Změna dodavatele plynu krok za krokem

publikováno:
autor:

Platíte vysoké měsíční zálohy na plyn, a přesto na jaře řešíte nedoplatky? Možná je nejvyšší čas změnit dodavatele zemního plynu. Jak na to, zjistíte na následujících řádcích.

Výběr nového dodavatele

Prvním krokem je volba nového dodavatele, s jeho výběrem vám pomůže online srovnání cen plynu. To vám na základě zadaných údajů najde nejvýhodnější nabídky na trhu.

Cena za plyn ale není to jediné, co by vás mělo zajímat. Pro jistotu si prověřte, zda je vámi zvolený dodavatel veden na stránkách Energetického regulačního úřadu, zda svým zákazníkům nabízí kvalitní klientský servis nebo třeba věrnostní programy.

Podání žádosti o změnu dodavatele

Jakmile dospějete k rozhodnutí, vyplňte online formulář žádosti o změnu dodavatele, který najdete na stránkách vybrané společnosti. K samotnému přepisu energií vám budou stačit následující dokumenty:

  • aktuální smlouva s vaším dosavadním dodavatelem plynu,
  • poslední vyúčtování,
  • občanský průkaz,
  • eventuálně dokumenty potvrzující vážné důvody pro ukončení smlouvy.

Dokumenty stačí naskenovat a poslat e-mailem, případně vytisknout a poslat poštou. Společně s nimi nezapomeňte vyplnit a podepsat plnou moc, která novému dodavateli umožní, aby provedl veškeré kroky související přechodem k němu.

Čekání na uplynutí výpovědní lhůty

Plyn od nového dodavatele začnete odebírat až po vypršení výpovědní lhůty uvedené ve vaší stávající smlouvě. Její obvyklá délka se pohybuje od 30 dní do 3 měsíců a začíná běžet od prvního dne následujícího měsíce po doručení vaší výpovědi.

Odběr plynu od nového dodavatele

Po ukončení smluvního vztahu obdržíte od původního dodavatele konečnou vyrovnávací fakturu a zároveň začnete odebírat plyn od dodavatele nového. Přepis energií je čistě administrativní záležitost, nemusíte se tedy bát, že by vás čekala výměna plynoměru nebo plynového potrubí. Nehrozí ani, že byste zničehonic skončili zcela bez dodávky plynu. Smlouvy se nastavují tak, aby dodávky nebyly nijak přerušeny.