Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Z mrkve, celeru, batátů či pastináku: Připravte si zdravější zeleninové hranolky

Hranolky
ZDROJ: Magnus Jonasson/Unsplash
sdílet:

Když se řeknou hranolky, většinou si vybavíme křupavé podlouhlé smažené kousky brambor. Zkusili jste je ale například připravit z celeru, batátů nebo červené řepy? Vyzkoušejte netradiční hranolky z trouby, pánve nebo fritézy a podívejte se s námi, jak docílit dokonalé chuti a křupavosti.

Smažené hranolky milují lidé po celém světě – ať už samotné, s majonézou či kečupem nebo jako přílohu k masu. Tradičně se připravují z brambor, ovšem možností je daleko víc. Lahodné křupavé hranolky lze připravit i z jiných druhů zeleniny. 

Francie, Španělsko nebo Belgie?

Kdo by se snad domníval, že hranolky pocházejí z kuchyně amerických fastfoodů a jedná se o jídlo moderní uspěchané doby, toho historické údaje jistě překvapí. Bramborové hranolky, jak je známe, vznikly údajně již v 17. století a o jejich původ se přou hned tři národy. 

  • Vznik prvních hranolek si hrdě nárokují ve Francii, Španělsku a v Belgii. Každý má pro původ krájených smažených brambor svou jedinečnou legendu.
  • Za národní jídlo prohlásila hranolky Belgie, čímž si zřejmě vybojovala své pomyslné hranolkové prvenství. V Belgii se hranolky prodávají na každém rohu a najdeme zde také první muzeum hranolků na světě. 

Smažit nebo péct?

Zatímco v Belgii se tradiční hranolky smaží v hovězím loji, doma si je můžeme snadno připravit také v oleji nebo upéct v troubě. Při správné úpravě mohou být hranolky součástí běžného jídelníčku a nemusí se nutně jednat o kalorickou bombu. Stačí je nesmažit či péct až do hněda a dbát na správnou teplotu oleje při smažení.

  • Pokud nenecháme před smažením tuk dostatečně rozpálit, hranolky olej nasáknou a nebudou ani křupavé, ani dobré.

Z čeho ještě připravit hranolky?

Přestože hranolky z brambor jsou sázka na jistotu, doporučujeme vyzkoušet i jiné plodiny. 

  • Batáty: Sladké brambory chutnají dospělým i dětem. Hranolky z nich můžete připravit i těm nejmenším, pokud je upečete v troubě bez koření jen s pár kapkami olivového oleje.
  • Dýně: S troškou kajenského pepře vytvoříte nasládlou lahůdku. Vyzkoušejte náš recept na dýňové hranolky s BBQ omáčkou.
  • Mrkev: Hranolky z mrkve mají velkou výhodu. Snadno se krájí na stejně velké kusy, což je v případě hranolek důležité pro rovnoměrné propečení/smažení.
  • Celer: Celer získává při tepelné úpravě jemnou nasládlou chuť a ve formě hranolek je nejen dokonalou přílohou, ale i skvělým večerním zobáním.
  • Červená řepa: Hranolky z červené řepy jsou neobyčejně chutné, jen je třeba mít na paměti, že hodně barví. 
  • Pastinák: Křupavé hranolky jednoduše připravíte také z pastináku, který podobně jako celer je příjemně nasládlý. Doplníte-li pastinákové hranolky parmazánem, zaručeně zmizí z talíře dříve, než si večer pustíte oblíbený film, ke kterému jste si tuto chuťovku připravili.

Jak správně připravit hranolky?

Skryt pre seznam
  • Smažení. Hranolky se smaží krátce při vysoké teplotě (180 °C) a nechají důkladně okapat.
  • Vhodný tuk je takový, který odolává vysokým teplotám: sádlo, ghí, palmový tuk, řepkový olej.
  • Hranolky je lepší smažit po menších dávkách. Velká dávka hranolek by  rozpálený olej rychle ochladila. Smažení by trvalo déle a brambory by zatím nasákly příliš mnoho tuku. To by se znatelně projevilo jak v chuti, tak v konzistenci hranolků. 
  • Pečení v troubě. Omyté a osušené brambory pokrájené na hranolky se krátce povaří (4 až 5 minut) v osolené vodě. Slijte je a rovnoměrně rozložte na plech s pečícím papírem. Osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem.
  • Pečte při 200 stupních 20 až 25 minut. Na posledních 5 minut pečení můžeme troubu přepnout na funkci grilu, což jim dodá křupavost.
  • Hranolky můžeme rovněž upéct bez předchozího předvaření, avšak jejich pobyt v troubě se pak prodlouží.

Tip na závěr: Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ hranolků, vždy se snažte o krájení na podobně velké kousky. Díky stejné velikosti budou všechny hranolky rovnoměrně usmažené či upečené.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč