Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nechte banky žít, krizi to stejně neřeší. Omezování hypoték očima expertů

Michal Hron
Michal Hron
11. 6. 2021
 6 671

Česká národní banka nově získá zákonnou pravomoc stanovovat podmínky pro získání úvěrů na bydlení. Vyplývá z novely, kterou už posvětil i prezident Miloš Zeman. Dosud se pravomoci centrální banky omezovaly na pouhá nezávazná doporučení. Je novela správnou cestou a pomůže to trhu?

Nechte banky žít, krizi to stejně neřeší. Omezování hypoték očima expertů
Zdroj: Shutterstock

Česká národní banka (ČNB) dostává novelou do ruky silnější nástroj, jak vymáhat po bankách například maximální výši zadlužení domácnosti či výši hypotéky k hodnotě zástavy (takzvaný ukazatel LTV – Loan to Vakue, tedy kolik procent z hodnoty nemovitosti může banka půjčit). Sloužit jí k tomu má i poměrně drakonická výše pokuty, která může dosáhnout až desetimilionové výše.

Banky přitom veskrze plně respektovaly i dosavadní doporučení. Přísné podmínky pro získávání hypoték, nazývaté DTI (Debt to Income, poměr výše celkového zadlužení) a DSTI (Debt Service to Income, tedy procentní podíl celkové výše všech měsíčních splátek na čistém měsíčním příjmu), přitom čelily kritice, že jen prohlubují stávající bytovou krizi.

Ani zákonná úprava navíc banky nesvazuje zcela. I nadále jim nabízí manipulační prostor v podobě možnosti, aby v každém čtvrtletí poskytly až pět procent úvěrů bez ohledu na nastavené podmínky. Musí to však umět zdůvodnit.

Je tedy nová zákonná pravomoc ČNB vůbec přínosem, nebo stačila dosavadní doporučení? Je až desetimilionová sankce za porušení pravidel nutná? A pomůže novela k řešení bytové krize, nebo naopak?

Jiří Feix

Jiří Feix

předseda představenstva ČSOB Stavební spořitelny a Hypoteční banky

Souhlasíte s názorem?

-
+12
+

Zastávám názor, že zákonná povinnost pro ČNB není nutná. Banky dlouhodobě jednají odpovědně a k poskytování úvěrů přistupují s vysokou obezřetností. Samy umí nejlépe řídit rizikovost svého portfolia, stejně tak dokážou na základě konkrétních individuálních informací posoudit, jak vysokou hypotéku si klient může dovolit.

Je navíc potřeba říct, že když ČNB v říjnu 2018 nastavila nové podmínky pro poskytování úvěrů, drtivá většina bankovních domů je dodržovala. A platilo to i v posledním roce, kdy se jednalo jen o doporučení.

Zároveň neočekávám, že by tato novela mohla přispět k řešení bytové krize. Na svých datech vidíme, že poptávka po nemovitostech je stále vysoká, což přirozeně vede k růstu jejich cen. Ke zlepšení situace by přispělo spíše zrychlení stavebních povolení a rychlejší realizace nových projektů, které by s sebou nesly nárůst v nabídce bytů na trhu.

V tomto smyslu tak nastavení přísnějších podmínek pro poskytování hypoték domácnostem nepomůže, možná dokonce naopak. Do karet by to mohlo hrát investorům, kteří nemovitosti často zkupují za hotové peníze.

Petr Kříž

Petr Kříž

partner a ekonom PwC

Souhlasíte s názorem?

-
+10
+

ČNB má již delší dobu možnost sankcionovat neobezřetné banky vyššími požadavky na regulatorní kapitál, což je pro banky relativně drahé, a tedy jde o účinný nástroj. Hlavní dopad novely proto vidím ve srovnání konkurenčního prostředí, neboť ČNB má možnost do zákonných podmínek zahrnout rovněž pobočky zahraničních bank a nebankovní poskytovatele úvěrů, na které dosud neměla přiměřené vynucovací nástroje.

Dřívější doporučení i nová nařízení přispívají ke kultivaci trhu a brání vzniku situace, která byla v USA v oblasti hypoték bezprostřední příčinou celosvětové finanční krize v letech 2008 až 2009. Tato opatření totiž snižují páku, a tím i úvěrová rizika finančního systému, snižují počty osobních bankrotů i exekucí, byť se to konkrétním osobám, kterým banky odmítnou úvěr, nemusí líbit.

Smyslem této novely tedy není řešení bytové krize, ale právě zamezení osobním bankrotům, exekucím a zhoršení úvěrového portfolia českých bank a jiných poskytovatelů půjček. Za řešení bytové krize neodpovídá centrální banka, ale stát. Řešení bytové krize je dle mého názoru nutno hledat v podpoře všech forem bytové výstavby, zvýšení konkurence na tomto specifickém trhu tak, aby bylo více bytů, a zároveň se zamezilo růstu cen přesahujícímu běžnou inflaci.

Marcela Mazáková

Marcela Mazáková

hypoteční analytička finanční skupiny Partners

Souhlasíte s názorem?

-
+14
+

Domnívám se, že zásah ČNB z pohledu pravidel LTV, DSTI ani DTI není třeba. Banky si riziko umí regulovat samy a nic nenasvědčuje tomu, že by se chovaly rizikově či by byl důvod k jakékoli obavě. Banky si hlídají rizika a posuzování úvěruschopnosti žadatelů velmi bedlivě a bez příkazů, doporučení či zákonných opatření.

Mnohem větší problém vidím v definici účelně vynaložených nákladů, které by bylo třeba zákonem narovnat.

Nicméně novela zákona o ČNB bude schválena a vyhlášena, tedy jakýkoli prostor pro názory skončil. A všem nám nezbyde nic jiného než jej respektovat a dodržovat.

Libor Vojta Ostatek

Libor Vojta Ostatek

ředitel společnosti Golem Finance

Souhlasíte s názorem?

-
+10
+

K řešení bytové krize novela nepomůže, zde spojitost s ČNB není. Každou službu, obor, podnikání je v určitou etapu vývoje vhodné usměrnit, ať už formou standardů, či regulací. Nechceme mít jistě toxické jídlo, hračky a tak dále. V roce 2008 jsme ještě unikli problémům, které otřásaly domácnostmi v rozvinutých zemích (Velká Británie, Irsko, USA a především hrozba negative equity). To nás teprve čeká a v naší kultuře to může mít hodně specifický ráz (viz zkušenost s (ne)zvládáním pandemie).

Regulace tady je pět let a novela ji více formalizuje, ale nejde o nic přelomového. Pravomoc ČNB je obrovská, je o to více důležité mít mechanismus zpětné vazby. Ať už přes zainteresované subjekty – banky a stavební spořitelny, nebo odbornou veřejnost či média. V tomto směru se neobávám.

Kde vidím problém, je stále nedořešená otázka účelně vynaložených nákladů. Je to z jiného soudku, ale jasný příklad, že pokud se zasáhne nevyváženě do trhu, vznikne deformace, která trh nekultivuje. Spíše naopak a doplácet na to budou všechny zúčastněné strany.

Mechanismus zpětné vazby a možné korekce mi přijde tedy zásadní. Mnohem více než výše pokut a sankcí.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Trinity Bank a člen NERV

Souhlasíte s názorem?

-
+21
+

Nová zákonná pravomoc ČNB přínosem nebude. Jedná se omezování svobodného podnikání bank, které není nutné. Banky v Česku jsou dostatečně obezřetné ze svého vlastního popudu. To prokázaly například při světové finanční krizi před dvanácti lety, kdy tuzemská bankovní soustava byla jednou z mála v Evropské unii, které nemusely být kříšeny z peněz daňového poplatníka. Za tuto svoji obezřetnost nyní dostanou tuzemské banky „pochvalu“ v podobě dalšího biče, který je bude práskat do zad.

O tom, komu a za jakých podmínek banka půjčí, má rozhodovat v co možná nejvyšší možné míře banka samotná. Nejlépe zná svého klienta. Pacienta vyšetřuje a léčí také jeho lékař, případně specialista, jenž jej důkladně prohlédne, nikoli na dálku, „od stolu“, konzilium sedmi moudrých hlav medicínských odněkud z ministerstva zdravotnictví. Nad bankami nemá být bič regulace, ale bič trhu. Když rozdají až příliš nesplácených hypoték, nepodnikají dobře, nepodnikají celospolečensky přínosně – ať zkrachují.

S kým se nejvíc shodujete?

Jenže právě při finanční krizi jsme viděli pravý opak. Banky v USA či západní Evropě byly i přes své hrubé chyby zachraňovány za veřejné peníze. To fatálně podlomilo víru lidí ve spravedlnost tržní ekonomiky. Svět je od té doby naruby. Terčem kritiky je v sílící míře tržní ekonomika, kapitalismus, přestože jde ve skutečnost o socialismus.

Socialismus jako vždy selhává, ale za tato selhání pyká domnělá tržní ekonomika, která přitom, jak učí dějiny, nespoutávána, nepřeregulovávána, přináší tolik prosperity jako žádné jiné společenské uspořádání. Receptem na selhávání socialismu má být tedy ještě více socialismu. To přinese přirozeně jen ještě větší selhání. Až do hořkého konce, jejž jsme mnozí z nás již jednou žili. Věčná škoda, věčný zmar.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
15
+

Sdílejte

Diskutujte (9)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

anketaČNBhypotékyregulace
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo