Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Hamáček svým výrokem neohrozil činnost rozvědky v Rusku, říká šéf ÚZSI

Hamáček svým výrokem neohrozil činnost rozvědky v Rusku, říká šéf ÚZSI
Vicepremiér Jan Hamáček podle ÚZSI svým výrokem o stahování zpravodajců neohrozil činnost české civilní rozvědky v Rusku | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Vicepremiér Jan Hamáček svým výrokem o stahování zpravodajců neohrozil činnost české civilní rozvědky v Rusku.

Po středečním vyslechnutí šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Marka Šimandla vzala toto jeho sdělení na vědomí sněmovní komise pro kontrolu ÚZSI. V tiskové zprávě o tom dnes informoval předseda komise Pavel Blažek.

Na výrok ministra vnitra z diskuse o kauze explozí muničního skladu ve Vrběticích upozornil server Seznam Zprávy. „My jsme těch posledních pár dnů seděli do noci na ministerstvu vnitra a seděli jsme tam se šéfy tajných služeb a dělali jsem vše pro to, aby ti lidé, o kterých teď hovoříte, nemuseli ani speciálem, ani autem, aby prostě o nich ruská strana nevěděla a v poklidu zmizeli, protože těm by asi nehrozila jen vyhoštění,“ uvedl Hamáček v České televizi.

Podle serveru tak mohl Hamáček poskytnout ruské straně návod, jak identifikovat příslušníky české rozvědky v době, kdy si země vzájemně vyhostily řadu diplomatů. Blažek uvedl, že stálá komise k záležitosti na svém středečním zasedání vyslechla Šimandla a vedla rozpravu. Poté vzala na vědomí Šimandlovu informaci, že výrok „nijak neohrozil činnost ÚZSI v Rusku“.

Zjištění českých vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb, vyvolalo v posledních měsících diplomatickou roztržku.

Česko v dubnu rozhodlo o vyhoštění 18 pracovníků ambasády, které označilo za důstojníky ruských tajných služeb. Moskva reagovala vyhoštěním 20 diplomatů či zaměstnanců ambasády v ruské metropoli. Poté rozhodla ČR o vyhoštění dalších pracovníků, na jejichž odjezd mělo Rusko čas do konce května. Moskva pak oznámila, že přechází v počtech pracovníků ambasád „na striktní paritu“.

Zdroje: