Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Koronavirus by neměl mít na hospodaření nemocnic Vysočiny negativní vliv

I když loňské hospodaření pěti nemocnic zřizovaných Krajem Vysočina ještě není uzavřené, kraj očekává, že nebude ztrátové. Podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Vladimíra Novotného (ČSSD) by se mohlo dostat do mírného zisku. Výsledky po jednání se zdravotními pojišťovnami budou jasnější asi v červenci.

Koronavirová pandemie podle Novotného výsledek hospodaření neovlivnila. Při uvolnění loni v létě se nemocnicím podařilo dohnat některé plánované operace. Dostaly se tak na výkonnost, která jim zaručovala, že nebudou muset vracet zálohy od pojišťoven. Podle už dřív předložených účetních závěrek se očekává, že nemocnice budou v zisku asi devět milionů korun.

O budoucím hospodaření nemocnic bude podle Novotného rozhodovat nastavení nové kompenzační vyhlášky. Věří, že požadovaná výkonnost nemocnic bude moci růst postupně. „Nechceme personál nemocnic úplně utavit," řekl Vladimír Novotný. Po mnoha měsících, kdy se nemocnice soustředily jen na pacienty s covidem-19, podle něho není možné okamžitě dohnat všechnu odloženou neakutní péčí. „Aby si také mohli zdravotníci vybrat starou dovolenou," řekl Novotný.

Narůstá zájem o studium 

Nápor, který zdravotnictví zažívalo, se podle Novotného odrazil na častějším odchodu zdravotníků do důchodu. Pozitivní zprávou naopak je, že o zdravotnické obory má zájem víc mladých. Podle ředitele jihlavské zdravotní školy Libora Fasory zájem o studium narůstá už několik let. Letos počet přihlášek na obor praktická sestra překonal stovku, loni bylo přihlášek asi 65. Jedním z důvodů podle něho může být zlepšení platových podmínek zdravotníků. „A může to být i ta prestiž, kterou minimálně po tomto roce nebo roce a půl obor získal," řekl Libor Fasora.

V době nejvyššího počtu nemocných s covidem-19 se krajské nemocnice staraly i o více než 300 pacientů s touto diagnózou, v posledním týdnu jsou podle informací nemocnic hospitalizované jen dvě nebo tři desítky lidí s covidem-19.

Ohodnoť článek

Štítky nemocnice, koronavirus, covid, ekonomika, Vysočina, COVID-19, Kraj Vysočina, Vladimír Novotný, ČSSD, zdravotnický pracovník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus by neměl mít na hospodaření nemocnic Vysočiny negativní vliv | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.