Černovická terasa – ochranu získá i jižní část s úhory

Dnes jsme byli na důležitém jednání o osudu Černovické terasy – lokality v Brně s téměř 130 druhy ptáků. Všechny zúčastněné strany musely udělat nějaké ústupky, nicméně došly ke kompromisní variantě, přičemž předběžně bylo dohodnuto, že přírodně nejcennější území této lokality bude ochráněné před zastavěním průmyslovou zónou. A to je klíčové pro dlouhodobou udržitelnost celého území.

Více zjistíte ve videu:


Kontext
V únoru Jihomoravská pobočka České společnosti ornitologické informovala, že vedení Brna chce v novém územním plánu povolit výstavbu dalších průmyslových hal na Černovické terase, čímž by zanikla unikátní a cenná lokalita pro ohrožené ptáky. Město nás následně pozvalo na několik schůzek, kde jsme se pokoušeli najít řešení, jak lokalitu zachovat. Město Brno přislíbilo, že na severu lokality, kde je Černovická pískovna, by měl výhledově vzniknout park, který by nějakou část území mohl chránit (např. kolonie břehulí a vlh pestrých). Jižní části s cennými úhory, kde žijí slavíci, pěnice vlašské, koroptve, hrdličky divoké atd. ale v rámci parku řešena nebyla a stále hrozilo, že území bude zastavěné průmyslovou zónou. Na schůzce 10. června bylo předběžně dohodnuto, že toto nejcennější území bude ochráněné před zastavěním.

Černovická terasa je jedno ze tří ornitologicky nejcennějších míst v Brně (téměř 130 ptačích druhů), další jsou Hády a Holásecká jezera.