Aktivisty v Bílině vyhnala z rypadla bouřka, druhý stroj blokovali do rána

  8:08,  aktualizováno  11. června 7:46
Autonomní skupina Kolektiv Pod zem! ve čtvrtek ráno obsadila dvě rypadla v hnědouhelných dolech Bílina a Nástup-Tušimice. Kvůli blížící se bouřce opustili aktivisté odpoledne rypadlo v lomu Bílina, z rypadla v Tušimicích slezli v pátek ráno. Policie všechny na místě zadržela.

Aktivisté obsadili skrývková rypadla na okrajích těžebních jam. Podle Lukáše Kopeckého, mluvčího společnosti Severočeské doly, která lomy provozuje, bylo na stroji v dole Bílina šest lidí a v Tušimicích čtyři.

„Aktivisté do lomů vnikli v brzkých ranních hodinách,“ uvedl mluvčí s tím, že těžaři museli zastavit pouze práce na těchto strojích. Těžba uhlí probíhala dál. Společnost také informovala policii a Český báňský úřad.

Nyní sčítá škody. „Šetření o škodách v tuto chvíli probíhá a do jeho skončení se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ řekl ČTK Kopecký.

Aktivisté, kteří jsou podle svých slov s akcí spokojeni, na rypadlech vyvěsili transparenty, které vyzývaly k co nejrychlejšímu ukončení těžby uhlí. 

Kolem čtvrteční 15. hodiny se skupina mladých lidí, jež ráno obsadila rypadlo v dole Bílina, rozhodla opustit ocelovou konstrukci stroje. Od dalšího protestu je odradilo nebezpečí blížící se bouřky. 

„Přestože nesouhlasíme s těžbou a spalovaním uhlí, které vnímáme jako všeobecné ohrožení naší společné budoucnosti, momentální bouřková situace je potenciálně život ohrožující. Protože bezpečnost všech protestujících je naprosto klíčová,opustila skupina rypadlo,“ uvedli aktivisté ke svému kroku.

„Po upuštění stroje byly čtyři osoby zajištěny a převezeny na obvodní oddělení k provedení dalších úkonů,“ sdělila policie. 

Druhá skupina blokující rypadlo v dole Nástup-Tušimice zůstala na stroji do pátečního rána.  „Dnes ve 04:45 rypadlo v dolech Nástup Tušimice skupina opustila,“ řekl ČTK mluvčí dolů Lukáš Kopecký. Lidi zadržené pod velkostrojem policie převezla na služební oddělení.

Policie aktivisty podezřívá z přestupku proti veřejnému pořádku, který spočívá v neuposlechnutí výzvy, a vniknutí do důlního díla.

Věcí se bude zabývat i Báňský úřad. „Jakmile získáme podnět od policie, budou splněny podmínky identifikace osob, zahájíme přestupkové řízení,“ řekl jeho mluvčí Bohuslav Machek. Za neoprávněné vniknutí do dobývacího prostoru hrozí pokuta až 15 000 korun.

Konec uhlí řeší aktivisté i vláda

Hnědé uhlí má v současnosti největší podíl na výrobě elektřiny v České republice. Podle dat Energetického regulačního úřadu na ně předloni připadalo asi 40 procent výroby, následovaly jaderné elektrárny s podílem zhruba 35 procent. 

Podle doporučení Uhelné komise, která se útlumem těžby zabývá, by  využívání uhlí pro výrobu elektřiny a tepla mělo skončit v roce 2038. Definitivní podoba postupu útlumu by měla být hotová do konce letošního roku.

Ekologické organizace však dlouhodobě podporují co nejrychlejší odklon od uhlí. Nejčastěji požadují ukončení těžby v roce 2033.

„Uhelný průmysl stojí na neudržitelném modelu ekonomie nekonečného růstu. Ten probíhá za cenu nezvratných ekologických škod, chudoby, škod na zdraví a úmrtí mnoha lidí, za cenu zničených obcí a krajiny. Nerealistické a nespravedlivé návrhy vlády pouze opět přihrají zlatý padák těm nejbohatším, zatímco běžným lidem v uhelných regionech zbydou pod koberec zametené strukturální problémy,“ stojí mimo jiné v prohlášení aktivistů Kolektivu Pod zem!

Autor: