždělo pozvolněji, na celkové vítězství to ovšem znovu stačilo. V základní skupině nejprve remizovalo s Itálií, s přehledem porazilo výběr Irska a v klíčovém a vyrovnaném souboji přemohlo Chorvatsko 1:0. Ve čtvrtfinále po brankách Xabiho Alonsa porazilo Francii, v semifinále na penalty vyřadilo Portugalce a ve finále předvedlo jeden z nejpamátnějších výkonů, když smetlo výběr Itálie 4:0. Poslední evropský turnaj pak přinesl zklamání, když se Španělsko z turnaje poroučelo po osmifinálovém klání.

Cesta na šampionát


Španělská reprezentace v kvalifikačních bojích narazila na výběr Švédska, Norska, Rumunska, Faerských ostrovů a Malty. A počínala si poměrně suverénně, když svou skupinu se ziskem 26 bodů po 8 výhrách a 2 remízách s velkým přehledem ovládla a zajistila si tak přímý postup na šampionát.

Kvalifikační jízdu zahájili svěřenci Luise Enriqueho těsnou výhrou nad Nory, když na úvodní branku Rodriga odpověděl King a o vítězství domácích tak rozhodl až dvacet minut před koncem z penalty Ramos. Následovala pohodová výhra na půdě outsidera z Malty, kterou zařídil dvěma přesnými zásahy útočník Morata, načež jarní část kvalifikace uzavřel výlet na půdu Faerských ostrovů, kde Španělé vyhráli 4:1, a důležitý domácí duel s druhým největším favoritem, Švédskem, které Enriqueho parta díky skvělé druhé půli přehrála vysoko 3:0.

Na podzim 2019 nejpve La Furia Roja přivezla tři body z horké půdy Rumunska, načež doma hladce smetla po výsledku 4:0 Faerské ostrovy, a protože Švédové jen remizovali s Norskem, výrazně se přiblížila k jistotě postupu. V říjnu sice kvůli brance v nastaveném čase jen remizovala s Norskem 1:1, když však o tři dny později vybojovala také v nastavení remízu na hřišti Švédska, bylo definitivně jasné, že jí postup neunikne. V závěrečných dvou střetnutích pak Španělé rozstříleli Maltu 7:0, načež se s kvalifikací rozloučili pětigólovou nadílkou proti Rumunsku.

Trenér — Luis Enrique



zdroj: AFP

Po neúspěchu na mistrovství světa byl do funkce hlavního trenéra španělského národního týmu jmenován Luis Enrique - tedy člověk, který má za sebou bohatou jak hráčskou, tak také trenérskou kariéru.

Do světa fotbalovu pronikl v barvách Sportingu Gijón, v jehož dresu debutoval v roce 1989. Po dvou sezónách se stěhoval do hlavního města Španělska, vyhlédl si jej totiž slavný Real Madrid. V jeho dresu odehrál 157 zápasů, připsal si na své konto 15 branek. S Los Blancos se ale nerozloučil zrovna v dobrém v roce 1996 nechal doběhnout svůj kontrakt a přestěhoval se do konkurenční Barcelony. Později také prohlásil, že se v hlavním městě cítil nedoceněn, fanoušci ho prý neměli příliš v lásce a na své časy v Madridu nemá dobré vzpomínky.

V Barceloně pak Enrique strávil celkem 8 let, odehrál 207 zápasů a nasázel 73 gólů. Se slavným týmem ukořistil mistrovské tituly, podařilo se mu vyhrát také Pohár UEFA či evropský superpohár. V sezóně 1997/98 byl zvolen nejlepším hráčem soutěže. Na své poslední roky v Katalánsku však Enrique nemá dobré vzpomínky, byl totiž často zraněný, tolik toho neodehrál, a tak i když měl v roce 2004 nabídku ze "svého Gijonu, sám prohlásil, že by týmu už nemohl dát to, co se od něj očekává a raději tak ukončil kariéru.

Co se reprezentačního dresu týče, španělský záložník se objevil hned na čtyřech velkých akcích - Mistrovství světa 1994, 1998 a 2002 a na evropském šampionátu v roce 1996. Velkého úspěchu se ovšem nedočkal, Španělsko totiž na zmíněných turnajích nedokázalo pořádně prorazit. Přesto se Enrique může pochlubit zlatou medailí získanou v dresu Španělska, v roce 1992 se mu totiž v Barceloně podařilo vyhrát Olympijské hry.

Po konci kariéry si Enrique dopřál trochu toho odpočinku a znovu se k fotbalu vrátil v létě 2008, když po jistém Josipu Guardiolovi převzal barcelonský B tým. Ve své druhé sezóně svůj celek dovedl k postupu do druhé nejvyšší soutěže a v roce 2011 si jej za svého nového hlavního trenéra vyhlédl italský AS Řím.

V hlavním městě Itálie podepsal španělský kouč smlouvu na dva roky, vydržel zde však jen dvanáct měsíců. Italskému celku se pod jeho vedením vůbec nevedlo, v Evropské lize vypadl v souboji s ŠK Slovanem Bratislava a ligovou sezónu zakončilo na sedmém místě, což znamenalo, že v dalším ročníku evropských pohárů Řím absentoval. Ani po nepovedené italské anabázi ovšem Enrique trenérské pole nevyklidil - v létě 2013 mu laso hodila Celta Vigo. Bývalý reprezentační záložník si zde udělal dobré jméno, tradiční španělský celek dovedl k sedmé příčce a vysloužil si nabídku z Barcelony, které nemohl říct ne.

V Katalánsku to ovšem dlouho vypadalo na další nepovedené angažmá. V prvním půlroce se totiž Enriquemu nedařilo, spekulovalo se o neshodách v kabině a nedobrém vztahu s hvězdným Lionelem Messim. Když jej hlavní kouč na počátku roku 2015 ponechal jen na lavičce a Barcelona podlehla Realu Sociedad, zdálo se, že jsou dny bývalého záložníka sečteny. Sami hráči však uspořádali krizovou schůzku, s trenérem se jim podařilo neshody urovnat a v druhé polovině sezóny nabrala Barcelona nečekanou formu, která vyústila v zisk treblu - Katalánci ovládli ligovou soutěž, Champions League i Copa del Rey. V následující sezóně zopakovali vítězství v La Lize a španělském poháru. S Barcelonou se pak v roce 2017 rozloučil druhým místem v ligové soutěži a třetím vítězstvím v poháru v řadě.

Tahoun týmu — Thiago Alcantara



zdroj: flickr.com

Thiago Alcantara sice s Liverpoolem neprožil zrovna dvakrát podařenou sezónu, španělský reprezentační výběr na něj bude i tak dost spoléhat. Záložník s vynikající kopací technikou by neměl chybět v základní sestavě Luise Enriqueho a pro fungování záložní řady by měl být tím klíčovým prvkem.

Odchovanec Barcelony toho ve svých třiceti letech má za sebou opravdu hodně. Svou kariéru zahájil v Katalánsku, kde na sebe poprvé výrazně upozornil v sezóně 11/12, kdy se mu podařilo vydobýt si stálé místo v sestavě prvního týmu. Ve Španělsku strávil ještě jednu sezóny, než se poněkud překvapivě přesunul do německého Bayernu Mnichov, kam si jej přivedl trenér Guardiola.

Thiago svého přesunu ale určitě nelitoval, v Německu totiž sbíral jeden úspěch za druhým. S Bayernem vyhrál celkem sedmkrát nejvyšší ligovou soutěž, čtyřikrát získal i národní pohár a v létě 2020 se mu podařilo znovu získat i trofej vůbec nejcennější - po pořádné bitvě s PSG se totiž Bayern radoval ze zisku Champions League.

Záložník Španělska tak dospěl k názoru, že v Německu dosáhl všeho možného a nazrál tak čas pro novou výzvu - krátce po triumfu v Champions League jej tak s velkou pompou jako svou novou posilu ohlásil anglický Liverpool. Úvodní sezóna tohoto záložníka však musela být pro příznivce The Reds zklamáním. Thiaga Alcantaru trápily zdravotní potíže - nejprve jej ze zápasové praxe vyřadilo onemocnění koronavirem, načež mu v polovině října přivodil zranění kolene nevybíravým zákrokem Richarlison, což španělského záložníka vyřadilo na více než dva měsíce. Když se pak po novém roce konečně vrátil na trávníky, trvalo dlouho, než našel svůj optimální rytmus. Snaha se mu sice nedala odepřít, ovšem aspekty, kvůli kterým jej Liverpool do svých řad přivedl (tedy precizní diktování tempa hry a nečekané přihrávky) byly k vidění jen zřídkakdy.

Thiago Alcantara tak svou úvodní sezónu v anglickém fotbale zakončil s nelichotivou bilancí jednoho vstřeleného gólu a žádné přímé asistence. Pravdou ovšem je, že s blížícím se koncem sezóny šly jeho výkony nahoru, a záložník Liverpool proto bude doufat, že na evropském šampionátu bude jeho forma kulminovat.

Osobnost týmu — Sergio Busquets



zdroj: flickr.com

Za normálních okolností by se nedílnou součástí této rubriky stal Sergio Ramos. Stoper Realu je totiž nedílnou součástí v podstatě všech velkých triumfů svého Realu Madrid i španělské reprezentace a ve svých 35 letech je pro roli lídra týmu jako stvořený. Jenže kvůli častým zdravotním problémům, které si tento stoper prožil v letošní sezóně, se nedokázal dostat do optimální formy a kouč Luis Enrique jej proto na turnaj vůbec nenominoval. Roli osobnosti týmu tak bude zastávat záložník Barcelony, zkušený Sergio Busquets.

Ani ten neprožil bůhvíjak skvělou sezónu, ačkoliv stále patří ke stálicím v základní sestavě Barcelony. V porovnání s předcházejícími lety se však množila kritika jeho výkonů - prý už na hřišti nestíhá, je příliš pomalý a v záloze už nedominuje tak jako dřív. I tak však v dresu katalánského velkoklubu odehrál 36 ligových duelů, v nichž si připsal 5 asistencí, což ukazuje na to, že si jej trenér Koeman stále velmi cení.

V reprezentačním dresu ovšem na Busquetse čím dál tím víc tlačí jeho kolega Rodri. Z posledních 11 duelů nastoupil záložník Barcelony v základní sestavě Španělska pouze v šesti připadech, ve zbytku jej nahradil právě defenzivní záložník Manchesteru City. Čekalo se, že na závěrečném šampionátu dostane v základní sestavě přednost zkušenější Busquets, kvůli nákaze koronavirem je však situace o dost zamotanější - v prvním utkání to bude takřka jistě Rodri, kdo jej v zahajovací jedenáctce nahradí, a je pak otázka, zda se vůbec Busquets do týmu vrátí a zda trenér Enrique případně sáhne ke změně v sestavě.

Na prahu slávy — Pedri



zdroj: AFP

Na prahu slávy v dresu španělského národního celku nestojí nikdo jiný než mimořádně talentovaný mladík z katalánské Barcelony, záložník Pedri. Vlastně od dob Bojana Krkiče a Lionela Messiho neměli katalánští takhle velký talent. Ve svých osmnácti letech toho Pedri zakusil dost - stihl totiž odehrát takřka kompletní sezónu za A tým Barcelony, debutovat v reprezentaci a protlačit se i do závěrečného výběru na Euro 2020.

Ročník 20/21 byl pro mladého záložníka skutečně průlomový. Hráč, který se narodil až v roce 2002, dostal důvěru trenéra Koemana a na začátku sezóny se začal zapojovat do dění v prvním týmu. Nejpve to bylo z lavičky náhradníků, v jarní části sezóny už ale Pedri častěji nastupoval rovnou v základní jedenáctce. K dobru mu určitě jde i jeho variabilita - dokáže totiž nastoupit jak ve středu, tak také na levém kraji záložní řady.

V Barceloně letos stihl nastoupit do 37 ligových zápasů, ke kterým přidal ještě 7 startů v Champions League. Celkově se může pochlubit 4 brankami a 6 asistencemi, což na takhle mladého hráče rozhodně není špatná bilance. V reprezentačním dresu pak Pedri debutoval teprve na konci března proti Řecku, od té doby ovšem zasáhl do všech dalších reprezentačních zápasů - dvakrát dokonce nastoupil v základní sestavě a jednou se na hřiště podíval z lavičky náhradníků. Není tak vyloučeno, že důvěru dostane i v úvodním klání Španělska na evropského šampionátu.

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




Luis Enrique se odhodlal k poměrně odvážnému kroku a nevyužil všech 26 míst na soupisce - španělský kouč totiž povolal o dva fotbalisty méně, necítil totiž potřebu svůj kádr zbytečně rozšiřovat.

Po bitvě je sice každý generál, nicméně ještě před začátkem turnaje se tenhle tah nejeví jako zrovna nejšťastnější - a může za to právě pandemie koronaviru, kvůli které bylo rozšíření soupisek zavedeno. Po Sergiu Busquetsovi se totiž tímto virem nakazil také obránce Diego Llorente. Španělé sice nakažené hráče mohou vyřadit a do nominace zařadit někoho jiného, rozšířit však svou sestavu na 26 jmen už nyní nemohou. Enrique tak musí doufat, že testy už neodhalí další nakažené, jinak by mohl mít při skládání sestavy opravdu nepříjemné potíže.

Co se taktické stránky týče, Enrique se španělským národním celkem "provedl" v podstatě to, co učinil v Barceloně. Ponechal základní formaci 4-3-3, ponechal základní principy spojené s krátkými přihrávkami a důrazem na držení míče, jen to v jeho případě není tak dogmatické jako u některých jiných předchůdců. Španělé se už nebojí míč občas také nakopnout za obranu protivníka či podniknout rychlý, přímočarý kontr hned po zisku míče.

Problémem reprezentace z Pyrenejského poloostrova však je to, že nemá vytříbenou základní jedenáctku. S trochou nadsázky se dá říci, že otazník visí snad nad každým postem. Hned na místě brankáře není situace zcela jasná. Dlouholetou jedničkou reprezentace byl David de Gea, ten však o své místo na slunci přišel a posledních šest duelů začal pouze na lavičce náhradníků. Očekává se, že se tak mezi třemi tyčemi objeví brankář Bilbaa, Unai Simón.

Zajímavé bude také sledovat obsazení středních obránců. V nominaci totiž kompletně chybí dlouholetá jednička Sergio Ramos, na druhou stranu Španělé "posílili" o Aymerica Laporteho. Francouzský zadák Manchesteru City totiž uspěl s žádostí o změnu občanství, a protože za dospělou reprezentaci Francie nikdy nenastoupil, nic mu nebránilo v tom, aby se stal součástí španělské výpravy. Jeho parťákem může být kolega z Manchesteru City, Eric Garcia, nejpravděpodobněji však volba padne na stopera Villarrealu, Pau Torrese.

Pravý kraj obrany by měl zajišťovat sice nevýrazný, zato zodpovědný a poctivý Cesar Azpilicueta, naopak levou stranu by si podle indicií měl podmanit výrazně ofenzivně laděnější fotbalista a dlouholéta stálice Barcelony, Jordi Alba. Případnou alternativu pak představuje obránce Valencie, José Luis Gaya.

Pořádný oříšek představuje také střed pole. Na roli dispečera se počítalo s kapitánem Busquetsem, ten však vynechá minimálně první klání v základních skupinách. Jeho role se tak ujme defenzivní záložník Manchesteru City, Rodri. Jeden z ofenzivnějších postů by si pro sebe měl uzmout již třicetiletý Thiago Alcantara, který sice neprožil nejlepší sezónu, reprezentační celek na něj však stále spoléhá. Na třetí post v záložní řadě aspirují hned tři adepti - vedle mladíka Pedriho, také zkušenější dvojice z Atlétika Madrid, Marcos Llorente a Koké. Je ale dost dobře možné, že přednost dostane ten nejmladší z těchto hráčů.

A rázem se tak dostáváme ke složení útočné trojice. Bylo by velkým překvapením, kdyby se na pravé straně neobjevil Ferran Torres. Ten se minulé léto přesunul do Manchesteru City, kde v úvodní sezóně rozhodně nezklamal. Nenastupoval sice vždy v základní sestavě, na herní vytížení si ovšem nemůže stěžovat. Španělská reprezentace navíc v dřívějších letech často postrádala přímočaré křídlo, které dokázalo roztahovat hru, zároveň se ale dokázalo i tlačit do zakončení.

Na levé straně hřiště se o místo v zahajovací jedenáctce poperou dva mladí hráči - Dani Olmo z Lipska a Mikel Oyarzabal z Realu Sociedad. Dilema má Luis Enrique také při volbě útočníka - Španělsku totiž chybí elitní kanonýr, na kterého by bylo za každých okolností spoleh. Vybírat si může z Gerarda Moreno a Alvara Moraty. Prvně jmenovaný prožil ve Villarrealu výtečnou sezónu, ve které nasázel hned třicet branek. V reprezentačním dresu se mu však díru do světa prozatím udělat nepodařilo. Alvaro Morata má na kontě přece jenom více reprezentačních zápasů, ovšem o jeho psychické labilitě toho fanoušci Juventusu a Chelsea ví své. S největší pravděpodobností dostane přednost druhý jmenovaný, zda se se svou rolí důstojně popasuje, to je ale ve hvězdách.

Tip na umístění: čtvrtfinále


Program zápasů - skupina E

14.06.2021
21:00
Španělsko
0:0
Švédsko
Sevilla
19.06.2021
21:00
Španělsko
1:1
Polsko
Sevilla
23.06.2021
18:00
Slovensko
0:5
Španělsko
Sevilla

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
David de Gea
07.11.1990
Manchester United
Robert Sánchez
18.11.1997
Brighton & Hove Albion
Unai Simón
11.06.1997
Athletic Bilbao
Obránci
Datum nar.
Klub
Jordi Alba
21.03.1989
FC Barcelona
César Azpilicueta
28.08.1989
Chelsea FC
Eric García
09.01.2001
Manchester City
José Luis Gayá
25.05.1995
Valencia CF
Aymeric Laporte
27.05.1994
Manchester City
Diego Llorente
16.08.1993
Leeds United
Pau Torres
16.01.1997
Villarreal CF
Záložníci
Datum nar.
Klub
Thiago Alcântara
11.04.1991
Liverpool FC
Sergio Busquets
16.07.1988
FC Barcelona
Koke
08.01.1992
Atlético Madrid
Marcos Llorente
30.01.1995
Atlético Madrid
Dani Olmo
07.05.1998
RB Lipsko
Pedri
25.11.2002
FC Barcelona
Rodri
22.06.1996
Manchester City
Fabián Ruiz
03.04.1996
SSC Neapol
Pablo Sarabia
11.05.1992
Paris Saint-Germain
Adama Traoré
25.01.1996
Wolverhampton Wanderers
Útočníci
Datum nar.
Klub
Álvaro Morata
23.10.1992
Juventus FC
Gerard Moreno
07.04.1992
Villarreal CF
Mikel Oyarzabal
21.04.1997
Real Sociedad
Ferrán Torres
29.02.2000
Manchester City

Autor: Víťa Srp

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků Eura 2020 - Portugalsko
12.06.2021, 13:58
Představení účastníků Eura 2020 - Maďarsko
11.06.2021, 16:31
Představení účastníků Eura 2020 - Francie
11.06.2021, 11:38
Představení účastníků Eura 2020 - Německo
10.06.2021, 20:00
Představení účastníků Eura 2020 - Švédsko
10.06.2021, 15:50
Představení účastníků Eura 2020 - Polsko
10.06.2021, 04:32
Představení účastníků Eura 2020 - Slovensko
09.06.2021, 13:27
Představení účastníků Eura 2020 - Chorvatsko
09.06.2021, 02:40
Představení účastníků Eura 2020 - Anglie
08.06.2021, 17:27
Představení účastníků Eura 2020 - Skotsko
08.06.2021, 05:37
Představení účastníků Eura 2020 - Česko
07.06.2021, 20:16
Představení účastníků Eura 2020 - Rakousko
07.06.2021, 13:30
Představení účastníků Eura 2020 - Ukrajina
07.06.2021, 03:12
Představení účastníků Eura 2020 - Nizozemsko
06.06.2021, 22:31
Představení účastníků Eura 2020 - Severní Makedonie
06.06.2021, 13:00
Představení účastníků Eura 2020 - Dánsko
06.06.2021, 04:21
Představení účastníků Eura 2020 - Finsko
05.06.2021, 18:48
Představení účastníků Eura 2020 - Belgie
05.06.2021, 14:39
Představení účastníků Eura 2020 - Rusko
05.06.2021, 06:03
Představení účastníků Eura 2020 - Wales
04.06.2021, 21:30
Představení účastníků Eura 2020 - Itálie
04.06.2021, 10:59
Představení účastníků Eura 2020 - Švýcarsko
04.06.2021, 02:49
Představení účastníků Eura 2020 - Turecko
03.06.2021, 17:50

Komentáře (119)

Přidat komentář
Radikal

Takhle slabé Španělsko nepamatuju, letos to bude bída, ze skupiny asi ještě postoupí, ale osmifinále je jejich maximum

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
fabec1222

Jsem zvědavej, co s nima udělá ten covid... Aby nakonec nekončili už ve skupině.

Reagovat
Visca el barca

Ten kádr zbytečně oslabuje Lucho svou nominací, nemůžu si pomoct. Každopádně my co sledujeme La ligu, tak víme, že kvalitu mají. Chybí prostě 9. A to nejenom tento turnaj. Škoda, že není Fati

Reagovat
Mass

Reagovat
pantondavo

Postup ze skupiny bude prekvapeni. Ale co, prerod je potreba, nicmene ta ignorace Lucha je otresna, at shori, ppir jeden katalanskej

Reagovat
Reggie

Postup ze skupiny bude překvapením, no

Reagovat
pantondavo

Tak byla to trochu hláška, ale při pohledu na tu skupinu bych se nedivil, kdyby byli třetí.

Reagovat
Reggie

Hele v tyhle skupine treti tym pujde beztak dal. Minimalne Slovaky daji s prstem v nose za 3 body a udelaji i skore aspon o 2 goly. Ja nejsem rozhodne nejakej obrovskej fanousek Spanelska, i kdyz fandim Barca, tak mam radsi jiny repre, ale cokoliv nez prvni flek zrovna v tyhle skupine bude samozrejme zklamani. Treba ve skupine F by to samozrejme byla jina.

Reagovat
meno

Menův tip na umístění: Konec ve čtvrtfinále, vypráskají je Portugalci.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

vobec by ma neprekvapilo keby vyletia skor ako anglicania a to aj napriek tej lahkej skupine co maju

Reagovat
pingla

na papire strasne slaby tym

Reagovat
fenixLFC

strasne slabe nie, ale na portugalcov francuzov belgicanoa a anglicanov to proste nema. hlavne to posobi tak slabo jak sme boli dlho zvyknuti na to ze maju tri prdele world class hracov do zalohy a teraz v nej maju svetoveho len thiaga ktory sa tiez chytili az v zavere sezony. dalsi bud maju po najlepsich vykonoch alebo este len pred nimi...

Reagovat
Visca el barca

Rodri, Pedri,Llorente, Bus

Reagovat
fenixLFC

rodri ma teda v city moc nepresvedcuje ze by bol svetovy hrac, co ale moze byt tym ze ma nahradit fernandinha na ktoreho nema. pedri je ten co to ma este len pred sebou, llorente je len nadpriemerak ale urcite nie world class a busa nemoze mysliet vazne ani fanusik barcelony, exemplarny priklad toho co to uz ma za sebou

Reagovat
vilp

Ty dva góly od Llorenteho ještě asi pořád bolí.

Reagovat
fenixLFC

vobec. v nejakom zapase sa ukopne kdekto takze v pohode

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Phillipinho

Llorente letos ze zalohy 12 + 13 no Jenom Bruno Fernandes byl produktivnejsi. Ale je to nadprumerak no. Vy anglofilove jste fakt strasne deluded...

Reagovat
Phillipinho

a Henderson je treba world class? Jenom abych mel predstavu

Reagovat
vladis271

a to kto tvrdí preboha

Reagovat
Phillipinho

Ja se ptam

Reagovat
smazaný uživatel

Llorente je jednoznačně world class hráč v téhle formě, co má, ale pokud si někdo myslí, že Henderson není, tak je deluded ještě víc.

Reagovat
Phillipinho

Ja jsem nerekl, ze neni. Chtel jsem pouze vedet, zda se napriklad Henderson za world class povazuje nebo ne.

Reagovat
fenixLFC

Okej ked "anglicania" u niekoho hovoria o skvelych cislach tak je to precenovanie. Ale ked to vravia "spanieli" tak je to objektivita

Reagovat
smazaný uživatel

To ani není jen o číslech. Llorente je výborný hráč.

Reagovat
pingla

i italove a nemci maji lepsi hrace na soupisce. A thiago byl world class, u vas sel vykonostne uplne do prdele a ani konec sezony to nijak nezachranil

Reagovat
Xavi

Vždyť Němcům dali šestku. Očividně sleduješ PL a o Španělsku toho moc nevíš.

Reagovat
pingla

bohate mi staci, kdyz se podivu na soupisku nemcu a vidim tam extraclassy jako Neuer, Sane, Kimmich, Gnabry nebo i Gundogana, ktery nemel ale vubec spatnou sezonu. ocividne vis o tehle hracich vlastne nic.

Reagovat
Xavi

jj. a proto v přímé konfrontaci dostali šestku, no. A Španělsko tam asi nikoho nemá.

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Kde na ty bláboly s Thiagem furt chodíte?

Reagovat
smazaný uživatel

V té skupině jsou lehčí akorát Slováci, jinak je ta zbylá trojka nadprůměrně dobrá, určitě lepší než skupiny B, C nebo D.

Reagovat
fenixLFC

tak to je otazka...ci polsko+ svedsko je o tolko tazsie ako dansko rusko, ukrajina rakusko (to asi urcite) a chorvatsko skotsko...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
VdV

OT: kolik hodin denně spíte cca a pokud ne moc, stačí vám to?

Reagovat
Prezioso

3 hodiny a bohate mi to staci

Reagovat
VdV

Není to zbytečně moc?

Reagovat
Freedo

5-7

Reagovat
meno

Jak kdy teď neironicky 5-7, přes zimu i k 10.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
mistr129

Dlouhodobě ideálních tak 7-8, když spím třeba 3 dny po sobě méně (5 hodin), tak pak další den spím neskutečně dlouho

Reagovat
smazaný uživatel

6-7

Reagovat
smazaný uživatel

Cokoliv dlouhodobě pod 7 hodin snižuje zcela prokazatelně délku života, zvyšuje riziko rakoviny a různých infekcí, napomáhá depresím a úzkosti, obezitě, zvyšuje agresivitu a podrážděnost, otupuje bystrost, ničí paměť, zhoršuje potenci, je živnou půdou demence, ničí kreativitu a zmenšuje sexuální přitažlivost.

Jinak já spím tak 4 - 5 hodin denně.

Reagovat
kattos

Reagovat
valloire

Reagovat
checitto

Reagovat
meno

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mass

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Gazdo

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
icka

Reagovat
smazaný uživatel

v tom pripade ja uz tak 10 let presluhuju

Reagovat
Dody10

Reagovat
vladis271

Reagovat
DrQQ

Souhlas, cokoliv pod a nad 7 hodin. :-)

Reagovat
raduinho

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Jako CR7 každý 2 hodiny

Reagovat
Mass

2 hodiny spíš a hodinu seš vzhůru jako mimino?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rarášek

10+

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

Záleží, běžně tak 6-7 hodin, ale teď jsem v sobotu večer koukal na Mulholland drive a od tý doby jsem se pořádně nevyspal.

Reagovat
Salfovic

Já to taky nepochopil.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja to prave myslim ze uz jsem to pochopil. Ze polovina filmu se odehrava pouze ve snu te Diany, nebo jak se jmenovala ta bloncka co si objednala tu vrazdu. (Kdyz to takhle zjednodusim). Ona si v tom snu predstavovala sebe sama, Camilu i svoji “hollywodskou karieru”, tak jak si prala, aby to byla, ale na konci toho procita a vraci se zpatky do reality a hrouti se pod tihou toho, ze nechala Camilu zavrazdit. Strucne

Reagovat
smazaný uživatel

Tak trochu jako Raskolnikov ve Zlocine a trestu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ve dne nespím tvl.

Reagovat
Front hell

5-6. No musí mi to stačit

Reagovat
smazaný uživatel

spánek je pro lidi co mají čas

Reagovat
doughty

Spím 3 hodiny denne. " A to ti stačí?"...samozrejme, v noci spím ďalších 10

Reagovat
FFA

Od 6-8, niekedy ale ked som unaveny viem spat aj 10-11 hod.

Ked spim pod 6 hod som uz ale velmi zly

Reagovat
vladis271

ja rovnako...stane sa mi, že sa zabudnem pri kompe a vyjde mi to len na 6 hodín (ale ked je veečer futbal, LM, hokej, čokoľvek). Ale väčšinou ma to ťahá do postele tak, že aspon 7 dám. Niekedy až 8.

Reagovat
frankiefcb

Mam to stejne, jak se dostanu pod 6 hodin jsem vyrizeny.

Reagovat
vladis271

7-8

Reagovat
CR7RONALDO

Keď musím ráno vstávať, tak tých 7-8, inak kľudne aj 11, ak sa podarí tak aj 12

Reagovat
Liveral

V týdnu každý den až na vyjímky 8 hodin a o víkendu víc. Pokud chci dobře fungovat v práci a k tomu sportovat tolik hodin kolik chci je to prostě nutnost. ...

Reagovat
raduinho

V týdnu 7-8 a o víkendu 9, někdy si dám i 10. Kdybych měl spát dva dny po sobě min jak 7 hodin tak nejsem sám sebou a nefunguju jak mám.

Reagovat
smazaný uživatel

Letos uz to musi vyjit

Reagovat
lichna.

Nebude hrát spíše Llorente nebo Dani Olmo?

Reagovat
Mass

Taky si myslím, že spíše bude.

Reagovat
smazaný uživatel

Velká škoda Fatiho. Morata místo Morena je výsměch. Jinak mám takové tušení, že Španělsko bude jedno z příjemných překvapení.

Reagovat
Visca el barca

Reagovat
valloire

Reagovat
kattos

Co ten brankář Simon, jak moc je dobrej?

Reagovat
Phillipinho

Letos nic moc

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Talker

Dost neznámá generace, ale tak portugalci, Argentina nebo Chorvatsko uhrálo úspěchy s méně.

Reagovat
valloire

Kdyby byl Sergio, bylo by líp. Lucho je úplně mimo, že ho vynechal. Jinak hráči dobrý, hladový, budou kousat.

Reagovat
Visca el barca

Taky si to myslím. Je to příprava na MS. Kde už budou hrát o titul. Radši mladý hladový vlčáky, než to co se délo na MS 2014 nebo Euru 2016, kde bylo x hráčů ze zlaté generace a nemělo to šťávu. Za mě semifinále letos dají.

Reagovat
valloire

Dají nedají, hráče mají dost dobrý. Jestli je někdo podceňuje, protože jména nejsou, tak je blázen.

Reagovat
sokar

blázon už je ten, ktorý tvrdí že tam nie sú veľké mená. Samozrejme už to nie sú mená ako za čias zlatej generácie, ale stále sú to mená, ktoré by mal každý fanúšik futbalu (ktorý vidí aspoň trocha ďalej ako svoj klub) poznať. Je to taký mix top-class skúsenosti a mladých nádejí.

Reagovat
KingMaster13

Tip: Čtvrtfinále, vyřadí je Portugalsko

Reagovat
meno

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Acrocephalus

Tady neni otazka, kam az se dostanou, ale jestli se vubec nekam dostanou.

Reagovat
vodka

nebude RB spíš Llorente?

Reagovat
Kucka

přes covid a Azpiho si asi moc nekopne

Reagovat
smazaný uživatel

Covid ma Diego. Na RB stavel Lucho Marcose.

Reagovat
Kucka

Cože, fakt? U Atletů hrál často podhrota, ne?

Reagovat
Mass

Simón - Azpi, Laporte, Pau, Gayá - M. Llorente, Rodri - Ferrán, Koke, Olmo - Morata

Je to stejnej tým, co dal nedávno Němcům 6:0, jen bohužel chybí opora Sergi Roberto

Reagovat
Messiáš

Misto Ferrana Marcos Llorente, ale Torres svoje minuty mit bude, snad nebude Lucho tahat Llorenteho na RB, tam se mi fakt nelibi. Moreno zaklad misto Moraty. Ono opravdu nekolik jmen chybi, ale pokud se do sestavy nedostanou nekopove jako Adama Traore, tak to bude v cajku

Reagovat
Mass

Jako fakt škoda že není Fati, protože ti dva kluci, co sou tam asi jen kvůli kvótě, by se svojí kvalitou nedostali ani do slovenský repre

Reagovat
Messiáš

Reagovat
Csaplárova past

To bude kolaps, o kterém se bude ještě dluho psát. Tým složený úplně bezmyšlenkovitě, ale co taky čekat od trapáka Enriqueho ....

Enrique je stejná nula jako De Boer ....

Reagovat
Phillipinho

Ta pravdepodobna sestava dost mimo. Na pravyho beka s nejvetsi pravdepodobnosti Lucho narve Llorenteho. Oyarzabal v zakladu taky nebude, misto neho Dani Olmo. A Koke snad na lavicce taky nebude...

Reagovat
Phillipinho

Akorat bohuzel opravdu bude v zakladu Morata misto Gerarda Morena, coz je vysmech....

Reagovat
Nieuwendyk

Souhlas naprostej. Nicméně stejně věřím, že i přes ty všechny těžkosti půjdou hodně daleko a nepřekvapilo by mě, kdyby i pro zlato.

Reagovat
Nieuwendyk

Llorente se v LUFC rozehrál parádně, pod El Locem hraje i stopera. Ale je zraněnej... takže asi spíš ne no.

Reagovat
Nieuwendyk

Tak zranění asi dal do cajku, ale Covid...

Reagovat
Phillipinho

Nemyslim Diega, on toho pravyho beka bude totiz pravdepodobne hrat Marcos

Reagovat
Nieuwendyk

Tak ale to je taky... podivný

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele