Moderní pětibojaři Ondřej Polívka a Martin Bilko skončili devátí ve štafetě na mistrovství světa

Štafetou mužů pokračoval světový šampionát v moderním pětiboji v egyptské Káhiře. Ondřej Polívka s Martinem Bilkem skončili devátí. Vyhráli Rusové Alexander Lifanov a Maxim Kuznětsov před Korejci a Číňany.

Česká dvojice zahájila závod solidním výkonem v plavání, v němž se Bilko přiblížil svému osobnímu rekordu. Naděje na kvalitní výsledek však vyhasly v následujícím šermu.

Jak říkám...

„Zklamání. Bohužel vinou mého špatného šermu jsme se hned na začátku přesunuli na zadní pozice a tam jsme se drželi celou dobu,“ mrzelo Martina Bilka.

„Pokud měl Martin v průběhu sezóny nějakou disciplínu stabilní, tak to byl šerm. První turnaj, který opravdu pokazil, byl až tady. Z toho musel být hodně zklamaný,“ komentoval zásadní moment závodu reprezentační trenér Jakub Kučera, podle něhož se celý šermířský turnaj, který v rámci štafety na mistrovství světa proběhl, špatně hodnotí, neboť v počtu čtrnácti týmů se totiž dle nových pravidel šermovalo pouze na jeden zásah.

„Jednotlivě pro ty kluky to vlastně není ani turnaj. Jdou jen třináct zásahů, což je třetina standardního počtu. A pokud se na začátku nedaří, tak se ten závod už prostě nedá zachránit,“ byl přesvědčený český kouč.

Před jízdou na koni byli Češi až dvanáctí. Ani bezchybný výkon na parkuru a plný počet bodů jim posun pořadím nezajistil. Stejně bezchybné totiž byly i další štafety.

Jak říkám...

„Parkur postavili stejně nízký jako včera jen s tím rozdílem, že zhruba pět nejkomplikovanějších koní, kteří nejvíce znehodnotili výsledek včerejších ženských štafet, mezi nimi i toho, na kterém jela včera Veronika Novotná, organizátoři vyřadili a nahradili je koňmi výkonnostně lepšími,“ popsal Kučera.

Parkur zůstal stejně jednoduchý, ale skupina koní byla zcela odlišná. Mužské štafety si tak na jízdě připisovaly mimořádně vysoké body. Rozdíly byly naopak minimální a průběžným pořadím závodu tak třetí disciplína výrazněji nezamíchala.

Jak říkám...

„Dnes bylo složení koní naopak takové, že by mohl být parkur o deset, patnáct centimetrů vyšší a nikdo by s tím nemusel mít problém. Naopak by se alespoň nějakým způsobem ukázal rozdíl v té jezdecké výkonnosti. Tohle tu disciplínu znehodnotilo tím druhým způsobem,“ konstatoval Kučera.

Do kombinované části vybíhali Češi na dvanácté příčce. Díky pátému nejrychlejšímu času se posunuli na konečné deváté místo. Ani závěrečný běh se střelbou se však ze strany egyptských organizátorů neobešel bez komplikací. Pouhou hodinu před závodem se ukázalo, že nemají připravený vzduch, kterým se plní kartuše pistolí.

Jak říkám...

„Někdo používá už nový tip pistolí a spouští, které jsou přímo pro laserovou střelbu. Tento tip už vzduch nepotřebuje. Je ale stále řada závodníků, kteří ještě používají tip se stlačeným vzduchem,“ vysvětlil Kučera, aby dodal, že jedním z těchto závodníků je i český Ondřej Polívka.

„Organizátor má samozřejmě povinnost toto zajistit. Tady to nezajistili a v průběhu celého nástřelu jsme řešili, čím bude Ondra střílet. Pro přepravu kartuší se musí vzduch do letadla vypustit, takže obě kartuše tu měl téměř prázdné. Celý nástřel tedy jen odtušil,“ popsal situaci kouč Kučera, který nakonec přiznal, že Polívka nakonec zvládl absolvovat závěrečnou disciplínu se zbytkem vzduchu v jedné z dovezených kartuší.

„Měli jsme variantu, že když ten vzduch dostřílí, přejde hned na Martinovu zbraň na sousedním stavu. V rámci jednoho týmu není problém, aby si je  vyměnili. Ale samozřejmě nastavení individuální zbraně zabere třeba půl roku. S tím, jak kvalitní je Ondra střelec, by to určitě nějak zvládl, ale byl by to extrém. Kombi se navíc běželo v době, kdy je tu už tma. Ondra nemohl jít nástřel, takže během závodu ani nevěděl, jak reagovat na světelné podmínky. Jeho střelecký výsledek tedy nebyl úplně takový, jaký bychom si představovali, ale za této situace to ještě zvládl dobře,“ uvedl Kučera.

Podobně jako v úterý ženy, i muži se při závodu štafet museli vypořádat s náročnými klimatickými podmínkami.

Jak říkám...

„Pár dnů zpátky jsem koukal na předpověď a mělo se to pohybovat kolem 39 stupňů. Myslím, že to dneska bylo možná i víc.  Kolikrát to bylo až nesnesitelné. Byli jsme rádi, že jsme během dne mohli aspoň párkrát do sprchy. Bez toho by to bylo o dost těžší,“ popsal pocity po závodě Ondřej Polívka. 

Ve čtvrtek 10. června 2021 je v Káhiře na programu první individuální soutěž. Do kvalifikace ženského závodu nastoupí i dvě Češky Anna Roubíčková a Barbora Rajnoch.

Muži se o účast ve víkendovém finále poperou v pátek 11. června 2021.




Káhira (Egypt)  9. června 2021

Mistrovství světa v moderním pětiboji

Muži - štafeta: 1. Lifanov, Kuzněcov (Rusko) 1491, 2. Čun Wung-tche, Čung Čin-hwa (Korea) 1486, 3. Čang Lin-Pin, Chan Ťia-Chao (Čína) 1482, ...9. Polívka, Bilko (Česko) 1438.

(Šárka Razýmová, Pentathlon.cz, SportovníListy.cz,  Filip Komorous)