Pohádku milují diváci nejen u nás, ale i v německy mluvících zemích. Ovšem když se kdysi rozhodovalo o obsazení, hlavní role dala Vorlíčkovi snad nejvíc zabrat. „Na Popelku jsem zkoušel asi pětadvacet hereček a byl už téměř domluvený s Janou Preissovou,” prozradil po letech ve své biografii Pane, vy jste režisér. Jenže přišla nečekaná komplikace. „Když jsem si s ní dal schůzku a zkoumali jsme termíny natáčení, které se po jednání s Němci uspíšily na zimu, tak Jana zjistila, že bude zrovna v šestém měsíci těhotenství. Takže to padlo.“

Zatímco Daně Hlaváčové (75) těhotenství nezabránilo, aby si roli nevlastní sestry Dory zahrála, v případě samotné Popelky to nešlo. Nejenže by princezna s bříškem vypadala zvláštně, ale vzhledem k scénám na koni by to mohlo být i nebezpečné. Nakonec padla volba na Šafránkovou, na níž si režisér vzpomněl díky její roli Barunky ve filmové Babičce.

Vorlíček si s ní proto sjednal schůzku v Baráčnické rychtě. „Libuška tam totiž zkoušela něco pro televizi. Dorazil jsem na tu schůzku se zpožděním a trnul, že už ji tam možná nenajdu, ale ona tam ještě seděla se scénářem v ruce,“ vzpomínal. „Napadlo mě, že mi ho možná přišla vrátit, ale naopak. Libuška byla z role Popelky nadšená!“ Nakonec se právě Popelka stala hereččinou nejslavnější rolí.

VIDEO: Česká televize digitálně zrestaurovala Tři oříšky pro Popelku

Video
Video se připravuje ...

Česká televize digitálně zrestaurovala Tři oříšky pro Popelku Česká televize

Další problém bylo najít vhodného představitele prince. „Uvažoval jsem o Janu Hrušínském či Jaroslavu Drbohlavovi, tomu jsem však nakonec svěřil roli pobočníka Vítka,“ prozrazuje Vorlíček. Hrušínský sice roli nezískal, ale také nepřišel zkrátka a v další pohádce Jak se budí princezny se už jako princ Jaroslav objevil.

Díky čemu ale nakonec roli ztvárnil Trávníček? „Začínal jsem totiž učit na FAMU a režisér Elmar Kloss si mě přizval na posudek a obhajobu absolventského filmu studenta, který se jmenoval Jaroslav Soukup – dnes známý režisér nejen díky seriálu Policie Modrava,“ popisuje režisér.

„A v tom filmu hrál kluk, který mi trochu připomínal francouzského herce Alaina Delona. A taková podoba může na diváky platit,“ dodal. Shodou okolností začal později Trávníček Delona i dabovat. Ovšem ve Třech oříšcích pro Popelku ho mluvit neuslyšíme. Kvůli silnému brněnskému akcentu, který tehdy měl, ho namluvil Petr Svojtka (†36).

VIDEO: Princ Trávníček vzpomínal na Popelku: Utopil jsem koně ve sněhu!

Video
Video se připravuje ...

Princ Trávníček vzpomínal na Popelku: Utopil jsem koně ve sněhu! Markéta Reinischová, Lukáš Červený

 

Fotogalerie
43 fotografií