InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Barevný čtvrtek - Faerské ostrovy - drsný i krásný sever

    Čtvrtek 18.4 19:00 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

  • Senior večer - Inych

    Čtvrtek 18.4 17:00 - Kulturní dům, Písek

    Svou premiéru bude mít na seniorském večeru zkušený hudebník Jindřich Ryba alias Inych, který se v posledních letech soustředí na sólová vystoupení.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zoo Na Hrádečku se daří odchovávat vzácné druhy zvířat. Na návštěvníky čekají například mláďata opiček drápkatých nebo kočky rybářské

V letošním roce se v zoo narodila dvě mláďata kočky rybářské. , Autor: Zoo Na Hrádečku

V letošním roce se v zoo narodila dvě mláďata kočky rybářské.     Autor: Zoo Na Hrádečku

HORNÍ PĚNA – Zoologická zahrada Na Hrádečku má rozlohu deset hektarů a nachází se mezi Dolní a Horní Pěnou u Jindřichova Hradce. Návštěvníci tu mimo jiné najdou přes sto druhý zvířat, která jsou řazena mezi ohrožené druhy živočichů a jsou chráněna úmluvou CITES. Zoo už od začátku spolupracuje s turistickou oblastí Česká Kanada, jejíž zástupci se v minulém týdnu sešli v dačickém Klubu Béčko, aby představili svou nabídku a novinky pro letošní rok.

„Naše zoologická zahrada má licenci od ministerstva od roku 2016. V té době už jsme ale byli pro veřejnost otevřeni druhým rokem. Zoo vlastně vznikla z hobby chovu. Já jsem vystudovala obor biologie a ochrana zájmových organismů. A protože i můj manžel je blázen do zvířat, tak vznikla zoologická zahrada. Náš areál se rozkládá na deseti hektarech. Není zatím plně zpřístupněn, prostory a expozice neustále kam rozšiřovat," zmínila majitelka Zoo Na hrádečku Romana Albrechtová.

Zoo v současné době chová 150 druhů zvířat a spolupracuje i s ostatními zoologickými zahradami jak v rámci České republiky, tak v rámci Evropy. „Naším hlavním cílem je vzdělávat širokou veřejnost v otázkách ochrany přírody, což by mělo být cílem každé správné zoologické zahrady. Pořádáme komentované prohlídky, vzdělávací programy pro školy i školky a čtvrtým rokem už i příměstské tábory. Na ty se hlásí nejen děti z Jindřichova Hradce, ale i z blízkého okolí," doplnila majitelka zoo.

Příměstský tábor už si získal své jméno a zájem o něj je ohromný. „Když vypíšeme termíny, tak během čtyřiadvaceti hodin je všech sto dvacet míst obsazeno. A jsem si jistá, že i kdybychom otevřeli dalších sto dvacet míst, tak je také naplníme. Bohužel to už nedokážeme personálně zvládnout," poznamenala Romana Albrechtová.

Dalším cílem zoologických zahrad je pořádání zábavných akcí pro své návštěvníky. „Náš kalendář akcí je poměrně obsáhlý. Mezi nejoblíbenější patří například Pohádková zoo, dále pak Dětský den, který jsme ale letos bohužel nemohli uspořádat. Pořádáme třeba i Loučení s prázdninami nebo večerní komentované prohlídky s opékáním buřtů," vyjmenovala majitelka Zoo Na Hrádečku.

Zoologická zahrada mimo jiné také podporuje ochranářské projekty. „U nás, jako u soukromého subjektu, který nezřizuje ani kraj, ani město, a není z těchto míst finančně dotován, je podpora dalších subjektů poměrně obtížná. Ale snažíme se o to a od roku 2019 putuje každá koruna z prodané vstupenky na nějaký záchranný projekt. Ono se řekne, že je to jen jedna koruna, ale naše zoologická zahrada se v současné době stala jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů. A například v loňském roce se nám podařilo podpořit projekt Kukang sto deseti tisíci korun. Já jsem za to jako majitelka soukromé zoo velice ráda, i když se třeba někomu ta částka nemusí zdát vysoká. Ale my jsme hrdí na to, že dokážeme pomáhat i jinde," uvedla Romana Albrechtová.

The Kukang Rescue Program usiluje zejména o ochranu outloně váhavého a outloně sumaterského – jedovatých primátů, kteří se stávají obětí své roztomilosti. V předchozích letech zoo podpořila projekt Gorilla Doctors, který se zaměřuje na ochranu goril. Letos pak chce přispět na ochranu opic kahau nosatých. „U všech těchto projektů víme, že peníze směřují přesně tam, kam mají."

Zoologické zahradě Na Hrádečku se v loňském roce podařilo úspěšně odchovat 140 mláďat. Jde o chráněné a ohrožené druhy živočichů, ale i o méně chráněná zvířata, která v úmluvě CITES uvedena nejsou. „Mezi vzácnými druhy se konkrétně jedná o drápkaté opičky, které chováme v několika druzích a u většiny se nám odchov podařil. Dále třeba u gueréz angolských, což jsou také opice, u koček rybářských, krokodýlů čelnatých nebo u pralesniček," vyjmenovala majitelka zoo. V letošním roce už se také narodila řada mláďat. Minulý týden se vylíhnul pštros africký, jinak zoo láká také na nové přírůstky u koček rybářských, drápkatých opiček, šípových žab, plazů, hroznýše, lam, oslíků nebo klokanů. Očekává se i snůška u krokodýlů.

Zoo také nabízí adopci jednotlivých zvířat. „Loni v září jsme uspořádali první setkání s adoptivními rodiči a sponzory, na které se jich sjely dvě stovky z celé České republiky. Musím říct, že situace v epidemii koronaviru, která nás zasáhla v loňském roce, byla velice těžká. Zoologická zahrada měla otevřít své brány už v dubnu, ale nebylo to možné. Protože jsme privátní zařízení, tak jsme neměli žádný finanční polštář, kterým bychom si mohli nějak vypomoci. Všechny peníze, které vyděláme, totiž hned putují do budování areálu. Toto období pro nás bylo velice stresující a plné nejistoty. Nejvíce nám pomohla právě veřejnost. Byli to adoptivní rodiče a sponzoři, kteří nás podrželi nad vodou a díky nim jsme nemuseli propouštět personál," poznamenala majitelka. V sezóně zoo zaměstnává přes třicet lidí, mimo sezónu má dvanáct zaměstnanců na hlavní pracovní poměr. Seznam všech zvířat, která mohou zájemci podpořit adopcí, je umístěný na webových stránkách Zoo Na Hrádečku.

Na výpadek příjmů zoologické zahradě v loňském roce přispěl Jihočeský kraj, a to částkou 300 tisíc korun. Díky epidemii koronaviru zoo přišla o přibližně 2,5 milionu, přitom měsíční náklady jsou 300 tisíc korun.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace