Menu
MotherClub.cz
Kojení

Jak poznat slabé či zkažené mateřské mléko aneb 7 věcí, které byste o něm měla vědět

Mateřské mléko je tou nejlepší stravou pro novorozence. Obsahuje všechny živiny, které miminko potřebuje, a to ve správném poměru i množství. Jedná se zkrátka o výjimečnou tekutinu, jíž lze nahradit jen stěží. Pojďme se na mateřské mléko podívat blíže. Víte například, jak mateřské mléko chutná? Jak, kdy a z čeho se tvoří? A zda je slabě zabarvené až průhledné mateřské mléko důvodem k obavám, nebo se jedná o zcela přirozený jev?

1. Jaký je princip tvorby mateřského mléka?

Mateřské mléko se v těle vytváří automaticky. Vzniká v mléčných žlázách a prostřednictvím mlékovodů se dostává k bradavkám. V procesu tvorby mateřského mléka se uplatňují hormony progesteron, estrogeny, prolaktin, oxytocin a také lidský placentární laktogen.

Největší vliv na tvorbu mateřského mléka má oxytocin a prolaktin. Oxytocin zajišťuje uvolňování již vytvořeného mléka, prolaktin zase působí na tvorbu mleziva (kolostra), které se od pozdějšího, zralého mléka liší svým složením.

Kolostrum se objevuje již před porodem a zhruba do tří dnů po porodu je nahrazeno tzv. přechodným mlékem, které obsahuje méně bílkovin než zralé mateřské mléko a které pomáhá adaptaci střev miminka. Zralé mléko se začne vytvářet dva až tři týdny po porodu.

Zpočátku se prsa nalévají, bolí a obvykle je potřeba přebytečné mléko odsávat odsávačkou. Po dvou až třech měsících se však tvorba mléka, respektive jeho množství přizpůsobí potřebám miminka a tyto obtíže ustanou.

Tvorba mléka je zcela automatickým procesem, který trvá, dokud dítě mléko saje. Pokud matka dítě nekojí, mléko se vytváří také, ale jen po omezenou dobu. K obnovení procesu tvorby mléka je pak zapotřebí stimulace bradavek sáním dítěte.

Císařský řez a kojení. 7 tipů, jak úspěšně nastartovat kojení a podpořit tvorbu mléka

Hormon prolaktin pomáhá nastartovat kojení. Může i za snížení libida či neplodnost u některých žen

2. Z čeho se mateřské mléko tvoří?

Princip tvorby mateřského mléka je tedy jasný, ale z čeho se vlastně mateřské mléko tvoří? Mateřské mléko v mléčné žláze vzniká z krve. Aby se tedy mělo čeho vytvářet, musí být v těle matky krve dostatek. Případná chudokrevnost neboli anémie může mít závažné následky pro matku i dítě, a to jak v období kojení, tak během těhotenství.

Vedle správné krvetvorby je v období kojení důležitý také správný jídelníček. To, jak se matka stravuje, se totiž odráží na kvalitě mateřského mléka. Energetický příjem by měl být asi o pětinu vyšší než obvykle, zároveň by se v jídelníčku měly objevovat zdroje polynenasycených mastných kyselin, železa, kyseliny listové, vitamínu D, vápníku, zinku, jódu a vitamínů skupiny B.

3. Jak rychle se mateřské mléko tvoří?

Již v závěru těhotenství je mléčnými žlázami produkováno kolostrum neboli prvotní mléko. Zhruba do tří dnů po porodu se v prsu začne tvořit přechodné mléko a následně (do dvou až tří týdnů po porodu) zralé mléko.

A jak rychle se mateřské mléko vytvoří, respektive doplní poté, co jej dítě vypije? Obvykle to trvá kolem 20 až 30 minut. Zároveň platí, že čím častěji a důkladněji jsou prsa vyprazdňována, tím rychleji se mléko doplňuje.

Mám málo mléka. Tipy, jak zvýšit jeho produkci při kojení

4. Jak mateřské mléko chutná?

Nejednu novopečenou maminku zajímá, jakou má vlastně mateřské mléko chuť. Odpověď na tuto otázku není jednoznačná. Chuť mateřského mléka totiž závisí na celkovém životním stylu, tedy nejen na jídelníčku, nýbrž i na tom, zda matka cvičí, kouří, zda před kojením požila alkohol apod. Roli hraje také medikace, fáze menstruačního cyklu či případné další těhotenství.

Nejčastěji je mateřské mléko přirovnáváno k velmi sladkému mandlovému mléku, popřípadě slabému černému čaji s mlékem nebo vodě s trochou cukru. Pochopitelně do značné míry záleží na chuťových buňkách toho, kdo chuť mateřského mléka popisuje. Výjimkou není ani přirovnání k jahodovému mléčnému koktejlu nebo kyselé okurce.

5. Jak poznat slabé mateřské mléko?

Tato otázka je tak trochu chyták. Nic takového jako slabé mateřské mléko neexistuje a tím, jak slabé mateřské mléko poznat, se tedy vůbec nemusíte zabývat. Příroda v tomto ohledu zavedla báječný mechanismus, na jehož základě se mateřské mléko přizpůsobuje potřebám dítěte dle jeho stáří. Může se měnit například jeho vzhled, nicméně to na jeho kvalitu nemá žádný vliv.

Vliv kojení na psychiku žen. Proč zlepšuje naší duševní pohodu?

6. Mateřské mléko je průhledné. Co to znamená?

Jak jsme uvedli výše, mateřské mléko se tvoří na míru konkrétnímu miminku a má proto vždy takovou barvu i konzistenci, která je pro něj aktuálně nejvhodnější. Ať už je tedy mateřské mléko průhledné, bílé či namodralé, je vše tak, jak má být.

Mlezivo (první mléko) má hustší konzistenci a nažloutlou barvu. Je bohatší na bílkoviny než zralé mléko, které bývá řidší a často průhledné. Obsahuje však všechny látky, které dítě potřebuje.

S hustotou či barvou mateřského mléka si tedy nemusíte dělat starosti. Pokud se stravujete pestře a vyváženě a nedržíte v době kojení žádné diety, můžete si být jistá, že je vaše mateřské mléko zcela v pořádku.

Tvoří se mi více mléka v jednom prsu. Může za to nesprávná technika kojení?

7. Jak poznat, že je mateřské mléko zkažené?

Stejně jako neexistuje slabé mateřské mléko, neexistuje ani zkažené mateřské mléko. V prsu se mléko zkazit nemůže, proto se nemusíte bát, že by například namodralá, našedlá či jiná barva značila, že je s mlékem něco v nepořádku.

Jiná situace může nastat v případě odstříkaného mléka, které je nesprávně skladováno. Jak zkažené mateřské mléko poznat?

Zkažené mateřské mléko poznáme podle toho, že:

  • zapáchá (většinou jako žluklé máslo nebo zkyslé kravské mléko)
  • obsahuje hrudky, které nejdou rozmíchat
  • má kyselou chuť

Mateřské mléko se nezkazí, pokud je správně uchováváno. Způsob skladování přitom závisí na tom, za jak dlouho odsáté mléko hodláte použít. V pokojové teplotě (do 25 °C) může zůstat po dobu až 4 hodin po odstříkání, v lednici pak vydrží 1 až 2 dny. Pokud jím plánujete dítě nakrmit až za delší dobu, dejte ho do mrazáku, kde vydrží až 3 měsíce.

Ohodnoťte tento článek:
4,5
Právě čtete

Jak poznat slabé či zkažené mateřské mléko aneb 7 věcí, které byste o něm měla vědět