Hlavní obsah

Soukromé laboratoře couvly, nabízejí už PCR testy bezplatně

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv se některé soukromé laboratoře vzpíraly provádět zájemcům dvakrát do měsíce PCR testy zdarma, protože se jim při současných úhradách údajně nevyplatily, v úterý na nátlak ministerstva zdravotnictví couvly.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V pondělí 7. června jsme v laboratořích Synlab otevřeli možnost podstoupení vyšetření infekce SARS-CoV-2 metodou PCR zdarma, tedy v rámci úhrad ze zdravotního pojištění, jelikož nechceme tuto službu pro veřejnost nadále omezovat,“ sdělila například Právu ředitelka laboratoře Synlab Kateřina Bílly Danyšová.

Jeden test pro všechno. Vojtěch chce sjednotit pravidla

Domácí

Laboratoře mají za povinnost poskytnout zájemcům dva testy měsíčně zdarma. Pokud by žádaly peníze, může zájemce o test požádat o jejich vrácení.

Od středy nabízí zdarma PCR testy také laboratoř AeskuLab, potvrdila Právu mluvčí společnosti Olga Kunešová. „Máme už první zájemce v rezervačním systému,“ uvedla.

Zlevnění o sedm stovek

Ministerstvo zdravotnictví v úterý snížilo maximální cenu za testy na covid-19 pro samoplátce. PCR test stojí nově nejvýše 814 místo 1510 korun a antigenní test 201 místo 351 korun.

„V současné době má každý občan hrazené dva PCR testy měsíčně a jeden antigenní test týdně. Kromě toho chceme, aby i další testy, které si lidé hradí sami, byly cenově co nejdostupnější, protože jsou podmínkou pro vstup do služeb, na akce, do zdravotnických a sociálních zařízení i pro cestování,“ uvedl k tomu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Vláda rovněž rozhodla, že pro všechny služby, akce a další místa, kde je třeba prokázat bezinfekčnost, budou stačit kromě PCR nebo antigenních testů od zdravotníků také samotesty nebo čestné prohlášení. Mají se tak sjednotit podmínky pro všechny provozovatele, poskytovatele a pořadatele.

Ministerstvo snížilo maximální ceny testů na covid

Domácí

Kromě testu s negativním výsledkem je možné bezinfekčnost prokázat také potvrzením o prodělání nemoci v posledních šesti měsících nebo uplynutí nejméně 22 dní od podání první dávky vakcíny. Kromě potvrzení, které dostanou lidé na očkovacím či testovacím místě, si mohou certifikát stáhnout také z webu Očkovací portál občana. V některých případech se ale stalo, že testovaní lidé na webu svůj certifikát ke stažení nenašli, média zveřejnila příběhy lidí, kteří měli takto i ohroženou dovolenou.

„Jedná se o ojedinělé případy, dané například špatně vyplněným rodným nebo telefonním číslem. Občané, kteří se s tímto případem setkají, prosím, ať kontaktují linku 1221, kde s nimi operátoři tento problém vyřeší,“ řekla k tomu mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpanyová.

Reklama

Výběr článků

Načítám