Hlavní obsah

Levandule: Fialové zlato, které pomáhá skoro na vše

Foto: MihasLi, Shutterstock.com

Foto: MihasLi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě kapky levandule na polštáři pomohou snížit hladinu stresu a usnout. V kuchyni ji vám poslouží čerstvá, sušená i vařená. Doma zatočí s pachy i parazity a umí i víc. Jak využít tuto univerzální květinu na maximum?

Článek

Levandulový olej je téměř základní esencí v moderní aromaterapii, dostává se mu ale i zájmu ve vědeckých studiích. Název rostlinky pochází z latinského slova „lavare“, což znamená prát, už v římských dobách se totiž používala při praní k dezinfekci vody.

Po staletí se však užívala i v tradiční ayurvédské či tibetské medicíně k úlevě od úzkostí a depresí. Ve středověku se dezinfekční vlastnosti levandule využívaly při vykuřování místností v boji proti moru a ve francouzských nemocnicích se éterický olej osvědčil i při dezinfekci vzduchu. A v Chile levanduli dodnes používají ženy při regulaci příliš silné menstruace.

Levandule nebo lavandin

Levandulí je existuje více druhů, neznámější je levandule lékařská (Lavandula angustifolia, nazývaná někdy officinalis nebo vera), někdy se jí říká také levandule pravá nebo anglická. Křížením vznikl další druh (Lavandula latifolia) nazývaný krátce lavandin nebo také levandule francouzská. Obsahuje více aromatických silic, má intenzívnější vůni. Je hojně využívaná například v kosmetice.

V nabídce aromaterapeutických olejů najdete oba, lavandin bude levnější. Co se týče účinků na zdraví těla i ducha, jsou u obou druhů podobné. Obecně se dá říci, že na psychiku a uvolnění mysli funguje lépe levandule lékařská, k dezinfekci ran nebo vzduchu v místnostech, do difuzérů i při dýchacích obtížích, v kosmetice a v kuchyni můžete použít lavandin.

Foto: Chamille White, Shutterstock.com

Levandulový olej je účinným pomocníkem při hojení ranFoto: Chamille White, Shutterstock.com

Od rukaviček až k parfemářství

Levandule se tradičně se pěstuje ve zvlněné krajině Horní Provence na jihu Francie, kde se v oblasti náhorní plošiny Valensole nachází nejslavnější modrá pole na světě. V městečku Grasse na Azurovém pobřeží levanduli v minulých stoletích nejprve používali výrobci k ovonění rukaviček, což později vyneslo Grasse titul prvního města parfémů na světě. Dodnes tu levandule, růže či jasmín z okolních polí slouží k výrobě esencí pro slavné světové vůně.

Na spaní, proti depresi i úzkosti

Levandule je ale mnohem víc, než květina, která voní. Moderní výzkumy dokazují, že esenciální levandulový olej má prokazatelný relaxační účinek. Asijští vědci například zjistili, že má vliv na snižování hladiny stresového hormonu kortizolu, čímž příznivě působí na krevní tlak a mysl. Potvrdilo se, že levandulová silice podávaná ve formě tobolek zlepšuje spánek i psychickou pohodu. Má dokonce srovnatelné účinky jako léky z rodiny benzodiazepinů, tedy přípravky pro léčbu úzkostných stavů či nespavosti. Proto také koupel provoněná levandulovým olejem dokáže snížit neklid a podporuje hluboký spánek u dětí i dospělých.

Foto: PV productions, Shutterstock.com

Aroma lampa, do které nakapete levandulový olej, pomůže při usínání i dýchacích potížíchFoto: PV productions, Shutterstock.com

Repelent proti komárům, nepříjemným pachům i virům

Pár kapek éterického oleje v parním difuzéru a můžete se rozloučit nejen s bolením hlavy, ale i s komáry! Lahvička s rozprašovačem s levandulovou vodou vás zachrání i od nevhodného pachu či infekcí v uzavřeném prostoru. Stačí rozmíchat pár kapek oleje v minerální vodě a protřepat před použitím. Voňavá sprška kolem hlavy vás navíc krásně osvěží a uklidní.

Sušené květy jsou také skvělým řešením, jak udržovat voňavý byt. Stačí je čas od času osvěžit levandulovým olejem. Sáček s levandulí můžete vložit do vaku vysavače, ten pak rychle rozptýlí její příjemnou vůni po bytě. Po vzoru našich babiček můžeme sáčky s květy levandule provonět prádlo v šatnících a zahnat tak moly, kteří stejně jako další paraziti nenávidí její vůni.

Fialové zlato na talíři

Všechny odrůdy levandule jsou jedlé. Může se používat čerstvá, sušená i vařená, ale vždy jen střídmě, protože její silná vůně přebije všechny chutě. V Provence ochucují levandulí med a používá se také do marinád masa na grilování. V Nice jsou macerované květy spolu s mentonským citronem základem digestivu s uklidňujícími účinky. A také tu přidávají semínka do kuskusu, kterému dodávají voňavě nasládlou chuť. Květy krásně ozdobí i ovocné koláče a při přípravě dezertů můžete levanduli svařit do cukrového sirupu a poté využít k přípravě zmrzlin a krémů. Snítka levandule také lahodně ochutí meruňkový či broskvový džem.

Foto: hlphoto, Shutterstock.com

V kuchyni skvěle chutná i vypadáFoto: hlphoto, Shutterstock.com

Jak vyrobit olej na hojení ran

Olej na ošetřování ran vyrobíte z hrsti suchých květů, které macerujete po dobu 4 týdnů v 250 ml rostlinného oleje. Zmírňuje revmatické bolesti, namožené svaly či modřiny. Odvar nebo hydrolát z levandule se hodí na mastnou pleť a kapka éterického oleje dobře dezinfikuje a hojí zanícené akné, uklidňuje i štípnutí hmyzem. V aroma lampě ulevuje od dýchacích obtíží. Všestranně prospěšná levandule je prostě nepostradatelná jako dobrá přítelkyně, vaše věrná společnice pro každodenní potěšení i patálie!

Reklama

Načítám