Oxid hořečnatý: Účinky na zdraví, použití a výhody

Hořčík patří do skupiny nejdůležitějších minerálů nezbytných pro normální fungování organismu. Zároveň se však jedná o nedostatkový minerál, který není snadné doplnit pouze ze stravy bohaté na hořčík. Proto je doporučeno užívat i doplňky stravy bohaté na tento životně důležitý minerál. 

Jelikož se hořčík vždy vyskytuje vázaný na jiný prvek, existuje několik různých forem, které se vyznačují odlišnou vstřebatelností, využitelností a dalšími účinky. Běžně užívanou formou je oxid hořečnatý.

Co je oxid hořečnatý

Formy hořčíku se dělí na dvě skupiny: na organické a anorganické. Oxid hořečnatý spadá do skupiny anorganických forem, které se od organických odlišují horší vstřebatelností a mírně projímavými účinky.

Anorganické formy hořčíku:

  • oxid hořečnatý,
  • uhličitan hořečnatý,
  • síran hořečnatý.

Oxid hořečnatý náleží k nejstarším a nejběžněji využívaným formám. Najdete jej zejména v levnějších doplňcích stravy, například v oblíbených hořčíkových šumivých tabletách a v supermarketech prodávaných vitaminových produktech

Není nutné jej kvůli nižší vstřebatelnosti a tím pádem i využitelnosti zatracovat a nahrazovat více doporučovanými organickými formami magnesia. Jeho užívání má totiž vedle doplnění hořčíku jiné pozitivní účinky na organismus.

oxid hořečnatý - šumivé tablety
Oxid hořečnatý obsahují šumivé tablety.

Vstřebatelnost, využitelnost a nežádoucí účinky

Oxid hořečnatý obsahuje vysoké množství elementárního hořčíku (až 60 %). Vstřebatelnost je však velmi nízká. Organismus z této formy vstřebá pouze cca 4 %.

1 tableta 1 000 mg sloučeniny Obsah elementárního magnesia v 1 000 mg sloučeniny Vstřebatelnost
Oxid hořečnatý 60 % Pouze 4 %

Hlavní negativní účinky

Kromě slabší vstřebatelnosti jsou až příliš negativně hodnoceny projímavé účinky oxidu hořečnatého. Opatrní by měli být zejména vrcholoví sportovci a osoby, které trápí “příliš aktivní” trávicí systém, tedy časté průjmy.

Účinky oxidu hořečnatého na zdraví

Jde-li vám čistě o doplnění magnesia, nejsou doplňky stravy s oxidem hořečnatým nejlepší volbou. Denní doporučenou dávku lze doplnit pouze užitím vyššího množství tablet. což není ideální řešení s ohledem na projímavé účinky této formy

Díky laxativním účinkům léčí zácpu

Projímavé (laxativní) účinky oxidu hořečnatého však nemusí být brány pouze negativně. V mírně zvýšených dávkách představují velký přínos pro osoby, které trápí zácpa. Společně s uklidňujícími a uvolňujícími účinky dokáže tato forma hořčíku podpořit normální funkce zažívacího traktu. Neužívejte ji, pokud vás čeká náročný trénink v posilovně či půlmaraton. 

Pomůže při pálení žáhy

Zmínit je třeba také jeho vliv na překyselený žaludek. Oxid hořečnatý působí podobně jako jedlá soda. Zmírňuje pálení žáhy a tiší žaludek po těžkém jídle či nadměrné spotřebě alkoholu. Jedná se o takzvané antacidum.

oxid hořečnatý - pálení žáhy
Oxid hořečnatý pomáhá při pálení žáhy.

Jak správně užívat oxid hořečnatý

Doplňky stravy obsahující oxid hořečnatý jsou vhodné zejména pro širokou nesportovní veřejnost a při mírné fyzické aktivitě. Při pravidelném užívání tato forma deficit hořčíku spolehlivě doplní a to zejména u lidí, kteří sportují minimálně, a ani jejich běžný jídelníček neobsahuje dost přirozených zdrojů magnesia.

Naopak u osob s vyšší až extrémně fyzickou a sportovní zátěží je vhodné užívat doplňky stravy obsahující organické formy magnesia. Tito lidé totiž nedostatkem hořčíku díky vyvážené a zdravější stravě většinou netrpí a více se u nich projevuje nežádoucí projímavý účinek.

S ohledem na vedlejší projímavé účinky je důrazně doporučeno dodržovat doporučené dávkování. Kvůli projímavým účinkům je vhodné oxid hořečnatý užívat ráno před snídaní a s dostatečným předstihem před jakoukoliv aktivitou.

Závěrečné shrnutí: Oxid hořečnatý utiší žaludek a zbaví zácpy

Oxid hořečnatý je šikovný pomocník za pár korun, který:

  • je vhodný pro širokou nesportovní veřejnost a při lehčí fyzické námaze,
  • má laxativní účinky a pomáhá při zácpě,
  • zmírňuje pálení žáhy.
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Monika Šaríková

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :). Nově jsem kromě textařky také funkční trenérkou.