Domů
Energetika v ČR
Na faktuře za energie naleznou zákazníci od ledna také datum ukončení smlouvy
Elektroměr
Elektroměr

Na faktuře za energie naleznou zákazníci od ledna také datum ukončení smlouvy

Na faktuře za energie naleznou zákaznicí od ledna 2022 také datum ukončení smlouvy. Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal vyhlášku, která povinnost pro dodavatele zavádí. ČTK to řekl mluvčí úřadu Michal Kebort. ERÚ uvedl, že díky tomu se řada lidí vyhne vysokým pokutám, které platili za porušení smlouvy na dobu určitou při jejím předčasném ukončení. V úpravách dokladu o vyúčtování ERÚ plánuje pokračovat, cílem je ho zjednodušit tak, aby byl pro spotřebitele co nejvíce přehledný a srozumitelný

„ERÚ o uvedení data ukončení smlouvy ve vyúčtování usiloval několik let. Nejdříve jsme apelovali na samoregulaci, ale vyslyšela nás naprostá menšina z dodavatelů. I největší z nich trvali na tom, že ač by šlo o správný krok, přistoupí k němu až ve chvíli, kdy bude povinný pro všechny. Stalo se, od ledna musí datum ukončení smlouvy díky naší vyhlášce doplnit do vyúčtování každý dodavatel energií,“ řekl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Vydaná vyhláška podle úřadu nově také zpřesňuje povinnost dodavatele, kdy vyúčtování zaslat. ERÚ uvedl, že někteří dodavatelé si dosavadní rámcové podmínky, zdůrazňující prozákaznický přístup, vykládali v rozporu s jejich účelem a doklad o vyúčtování spotřebitelům nezaslali třeba i několik let v řadě. Spotřebitel tak nejenže neměl přehled o své reálné spotřebě a útratách za energie, ale nebyly s ním vypořádány ani případné přeplatky, podotkl úřad.

„Řešíme například potíže spotřebitelů, kterým vyúčtování dodavatel nezaslal ani jednou za čtyři roky. Abychom zamezili tomuto nežádoucímu přístupu, nyní je jasně řečeno, že spotřebitel musí dostat vyúčtování každý rok,“ sdělil Trávníček.

Zlepšit postavení spotřebitelů by podle ERÚ od příštího roku měla také novela energetického zákona, která nyní prochází legislativním procesem a o které by měla Sněmovna hlasovat ještě v tomto volebním období.

Předloha namířená proti takzvaným energošmejdům zavádí mimo jiné registr zprostředkovatelů nabídek energií. Poslanci k ní navrhli například doplnění kvalifikačních požadavků i finančních předpokladů zprostředkovatelů, zákonné zakotvení akumulace energie a úpravu trhu s propanbutanovými lahvemi.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(10)
energetik
10. červen 2021, 09:53

Velká sláva, radujme se, veselme se. Po dlouhých letech se takzvanému "nezávislému" ERÚ podařilo vydat vyhlášku kde je náznak směru ke zlepšení postavení spotřebitelů.

Ale samozřejmě se první museli zeptat ČEZu jestli mohou.

Šašci kryjící šmejdy.

energetik
10. červen 2021, 12:36

Vyhlášku o zrušení smluv na rezervace výkonu pro výstavbu zdrojů tam dokázali v roce 2010 udělat ze dne na den. A vyhlásit stopstav na základě studie jakou svět neviděl kterou jim na předem zadaný výsledek napsali v EGÚ Brno, a. s.

Ale když se jedná o posílení práv spotřebitele, tak to mají čas a ještě se musí zeptat svých vydržovaných šmejdů jestli jim to nebude moc vadit.

T
10. červen 2021, 14:32

Co se stane v pripade opomenuti,seberou jim licenci?

KaLhota
10. červen 2021, 15:39

Zaráží mne ta laxnost, protože např.

- vyúčtování spotřeby vody je od letošního roku 4x (ke konci každého čtvrtletí) a od 01. 01. 2022 již bude 1x měsíčně (míněno ve vztahu odběratel vody - koncový uživatel, např. družstvo - družstevník, nebo SVJ - vlastník jednotky),

- již od 25. 10. 2020 lze instalovat pouze přístroje umožňující dálkový odečet spotřebované vody, takže postupně do r. 2027 zmizí veškeré výjimky z této povinnosti tam, kde doposud dálkový odečet spotřeby vody není nainstalován.

Viz, dnes již dávné, rozhodnutí: Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2018/2002, kterou se mění směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti.

A v tak důležité věci, jako je spotřeba elektřiny, jejíž cena roste a ještě významně poroste, se dle ERÚ "přitvrzuje" na teprve 1x ročně...

Karla

Josef
10. červen 2021, 22:55

S tou vodou to není v zájmu spotřebitele, to je aby dodavatelé věděli co děláte a jestli náhodou nemáte vysokou spotřebu vody, když je zakázáno zalévat zahradu.... a mohli Vás postihnout. Ono je to samozřejmě obecní zájem, protože je pro některé obce je lepší než se snažit napojit na velký zdroj vody, který zajistí dostatek vody 365 dní v roce třeba Želivka a zavázat se přitom připojení k nějakému ročnímu odběru používat svoje nedostatečné zdroje a lidi omezovat a proč to dělat, no protože někdo z toho má zisk a ten někdo je napojený na zastupitelstvo obce. Ve výsledku pak vodu, díky které by si lidé mohli vypěstovat vlastní zeleninu pustíme do moře....

KaLhota
10. červen 2021, 15:54

A za další (vzpoměla jsem si až teď, tak je z toho "nová" poznámka).

Co dělá ERÚ ve věci vykořisťování těch fotovoltaických naivů, kteří mají na střeše FV instalaci, ale vlivem pěkně "vychytralé" vyhlášky musejí nedostatek výkonu v jedné fázi nakupovat za tržní ceny, ale své přebytky v dalších fázích musejí "de facto" odevzdávat na oltář smluvnímu dodavateli?

Karla

Josef
11. červen 2021, 10:18

Když si někdo pořídí symetrický střídač a má asymetrický odběr pak to není chyba ERU....

T
11. červen 2021, 14:35

Takze chyba projektu,nebo spatna rada od monteru FVE,aby vic ,,vydelali,, za stridac...realizace by mela byt ke spokojenosti klienta.Neni to duvod k reklamaci FVE?

energetik
11. červen 2021, 22:22

S asymetrickými střídači není problém, horší je to s rotačními zdroji bez střídačů, ty jsou pouze symetrické.

Ondra
12. červen 2021, 00:33

Přesně! Ty zlý rotační hmoty co jenom dělaj bordel v siti. Ihned kromě jaderek a smradlavejch fosilu zakázat i veškery vodní a větrný elektrárny nebo biomasu bez střídaču. Ani nevadi že to je absolutni většina výroby elektřiny z OZE.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se