Hlavní obsah

Život v platonickém manželství

Novinky, Eliška Fischerová

Do manželství nemusí vstupovat pouze partneři, kteří se vášnivě milují a navzájem se přitahují. V posledních letech totiž sílí trend tzv. platonického manželství, které staví především na přátelství a praktičnosti.

Foto: Profimedia.cz

Manželství může fungovat i bez sexu a romantiky.

Článek

Možná jste sama ve svých dvaceti letech uzavřela s vaším nejlepším kamarádem dohodu, že pokud si do třicítky nenajdete osudové partnery, sezdáte se spolu.

Zatímco ve vašem případě šlo o bláznivý plán, některé páry na světě tak skutečně učinily. Ke svatbě s nejlepším kamarádem je nevedl tikot biologických hodin ani náhlá zamilovanost, nýbrž skutečnost, že chtěly strávit život, potažmo stáří, s člověkem, který je jejich „parťák“ a dokonale jim rozumí. Jednoduše řečeno lidé uzavřeli tzv. platonické manželství.

„Jedná se o právní svazek založený spíše na duchovním spojení nebo praktické lásce než na sexuální či romantické lásce,“ vysvětluje definici psychoterapeutka Rachel Sussmanová.

Šest otázek, které je dobré si zodpovědět, než začnete uvažovat o svatbě

Vztahy a sex

Nutno dodat, že platonické manželství není žádnou novinkou. Už v minulosti byly zaznamenány sňatky dvou lidí, kteří se nemilovali, ale zároveň k sobě chovali silné pouto.

Pravdou ale zůstává, že v dnešní době se o platonických manželstvích hovoří otevřeněji, a tudíž lze nabýt dojmu, že jde o nový fenomén.

Výhody platonického manželství

Jak už bylo řečeno, lidé vstupují do platonického manželství z mnoha důvodů. Někteří nevěří na romantické vztahy, a proto chtějí založit rodinu s někým, komu důvěřují.

„Takoví lidé touží po stabilitě, a zároveň po větší míře flexibility,“ tvrdí vztahová koučka Amie Leadinghamová pro Brides. Zároveň jde o ideální svazek pro osoby, které si dobrovolně zvolily život bez sexu a romantiky, ale přesto potřebují společníka.

Dvanáct hlavních důvodů, proč spolu partneři nespí

Vztahy a sex

Samozřejmě mohou platonická manželství vznikat také z rozumových důvodů. Lidé se berou, aby se ve stáří mohl jeden o druhého postarat, nebo aby dosáhli na hypotéku.

Amie Leadinghamová říká, že pracovala s páry, které vstoupily do manželství, protože se milovaly, avšak postupem času se jejich vztah proměnil v platonické manželství. I když jsou tyto páry stále v manželství, randí s jinými lidmi.

„Věřím, že každý člověk má právo, aby si vybral podobu vztahu, která mu vyhovuje,“ dodává Leadinghamová.

Různé druhy platonického manželství

Ve většině případů je platonické manželství hetero-monogamního charakteru, tedy mezi mužem a ženou. Pravdou ale zůstává, že k tomuto svazku se mohou rozhodnout také asexuálové nebo pansexuální partneři, kteří jsou otevřeni romantickým vztahům mimo manželství, ale ne navzájem.

„Problém nastává ve chvíli, kdy jeden z manželů začne cítit lásku k člověku, který je mimo vztah,“ říká Leadinghamová.

I proto je pro platonická manželství důležité, aby se partneři navzájem domluvili na podmínkách svazku. Jsou povoleny sexuální vztahy mimo manželství? Jak jsou rozdělené role v péči o rodinu? Chcete mít společný bankovní účet? To je jenom zlomek otázek, na které by partneři měli znát odpověď.

„Vytvořte si hranice, které vám oběma budou vyhovovat. Zprvu nepříjemná konverzace vám o pár let později může zachránit vztah,“ tvrdí Sussmanová.

Reklama

Související témata:

Související články

Kdy je nejvhodnější čas uvažovat o svatbě

V době před prázdninami se často konají svatby a na těch páry mezi hosty obvykle slýchají: „A kdy už do toho konečně praštíte i vy? Odpovědět na tak závažnou...

Výběr článků

Načítám