Dozorčí rada Českých drah schválila odkup zbylého podílu v ČD-Telematika

Železniční doprava v České republice

Železniční doprava v České republice Zdroj: E15 Michael Tomeš

Železniční doprava v České republice
Železniční doprava v České republice
3
Fotogalerie

Dozorčí rada Českých drah odsouhlasila odkup zbylého podílu v telekomunikační firmě ČD-Telematika od investiční skupiny PPF. Půjde o 29 procent akcií firmy, dráhy nyní v podniku vlastní skoro 71 procent. Informaci serveru Seznam Zprávy potvrdil mluvčí Českých drah Radek Joklík. Už dříve avizovanou transakci ještě musí schválit Řídící výbor ČD.

„Dozorčí rada odsouhlasila odkup akcií ČD-Telematika, následně materiál projedná Řídicí výbor,“ uvedl mluvčí.

Server Seznam Zprávy dříve uvedl, že odkup bude stát 850 milionů korun. Podle serveru dostaly dráhy před zhruba sedmi lety nabídku na odkud stejného podílu za přibližně 198 milionů korun. Tehdy však dráhy akvizici nakonec odmítly.

Přes 29 procent v ČD-Telematika nyní vlastní skupina PPF, která je v roce 2018 odkoupila od skupiny Unicapital olomouckého miliardáře Pavla Hubáčka.

ČD-Telematika nabízí ICT služby státním i soukromým organizacím, zejména internetové, datové a telekomunikační služby. Firma působí také v dopravě, kde spolupracuje s Českými drahami na vybavení vlaků bezpečnostními technologiemi. Firma zaměstnává přes 500 lidí, loni zaznamenala zisk před zdaněním 66,9 milionu korun, což je meziročně o 6,6 milionu méně. Zhruba o 20 milionů klesly společnosti i tržby na 1,67 miliardy korun.

České dráhy odkup plánují i přes současné ztráty z dopravy. Loni kvůli pandemii koronaviru hospodařily se ztrátou 4,1 miliardy korun.