9. června 2021

Události, komentáře: Bitva o covid pasy

(ČT 24) Evropská unie chce dokumentem zjednodušit cestování – v Evropském parlamentu návrh hladce prošel, česká sněmovna ho opět neprojednala a do července už ani nestihne. Je zbytečný, jak tvrdí část opozice? Nebo hrozí, že Češi budou mít cestování za hranice zbytečně komplikované? Téma Událostí, komentářů ČT24 pro místopředsedu ODS a europoslance Alexandra Vondru.

Celý rozhovor s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na ČT24.

Michal KUBAL, moderátor:
Sněmovna dnes odmítla schvalovat vládní předlohu o vydávání covid pasů. Podle vlády je přijetí nového zákona nutné. Opozice to ale považuje za nadbytečné.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Nedokážu garantovat, že na základě tohoto systému, tak to vlastně ad hoc řešeného pouze skrze mimořádné opatření, nikoliv zakotveného v zákoně budeme schopni skutečně dlouhodobě ty certifikáty vydávat tak, aby to neohrozilo vlastně ten systém, respektive pokud by třeba došlo k nějakému zrušení ze strany soudu, k nějaké žalobě.

Michal KUBAL, moderátor:
Naopak evropští
poslanci dnes covid pasy definitivně schválili. Dokument je podle nich klíčem k tomu, aby se Unie vrátila k volnému cestování. Drtivá většina proto pro pas zvedla ruku. Původně požadovali, aby státy lidem hradily i testy, to ale členské země nakonec odmítly.

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:
Mrzí mě to proto, protože tím pádem je celý covid certifikát takový kočkopes. Někdo na něj bude mít a někdo může zůstat sedět doma.

Michal KUBAL, moderátor:
Hlasování europoslanců sledoval i náš zpravodaj v Bruselu Lukáš Dolanský. Lukáši, jak by mělo zavedení covidových pasů do praxe vypadat teď? Co bude následovat?

Lukáš DOLANSKÝ, zpravodaj ČT, Brusel:
Nyní je to skutečně na členských státech, dá se říct, že to, co schválili evropští
poslanci, je, řekněme, co nyní musí členské státy vytvořit, ten rámec, to znamená schválit jak. Já jsem v Událostech možná použil trochu jiný příměr. Evropský parlament vytvořil určitý klíč, členské státy nyní musí vytvořit zámek, do kterého tento klíč bude pasovat. To znamená technicky, jakým způsobem si lidé ten samotný covidový pas stáhnou, jakým způsobem si ho uloží do mobilních telefonů a jak to všechno bude, řekněme, i legislativně ošetřeno. Já jenom velmi stručně řeknu ještě jednu věc, která je podle mě poměrně důležitá, podstatná. To, co schválil Evropský parlament, je nařízení, to je v zásadě taková nejvyšší forma toho legislativního aktu, znamená to, že tedy to, co schválili evropští poslanci, je závazné a jako takové bude platit ve všech členských státech, abych byl úplně přesný, 3 dny po zveřejnění v úředním věstníku.

Michal KUBAL, moderátor:
Covid pasy se tedy budou vydávat očkovaným lidem mimo jiné. Na trhu je několik vakcín. Diskutovalo se o tom, jestli to budou ty, jestli budou uznávané jenom ty, které uzná i Evropská léková agentura nebo i další, jak to vypadá, jak to bude v těch dalších týdnech?

Lukáš DOLANSKÝ, zpravodaj ČT, Brusel:
Ano, je to skutečně tak, budou to pouze vakcíny, které jsou tedy schválené Evropskou lékovou agenturou, když dáme tedy příklad, mluvili bychom konkrétně například o Sputniku, tak pokud někdo je očkován Sputnikem, tak takový covidový pas nedostane. Proto, aby ho získal, bude muset tedy podstoupit, řekněme, test nebo bude muset prokázat, že samotný covid prodělal. Ovšem je potřeba říct, že některé členské státy už oznámily, že například i očkovaným Sputnikem umožní vstup, ovšem to bude tedy nad rámec tohoto samotného covidového pasu.

Michal KUBAL, moderátor:
Je možné, že se ještě nějak omezí cestování po Unii, ať ze strany Bruselu, nebo možná ze strany členských států?

Lukáš DOLANSKÝ, zpravodaj ČT, Brusel:
Ano, bohužel, Michale, je to tak, ta šance je, existuje, je poměrně reálná, protože to byly právě některé členské státy, které si vymohly v tom celém balíku, že bude existovat možnost, že pokud se ta situace nějakým způsobem rapidně zhorší, pokud se objeví například nějaká mutace toho samotného viru, tak budou mít možnost omezit to cestování, a to nejenom vyžadovat například testy nebo dokonce i uvalit na jednotlivé cestující karanténu. Takže skutečně tato možnost je stále na stole.

Michal KUBAL, moderátor:
Díky. Pojďme se podívat na to, o čem vlastně mluvíme. Covid pasy mají podle svých navrhovatelů usnadnit hlavně cestování. Mohly by se ale teoreticky využívat například při vstupu do kin, restaurací, divadel, galerií nebo na hromadných akcích. A taky při návštěvě služeb třeba v kadeřnictví. Lidé z unijních států v nich budou mít zapsané údaje o očkování, výsledky testů na covid nebo množství protilátek po prodělané nemoci. O zavedení pasů se začalo na evropské úrovni intenzivně jednat začátkem května, jak už zaznělo, dnes zavedení těchto bezplatných papírových digitálních certifikátů evropští
poslanci na rozdíl od těch českých schválili. A téma pro naše první hosty. Zmiňovali jsme evropské poslance, zmiňovali jsme české poslance, zástupci obou dvou těchto parlamentních těles jsou tady s námi. Jiří Kobza z SPD. Dobrý večer.

Jiří KOBZA, místopředseda zahraničního výboru PS PČR /SPD/:
Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:
Zdravím Jiřího Maška z hnutí ANO. Dobrý večer i vám.

Jiří MAŠEK, člen výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Dobrý večer vám i divákům.

Michal KUBAL, moderátor:
A
Alexandr Vondra z ODS, europoslanec. Dobrý večer.

Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Hezký dobrý večer přeji.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Vondro, pojďme začít u vás, vypadá to možná trochu jako schizofrenie, vy jste hlasoval pro schválení covid pasů. Doma je
ODS proti, jak to jde dohromady?

Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já si nemyslím, že to je schizofrenie. Ten mimochodem pas je, jako bych řekl, zavádějící informace. To, co my jsme dneska schválili, je certifikát, který bude dočasně, zdůrazňuji, dočasně platit tak, aby se usnadnilo cestování přes hranice mezi státy Evropské unie, jinými slovy, aby lidé mohli si užít dovolené a nekomplikoval jim to chaos na hranicích mezi členskými státy. Čili je to jakési osvědčení, že ten člověk buď je očkován, nebo má testy nebo tu chorobu prodělal, a tudíž se na hranici prostě nebude zdržovat nebo dohadovat. Tam jsou prostě jasně nastavená ta kritéria čili proto my jsme samozřejmě hlasovali. A pokud jde o tu úpravu tady doma, tak za prvé je to nařízení Evropské unie, čili to prostě platí, to není třeba implementovat zvláštním zákonem. A za druhé stát ty informace prostě má, stejně je shromažďuje a není žádný důvod, aby je nevydával. On koneckonců v případě toho očkování je dneska vydává i pro ty vlastně, kteří k tomu očkování teprve přicházejí a registrují, tak dostávají ten QR kód. A z tohoto hlediska si myslím, že tady vláda trošku hřeší na to, zákonem se především mají věci zakazovat, když už teda, ale vláda jinak má normálně plnit své povinnosti, když k tomu má nástroje, a tady k tomu ty nástroje, ty informace má. A není žádný důvod, aby shromažďovala informace další. Já si myslím, že je to čistě v její kompetenci tohle zařídit.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Kobzo, vy mluvíte o omezování práv a svobod. V čem to má spočívat?

Jiří KOBZA, místopředseda zahraničního výboru PS PČR /SPD/:
Tak tady... Já mám tady čtyřstránkový rozbor...

Michal KUBAL, moderátor:
Pojďme to zkrátit čtyři stránky do 4 vět.

Jiří KOBZA, místopředseda zahraničního výboru PS PČR /SPD/:
Rozbor advokátní kanceláře, advokátní komory, která to rozebírá velice podrobně, protože tady se jedná o souvislosti nejenom čistě covid pas, ale vlastně všechny okolnosti okolo toho, legislativní nouze, nouzový stav. Vlastně jde o to, jakým způsobem toto skloubit, aby právě nedošlo k tomu omezení těch svobod, protože nám jde především o to samozřejmě, aby lidé mohli cestovat, aby ti, kteří se rozhodnou, že se nechtějí očkovat, aby se necítili jako druhořadí občané, aby byla zachována prostě ta dobrovolnost a ta svoboda se rozhodnout.

Michal KUBAL, moderátor:
Není to ale úplně jednoduchá snaha o to prostě, nehledejme za tím nic složitého, pokusme se o to a není to prostě jenom snaha umožnit opravdu lidem na jedné straně cestovat a jiným lidem, za kterými ti lidé přijedou, vydělat peníze? Bude se to týkat i České republiky, lidi, kteří pracují v cestovním ruchu.

Jiří KOBZA, místopředseda zahraničního výboru PS PČR /SPD/:
Jak už tady bylo správně řečeno, je tady pořád celá řada otazníků, protože jakým způsobem, koneckonců včera předevčírem ukazovali návrat lidí z dovolené, kteří měli testy a měli velké problémy na letišti, jakým způsobem vlastně ta data budou do toho covid pasu vkládána, která budou uznána, která ne, protože víte, že velký počet českých turistů jezdí mimo Evropskou unii. To znamená, bude to platit tam, nebude to platit tam. Ale hlavně ti lidé musí jako mít možnost svobodně se rozhodnout.

Michal KUBAL, moderátor:
Myslíte, že teď ji mají? Protože už teď platí, prakticky všude platí omezení těch tří věcí, buď testy, očkování nebo prodělaná nemoc.

Jiří KOBZA, místopředseda zahraničního výboru PS PČR /SPD/:
No ale tady zase je otázka, že se bavíme o dynamický veličinách, protože jinou platnost má test, jinou imunitu má prodělání covidu a jinou imunitu vlastně dává to očkování jako takové. Takže tam pořád se dostáváme, když někdo vyjede, bude mít test, který má platnost 3 dny nebo 7 dní a jede na 14 dní, tak potom zase bude mít problém, jak se vrátit, kterou vakcínu mu uznají, kterou neuznají. Tam je prostě spousta otázek a my se obáváme, že ta administrativa okolo toho bude jenom těm lidem komplikovat život, že místo, aby to přineslo nějakou úlevu, řekl bych, zjednodušení toho cestování, takže spíš naopak to jako spoustě lidem zamotá zbytečně hlavu a budou mít problémy s tím.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Mašku, chcete omezovat svobody lidí?

Jiří MAŠEK, člen výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
V žádném případě. Já tady musím zareagovat na oba 2 předřečníky, tady se ztotožňuji více samozřejmě s panem Vondrou, protože ten covid pas je v podstatě jakási vstupenka na cestování po Evropě. A věřím, že se ukáže, že i do jiných států, se kterými Evropská unie ještě vyjedná ty podmínky. Jednoznačně to řekl pan ministr, ten problém, který tam vidí pan Vondra, prostě respektive on ho nevidí, on tam tvrdí, že to nařízení je okamžitě platné v Evropské unii po zveřejnění v tom věstníku, to je samozřejmě pravda, nicméně ta práce s těmi daty, jsou to citlivá data a ta data byla shromažďována a jsou shromažďována, dnes už jsou dostupná, většina z nich, můžeme si většinu z nich stáhnout, to je všechno pravda, nicméně to bylo na základě mimořádných opatření vlády a ministerstva, takže tady z toho pramení ta obava a taková ta, pocit hry na jistotu toho ministerstva, že by to mělo rádo v zákoně. A pan ministr právě vyjádřil i tu určitou obavu tak, jak se to stalo s některými jinými opatřeními, která byla mimořádně přijatá, že byla potom třeba soudy zrušena a podobně, což by bylo strašně nepříjemné v případě třeba už funkčních těchto pasů...

Michal KUBAL, moderátor:
Na druhou stranu je pravda, že i u těch zrušených opatření, je pravdou, že u těch zrušených opatření nebyla ve hře tato nařízení Evropské unie, což teď je. Tak není tohle právní argument, protože evropské právo je součástí českého právního řádu?

Jiří MAŠEK, člen výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Ano, určitě ano, ale je to, znovu říkám, ve vztahu k vydávání těch vlastních pasů. A druhá věc je vlastně sbírání všech těch údajů a jejich dostupnost a ta je dle mínění ministerstva, k tomu by byl ten zákon vhodnější. Samozřejmě, ale to také ministr řekl, jdeme do toho, budeme ta potvrzení, respektive ty covid pasy vydávat. Už teď je k dosažení na očko.uzis.cz možnost si stáhnout ta data. Bude to uzpůsobeno i do mobilních telefonů a tak dále, čili na tom všem se pracuje. Jede do dál, tady je jediná obava, aby se to prostě nezadrhlo v průběhu už třeba realizovaných dovolených a podobně.

Michal KUBAL, moderátor:
Co se týče toho omezování svobody, jak jsme slyšeli obavy SPD a dneska demonstrantů před Sněmovnou?

Jiří MAŠEK, člen výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Určitě ne, protože to je z mého pohledu nedorozumění. Je to naopak, je to usnadnění pro ty lidi toho cestování. Ještě bych tam chtěl zdůraznit, ona se sbírají jednak data o očkování, o prodělané nemoci čili těch 180 dní od prodělané nemoci a ta třetí data jsou v podstatě o tom testování. A o tom testování to má pan Kobza zase pravdu, že podstatě to jsou data platná 3, 4 dny a při návratu potom zpět z té dovolené čeká toho člověka další testování, takže jde hlavně o ty 2 modality, tu prodělanou nemoc a dokončené očkování.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Vondro, pro vás je to čistě akademická debata? Prostě jste si jistý, že je hotovo, že v Česku může covid pas začít platit a od 1. července ho můžou čeští občané využívat, i když nebude přijatý zákon?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já nejsem
poslanec Poslanecké sněmovny, já jsem poslanec Evropského parlamentu, čili se tak trochu vyjadřuji tady za jiné. Já jenom vycházím tedy, když se mě na to ptáte, z toho, že stejně stát, český stát ta data shromažďuje o tom očkování a koneckonců i o těch prodělaných chorobách. Čili je jenom o jeho logistice, aby byl schopen na základě toho vystavit tov potvrzení, které stejně vystavuje ve věci očkování, dokonce i v rámci té registrace. Čili nemyslím si, že by kvůli tomuhle se musel přijímat nějaký zákon. Pan ministr dokonce zdravotnictví mluvil dneska o nějakých, že dlouhodobě to nebude fungovat, já myslím, že nikdo nechce, aby tohle fungovalo dlouhodobě. To je skutečně krátkodobé opatření, které má teď usnadnit vlastně lidem cestovat zejména v dobách dovolených, v té letní periodě. A tam si myslím, že ten certifikát je skutečně důležitý, protože tomu Čechovi, který se rozhodne vyjet na dovolenou, dá tu jistotu, že pokud on bude splňovat některé z těch kritérií, na jejichž základě dostane onen certifikát, tak ho prostě musí pustit, ať už na průjezd té země tranzit nebo na místo té konečné destinace dovolené v rámci jakéhokoliv členského státu Evropské unie. A to je, si myslím, významné usnadnění, protože i dneska ta kritéria si stanovovaly členské státy samy. A tady je jasně řečeno, že vlastně pokud ten nositel bude splňovat kritéria, tak jak jsme se na nich dohodli, tak musí být vpuštěn dovnitř. Čili je to samozřejmě trošku specifický, ale aspoň částečný návrat k tomu volnému pohybu, který si všichni přejeme, aby nastal co nejdříve.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Kobzo, jak byste situaci řešili vy? I kdyby se po volbách podařilo přesvědčit Českou republiku, jak byste přesvědčil ostatní státy, aby přistoupily na to, co chcete vy?

Jiří KOBZA, místopředseda zahraničního výboru PS PČR /SPD/:
To je dobrá otázka.

Michal KUBAL, moderátor:
Děkuji.

Jiří KOBZA, místopředseda zahraničního výboru PS PČR /SPD/:
No asi bychom se drželi té základní premisy, prostě maximální svobody pro lidi a minimálního tlaku na nějakou byrokracii, protože my se tady sice bavíme o cestování za hranice, ale neměli bychom opomenout taky otázku třeba cestování v tuzemsku. A potom zase je to obrovské zpracování dat, obrovské hromadění dat, které někde je, někde zůstává a teď otázka, kdo to může kontrolovat, kdo to může rozšifrovat.

Michal KUBAL, moderátor:
Pojďme se vrátit k té otázce. Jak byste to udělali? Nezavřeli byste Čechy doma?

Jiří KOBZA, místopředseda zahraničního výboru PS PČR /SPD/:
Ne, to rozhodně ne, prosím vás pěkně, to jako my jsme asi ti poslední.

Michal KUBAL, moderátor:
Ne, že byste to snad chtěli, ale jestli by výsledkem toho, že byste odmítli to, co se teď dojednalo na evropské úrovni, bylo to, že Česko by prostě nemohlo nikam jet.

Jiří KOBZA, místopředseda zahraničního výboru PS PČR /SPD/:
My si myslíme, že lidé mají právo si vybrat, jestli to chtějí, nebo nechtějí, a to by měla být jejich základní svoboda, protože jsou lidé, kteří se z nejrůznějších důvodů nechtějí nechat očkovat. Jsou lidé, kteří naopak, protože chtějí cestovat, tak se nechávají očkovat a nechávají se očkovat ne proto, že si myslí, že to je dobré pro zdraví, ale protože potřebují ten papír, aby se dostali do Chorvatska, do Tunisu nebo prostě kamkoliv někam jinam. A to si myslím, že není správné. Já si myslím, že jako ti lidé prostě mají mít svobodu, my chceme, aby mohli cestovat, chceme, aby mohly děti do škol, chceme, abychom mohli chodit do divadel.

Michal KUBAL, moderátor:
A není tady zase, nezačíná svoboda někoho jiného, že ví, že ve chvíli, kdy jde do toho divadla, tak většina lidí tam obsahovala ty testy, mám tam určité procento, minimální procento pravděpodobnosti, že to nemusí u někoho vyjít, ale že ty testy absolvovali a jsou tedy s nevětší pravděpodobností zdraví. Nedává tohle všechno smysl v době, kdy jsme v situaci, kdy za sebou máme víc než 30 000 mrtvých?

Jiří KOBZA, místopředseda zahraničního výboru PS PČR /SPD/:
Já vám rozumím, protože když pandemie začínala a bylo přes den 300, 400 nových případů, tak nastala celostátní panika a šilo celé Česko. A teď samozřejmě se to ještě ani zdaleka nevrátilo na tyto počty nakažených. A jako spousta lidí si myslí, že už to máme za sebou - nemáme. Pořád to riziko tady existuje, ale zase ten národ se vycvičil, dodržuje hygienické podmínky, dezinfikuje se, udržují si rozestupy v tom divadle, tam není hlava na hlavě, ale sedí od sebe prostě. Je tam řada okolností, které se dají plnit a ty lidi zas tolik neobtěžujou, protože mají pořád ještě tu možnost si říct: Dobře, tak půjdu do baru, nebude nás tam 20, bude nás tam 10 jenom.

Michal KUBAL, moderátor:
Super a teď mají možnost říct si: Buď jsem prodělal nemoc, nebo půjdu na očkování anebo půjdu na testy. To je docela velký výběr. Nestačí vám toto?

Jiří KOBZA, místopředseda zahraničního výboru PS PČR /SPD/:
Tak nás testujou, jakmile začíná schůze...

Michal KUBAL, moderátor:
Vím, nelíbí se vám to, ale říkáte že, by to mělo být na dobrovolné bázi. Není už tohle dostatečný výběr? V tak vážné situaci, v jaké Česko bylo?

Jiří KOBZA, místopředseda zahraničního výboru PS PČR /SPD/:
Výběr to je. Já si myslím, že to je prostě pořád na těch lidech. A v momentě, kdy lidé jsou testovaní, tak třeba už by neměli být nuceni, aby seděli v rouškách. Já jsem protestoval proti tomu, aby moje dcera, která chodí do druhé třídy, kterou taky testujou, aby přesto všechno musela sedět v roušce.

Michal KUBAL, moderátor:
Už nesedí.

Jiří KOBZA, místopředseda zahraničního výboru PS PČR /SPD/:
Což nesedí, díky bohu, díky tomu, že trochu rozumu sem přišlo.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Mašku, podle vás je reálná šance, že Češi budou mít zásadně omezenou možnost cestování, protože ten zákon se nestihne schválit? Vláda říkala, že to může hrozit. Je to podle vás reálná šance?

Jiří MAŠEK, člen výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Ne, ne. Já už jsem to říkal, ty covid pasy se budou generovat normálně, pracuje se na tom. Nicméně je tady určitá obava, protože to bylo v rámci mimořádných opatření všechny ty databáze vlastně vytvořeny tak, aby se do toho prostě nějakým rozhodnutím třeba soudu nesáhlo, podobně jako se to stalo v jiných případech. Jenom jsem chtěl poznamenat, vlastně ty covid pasy přinášejí svobodu našim lidem v tom, že mohou jezdit. Většina toho národa bude už oočkovaná nebo prodělala nemoc, takže většiny se to bude týkat. A je to bezpečné cestování celé Evropy, protože ty covid pasy jsou povinné i pro ostatní evropské státy. A tady se hraje o to, aby se nám vraceli z dovolených lidé z bezpečných destinací, kde si to prostě nepředají, kde se budou pohybovat skutečně zdraví lidé. Takže já si myslím, že to je právě sázka na to, aby po dovolených jsme tady neměli další vlnu, a že to je velká šance, pokud budou ty covid pasy uplatňovány a vyžadovány, že právě by to mělo ochránit naši populaci, naše lidi, naše staré lidi, kteří třeba ještě z 20 % neprošli očkováním právě po návratech z dovolených. A jedním z úkolů, o kterých jsme tady nemluvili, je právě ještě doočkovat i tu starší populaci. Vím, že vždycky SPD o tom mluví, že je třeba ty staré chránit, takže ještě nás čeká nějaká práce i v tom očkování. Znovu říkám, ten covid pas pro mě je bezpečné cestování Evropanů po Evropě a možná i po některých jiných státech.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Vondro, ještě jedno téma. Evropský
parlament hlasoval o další rezoluci o střetu zájmů premiéra Babiše, tentokrát se Agrofert snažil přesvědčit poslance, že to tak není. Zafungovalo to?

Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
My ten výsledek toho hlasování, protože kombinují vlastně ty hlasování na místě ve Štrasburku s tím vzdáleným přístupem, tak budeme znát až ráno zítra, ale já jsem si téměř zcela jist tím, že to projde, protože v tom kontrolním výboru to procházelo absolutní většinou. A takže to projde, ta rezoluce je teď samozřejmě přiměřeně ostřejší. Opírá se vlastně o to, že ten konflikt zájmů byl jednoznačně prokázán těmi všemi audity. Navíc ještě kontrolní výbor si nechal udělat vlastně takovou studii, ze které se ukázalo, že vlastně Andrej Babiš a jeho trust je úplně největším beneficientem ze všech příjemců dotací v celé Evropské unii, což samozřejmě ještě všechny navíc vydráždilo. Čili je to reálný problém a já zároveň ovšem, já jsem hlasoval pro, ale musím říct, že jsem trochu skřípěl zuby u toho, protože tam zase ještě ti různí pirátští aktivisté prosadili jakousi pochybnost, větu, která zpochybňuje náš justiční systém. Takže obávám se, my jsme navrhovali, aby tohle vypadlo, ale myslím si, že to prošlo tou většinou taky. A tam se samozřejmě pak můžeme chystat, jako že nám sem různí komisaři budou jezdit ještě zkoumat náš justiční a právní systém. To je teda něco, co mně se moc nelíbí. Takže já jenom konstatuji, že tady ty Babišovy hříchy přijdou tuto zemi ještě hodně draho, včetně toho úklidu potom.

Michal KUBAL, moderátor:
Poprosím ještě krátce, je o tuto problematiku mezi europoslanci zájem? Protože většinou při tom projednávání tam bývá prázdné plénum. Nicméně po tom to hlasování vypadá jinak.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Ono je to komplikované tím, že si prezident Macron proti všem prosadil to, že se otevřela plenárka ve Štrasburku tento týden. Mnoho lidí s tím nesouhlasilo. Já kupříkladu jsem tam odmítl jet, protože Štrasburk je naprosto nepřipravený, zatím tam je ještě v 9 hodin zákaz vycházení. Nefungují tam ani restaurace nic, čili se tam nedá ani najíst, že jo, pokud tam člověk nemá svůj byt, a to tam samozřejmě nemáme, když se tam scházíme jednou měsíčně. Čili ta účast vlastně na místě je, bych řekl, tak asi třetinová nebo čtvrtinová, ostatní lidé jsou buď v Bruselu, nebo ve svých domovských zemích. Proto to může působit tak, že tam nabito jakoby není. Ale pozornost to samozřejmě vyvolává. Tentokrát jako bych řekl i v tom názvu. Je to přímo adresné na českého premiéra. A nemyslím si, že je radno to podceňovat.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Kobzo, dneska česká...


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Mimo jiné se tam teda jako jasně tlačí na Evropskou komisi, aby zastavila veškeré i budoucí financování Agrofertu, a včetně těch takzvaných nárokových dotací zemědělců.

Michal KUBAL, moderátor:
Budeme se samozřejmě věnovat tomu konečnému znění. Dneska česká Sněmovna zamítla projednávání novely, pane Kobzo, zákona o střetu zájmů. Vy jste hlasoval pro zařazení do programu. Budete se to snažit ještě vrátit nějak do hry?

Jiří KOBZA, místopředseda zahraničního výboru PS PČR /SPD/:
á si myslím, že je velmi důležité, aby se to projednalo, protože z celého toho problému, a teď ne se nebavím jenom sólově o problém Agrofertu nebo o problému premiéra Babiše, totiž vyvstává taková ta zásadní otázka, jestli politik teda smí podnikat, nebo nesmí, jestli smí vlastnit nějaký podnik, nebo nesmí, a případně, v jakém měřítku ho smí vlastnit, nebo nesmí vlastnit. Jestli si vzpomenete na ten film Lid versus Larry Flynt, tak on tam říká jednu úžasnou věc, říká: Dobře, já jsem nejhorší novinář ze všech, nejhorší pisálek, lžu, vymýšlím si všechno, jsem nejhorší, dobře, zlikvidujete mě, ale ten moment se tím nejhorším stane ten, který je nade mnou. A já se obávám, abychom tím prostě neotevřeli Pandořinu skříňku, kdy otevřeme vlastně honitbu na politiky, kteří si dovolí podnikat. A ve Sněmovně jsou lidé, kteří mají velké podniky. A je to, považuji to za strašně nebezpečné, protože nejsem právník, ale pořád ještě mně chybí ten základní judikát, jestli v momentě, kdy třeba premiér kupoval Čapí hnízdo přes tu oddělenou firmu z Agrofertu, jestli to bylo nelegální, nebo legální podle platných zákonů v té době.

Michal KUBAL, moderátor:
Možná už se dočkáme toho judikátu brzy.

Jiří KOBZA, místopředseda zahraničního výboru PS PČR /SPD/:
Co se týče střetu zájmů, tak jak říkám, tam je to základní otázka, jestli ten politik smí, nebo nesmí podnikat. Já jsem poslední, kdo by hájil Agrofert a pana Babiše, ale musím hájit všechny poctivé podnikatele, kteří tam jsou.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Mašku, proč to ANO zamítlo? Piráti poté mluvili o zájmu jediného člověka, který byl nadřazený zájmům celé země.

Jiří MAŠEK, člen výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Já vám rozumím, ale tady se musím ztotožnit s panem Kobzou a s těmi jeho důvody, protože tady by to zasahovalo řadu podnikatelů ve Sněmovně, a pokud se mohu ještě dotknout toho projednávání té problematiky v Evropě, tak tam o to evidentně tak velký zájem nebyl. Já bych tady chtěl zdůraznit jednu věc, že třeba eurokomisař Hahn řekl, že v podstatě nevznikla žádná škoda, že Česko nebude nic muset vracet, že to nepostihne rozpočet Evropské unie v žádném případě. A tahle slova se tady moc necitují, protože ona nejsou tak zajímavá...

Michal KUBAL, moderátor:
Ono se to probíralo několikrát, říkal to i český premiér Andrej Babiš, o tom, že se nebude nic vracet, že to všechno nebylo propláceno v podstatě od té doby, ale ten základ je, řekl bych, obecný.

Jiří MAŠEK, člen výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Rozumím. A je to potom otázka teda jiného názoru tady v Čechách, to je otázka českého práva, českých soudů. A to asi všechno proběhne.

Michal KUBAL, moderátor:
Pánové, díky za váš čas.

Jiří MAŠEK, člen výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Pěkný večer. Díky za pozvání.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Na shledanou. Díky.

Jiří KOBZA, místopředseda zahraničního výboru PS PČR /SPD/:
Děkuji za pozvání. Dobrý večer.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec