Několik měsíců museli filmaři čekat, než se jejich neotřelý snímek Smečka dostal zpět do české kinodistribuce, odkud byl kvůli zavření kin z důvodu protipandemických opatření stažený. Až na konci května se tvůrci po rozvolnění dočkali. Julietta Sichel věří, že snímek zaujme teenagery i jejich rodiče. Zaplňuje totiž prázdnou díru české kinematografie filmů pro dospívající.

Hlavní hrdina 16letý David se přestěhoval, začal chodit do nové školy a vstoupil do nového hokejového týmu. Jenže v chlapeckém kolektivu se stane terčem šikany a bude si muset své místo vydobýt. „Jsou tam drsnější scény, zvlášť pro lidi, kteří hokejové prostředí nebo prostředí kolektivních sportů neznají, ale když jsme mluvili s hokejisty, kteří tam i sami hrají, tak říkali, že v šatně to vypadá drsněji, než jsme to ukázali ve filmu,“ prozradila prucentka ze společnosti 8Heads Productions.

Režiséra hokejisté topili

Podle Sichel ale nejde o drsnost. „My jsme se snažili ukázat, jaké to je dospívat, takže se tam řeší první lásky, první sex, konflikty s rodiči, takže všechno v tom filmu je. Měl by to být film o mladých pro mladé,“ vystihuje záměr tvůrců. Režisér Tomáš Polenský se naučil bruslit již ve dvou letech a v hokejovém prostředí vydržel až do 18 let. O šikaně v hokeji má proto dobrou představu.

„Když jsem hrál v Kolíně a dostal se do pozice náhradního brankáře, klesl jsem na dno v hierarchii týmu. Stal jsem se terčem různých posměšků, ale i šikany. Švihání ručníkem ve sprše, které máme ve filmu, nebylo z těch nejhorších. Na jednom hokejovém táboře (nebylo to v souvislosti s kolínským týmem) jsme po tréninku chodili do bazénu a spoluhráči mě začali potápět pod hladinu. Byli kolem mě ze všech stran a já jsem si v tu chvíli opravdu myslel, že se utopím, protože ponořování nepřestávalo, ani když jsem začal kašlat vodu. Nestačil jsem se nadechovat. Naštěstí pak přestali,“ svěřil se v tiskové zprávě k filmu.

Dominik Hašek v miniroli

Na filmovém plátně mohou diváci spatřit také živoucí hokejovou legendu Dominika Haška: "Nebylo těžké ho přemluvit, jako spíš ho potom ubránit před všemi kluky, kteří se na něj sesypali, když dorazil na natáčení. Točili jsme ve Zlíně v hokejové hale se skutečnými hokejisty," prozradila s úsměvem Julietta Sichel. Sám Hašek se filmařům nesvěřoval se svými názory o šikaně ve sportu, zajímalo ho něco jiného. "Řešil, že se točí o hokeji málo filmů. Říkal, jak je důležité, aby hokej v našem filmu vypadal dobře a mělo to silný příběh," uvedla producentka.

Jak se film líbil dospívajícím, jak probíhal výběr mladých herců a jak vzpomíná bývalá programová ředitelka MFF Karlových Varů na Antonia Banderase, se dozvíte od Julietty Sichel v Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Sex, hokej a šikana. Do kin vstupuje film Smečka 

Fotogalerie
32 fotografií