Dnešním podvečerním pouze 630 metrů dlouhým, ale velmi technickým prologem, přičemž rozdíl mezi startem a cílem činil 23 výškových metrů, začal v Linzi 12. ročník Oberösterreichrundfahrt (2.2). 

Etapový závod

Ve startovní listině najdeme 24 kontinentálních, klubových a národních celků po šesti závodnících. Nejvíc je pochopitelně Rakušanů (38), druhou nejpočetnější národnost tvoří Němci (26). 

Čechů tu je 10. Jednak kompletní Elkov Kasper v sestavě Jan Bárta, Michal Schlegel, Adam Ťoupalík, Michael Kukrle, Jakub Otruba a Dominik Neuman. V týmu Cycling Academy Trenčín startují opět všichni Češi, kteří letos v tomto týmu působí, tzn. Jan a Pavel Stöhrovi a Tomáš Kalojíros. A konečně v domácím Felbermayr - Simplon Wels také Daniel Turek. 

První etapa má klasikářský charakter, poslední kilometr se odehraje ve stoupání. Druhá je na tom obdobně, i když z pohledu nastoupených metrů je těžší, i cíl je ve stoupání, tentokrát však 4 km. Vyvrcholením celého závodu a s velkou pravděpodobností rozhodující etapou bude nedělní, jejíž závěr představuje 10 km stoupání k horní stanici lanovky v Hinterstoderu s průměrem přesahujícím 8 %, přičemž poslední kilometr má 10,5 %! 

První dva ročníky vyhráli čeští závodníci Leopold König a Petr Benčík. Uspěl tu i Ricardo Zoidl, který startuje i letos coby týmový kolega Dana Turka. Další ročníky ovládli mj. Patrick Konrad (aktuálně Bora), Gregor Mühlberger (Movistar) a Jannik Steimle (Deceuninck). Z historického hlediska je ale nejúspěšnějším domácí Stephan Rabitsch, který závod vyhrál v letech 2016-2018 a v posledním uskutečněném ročníku 2019 skončil na 2. místě. Rabitsch je stále na soupisce Felbermayru, ale letos ještě nezávodil. 

Prolog: výsledky

S ohledem na charakter trati - hodně prudších zatáček, kratší rovinky, dlažba, krátké výjezdy – který kladl důraz na schopnost výbušnosti, změny tempa z nízké rychlosti, ovládání bicyklu v technickém terénu, tak ani nepřekvapí, že nejlépe si vedli belgičtí cyklokrosaři z týmu Group Hens – Maes Containers.

Vyhrál Daan Soete před Landerem Loockxem, na 8. místě byl klasifikován Vincent Baestaens. Všechno závodníci, které dobře známé z českých cyklokrosových tratí, zvláště z úvodu sezóny. Na 10. místě je doplnil 21letý Len Dejonghe a na 15. 33letý Tom Meeusen!

Výborně si vedli i závodníci nizozemského klubového Sensa - Kanjers voor Kanjers, kteří obsadili tři místa do desítky včetně 3. místa Jorena Bloema, jenž byl nejlepším z mladíků, kteří nepřekročili věk 23 let.

Nejlepší z českých cyklistů dokončil na 27. místě se ztrátou 5 sekund Adam Ťoupalík z Elkov Kasper.

Vzhledem k charakteru dalších etap vteřinové rozdíly s velkou pravděpodobností budou hrát nepodstatnou roli v konečném účtování.