Rozebráním přístřešků na zastávkách MHD na českobudějovickém Mariánském náměstí začala stavba nového přestupního terminálu, který bude sloužit městské hromadné dopravě i linkovým autobusům.

V minulých dnech staré přístřešky demontoval jejich vlastník, neboť o nadcházejícím víkendu začíná výstavba nové přestupní zastávky. V rámci dopravně inženýrských opatření po dobu výstavby budou dočasně upraveny jízdní pruhy, zřízena náhradní zastávka MHD a posunuto trolejové vedení. "Stavební práce provede společnost Strabag a mají být dokončeny podle smlouvy do 12. září 2021," uvedl k městské investici náměstek primátora Petr Holický.

V jižních Čechách se natáčel film Svatební cesta do Jiljí.
Připomeňte si filmové stopy Libuše Šafránkové na jihu Čech

Součástí nového dopravního řešení je zřízení nových přístřešků pro cestující linkovou a městskou hromadnou dopravou, dvou přístřešků se stojany pro jízdní kola, nových laviček, odpadkových košů a reklamních ploch. „V rámci zakázky tam bude proveden autobusový záliv pro vozidla MHD a linkových spojů. Délka nástupní hrany pro autobusy linkové dopravy je 44m (až tři autobusy), délka nástupní hrany pro autobusy MHD je 37m (pro dva kloubové autobusy). Mezi zastávkami pro MHD a linkovou dopravu je navržen 15m dlouhý zařazovací/vyřazovací úsek pro umožnění zajíždění autobusů MHD přes stojící autobus linkové dopravy v zastávce," přibližuje podrobněji chystané dopravní řešení Petr Holický.

Šířka zálivu je tři metry, podél zálivu jsou dva průběžné jízdní pruhy o šířce 3,25m. "Povrch autobusového zálivu bude z prefabrikovaných betonových zastávkových panelů s převýšením obruby,“ doplnil Petr Holický s tím, že cena je 10 427 988 bez DPH.

Z důvodu provádění stavebních prací dojde od pondělí 14. června 2021 od 0:00 hodin k dočasnému přesunu zastávky Mariánské náměstí (směr Družba-IGY) o cca 150 m vpřed, ve směru jízdy. Dopravní podnik předpokládá dobu trvání tohoto opatření nejpozději do 30. září 2021.