Roste zájem o PCR testy na koronavirus. Testují se lidé, kteří míří na dovolenou

9. červen 2021 20:55

Testovací centra na koronavirus teď víc plní lidé, kteří se chystají na dovolenou. Třeba v Moravskoslezském kraji je přesto aktuálně volných termínů dost a na některých místech berou i bez objednání předem. Problémy jsou ale někdy s portálem, kde si lidé mohou stáhnout potřebný certifikát.

„Čekala jsem přibližně deset minut, ale ti, co nebyli objednaní, čekali déle. Testy byly úplně v pohodě, protože byly ze slin,“ říká slečna, která už s negativním výsledkem testu míří na návštěvu babičky do nemocnice.

Místa na testování teď plní i více dovolenkářů. „Ještě v minulém měsíci jsme dělali 30 až 50 testů denně, teď je jich až sto. Hlavním důvodem jsou cesty do zahraničí, dovolená,“ potvrzuje mluvčí ostravské městské nemocnice Andrea Vojkovská.

Čtěte také

Problémy jsou ale podle Andrey Vojkovské s výpadky centrálních systémů. Znervózňuje lidi, kteří potřebují certifikát s výsledkem testování. „Náročná je v současné době komunikace se zájemci, protože oba systémy mají časté výpadky – rezervace i stahování certifikátů,“ dodává Vojkovská.

Termínů na testování je ale dost. To potvrzují třeba i v ostravské fakultní nemocnici. „Za poslední týden počet odběrů u PCR testů mírně vzrostl, a to na 300 odběrů denně. U antigenních testů naopak jejich počet poklesl z 650 na 450 testovaných osob denně,“ říká mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Pozitivita razantně klesá

Podle mluvčí fakultní nemocnice razantně klesá počet pozitivních testů. U antigenních testů se pak čím dál častěji stává, že za celý den jsou všechny negativní. „Pozitivita u PCR testů se nyní pohybuje okolo dvou až tří procent, u antigenních testů jsou to desetiny procenta,“ dodává Petlachová.

O služby odběrového místa Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice je stále velký zájem. „Přestože klesá počet klientů, kteří k nám docházejí na doporučení lékaře, od začátku června veřejnost vždy naplní kapacitu pro preventivní PCR testy. Mírný nárůst evidujeme také u testování antigenní metodou, kde zdravotníci otestují v současné době během jednoho dne  i 115 klientů,“ říká mluvčí nemocnice Adam Knesl.

Aktuálně mají lidé nárok na 4 antigenní a 2 PCR testy měsíčně zdarma.

Spustit audio

Související