Pomáda: Věděli jste, že film měl být původně animovaný a hlavní role měl hrát Fonzie z Happy Days a princezna Leia?

Pomáda, kultovní filmový muzikál z roku 1978 s Johnem Travoltou a Olivií Newton-John. Jeho chytlavé melodie zná i po více než čtyřiceti letech od jeho vzniku téměř každý, dodnes se jako muzikál hraje v divadlech po celém světě, Českou republiku nevyjímaje. Děj filmu i písně není třeba připomínat, pojďme se proto dnes zaměřit spíše na určitá tajemství ze zákulisí.

Hlavní představitelé už dávno nebyli středoškoláci

Samozřejmě, že ve filmu není neobvyklé, že herci ve věku kolem dvaceti let hrají teenagery, ale někteří herci byli v době natáčení Pomády už třicátníci. Stockard Channing v roli Betty Rizzo bylo 33 let, Jamie Donnelly jako Jan 30 let a i Olivii Newton-John bylo během natáčení již 29 let. Oproti tomu hlavní mužské postavy byly o něco mladší, Johnu Travoltovi bylo 23 let, Jeffu Conawayovi 27 let.

Pomáda mohla být animovaná

Spolutvůrce filmu Jim Jacobs v roce 2018 řekl, že hollywoodský režisér a producent Ralph Bakshi původně navrhl Pomádu jako kreslený film. Jacobsovi se jeho vize nezamlouvala. Místo něj ale získal nakonec natáčecí práva producent Allan Carr a ten natočil film jako hraný. Snímek má ale dodnes dlouhou animovanou úvodní scénu.

John Travolta a Olivia Newton-John se nemuseli ve filmu objevit

Hlavní role Dannyho byla totiž původně nabídnuta Henrymu Winklerovi, který je známý díky své roli v seriálu Happy Days. Herec ale roli odmítl, což později označil za jedno z nejlepších rozhodnutí svého života, protože Travolta si podle něj roli zasloužil a skvěle se pro ni hodil. Rovněž Olivia Newton-John nemusela roli Sandy vůbec ztvárnit. Místo ní jsme tak málem mohli vidět Carrie Fisherovou. Když režisér Randal Kleiser obsazoval Sandy, sledoval záběry Carrie Fisherové jako princezny Leii v Hvězdných válkách, aby zjistil, zda by se na roli hodila. Nedokázal ale posoudit její pěvecký ani taneční talent.

Olivia Newton-John si nebyla jistá, zda roli zvládne

Před obsazením do Pomády byla Olivia Newton-John populární zpěvačkou s několika úspěšnými hity. Nebyla si ale jistá svými hereckými schopnostmi. Než roli přijala, chtěla se proto vidět na kamerových zkouškách s Johnem Travoltou. Až po jejich zhlédnutí se rozhodla roli vzít.

Anděla Frenchy měl hrát Elvis Presley

O roli anděla, kterou nakonec ztvárnil Frankie Avalon, se původně ucházel Elvis Presley. Během natáčení ale bohužel zemřel. I když se legenda rock-and-rollu ve filmu neobjevila, odkazovala na něj píseň „Look at Me, I’m Sandra Dee“. Když Rizzo zpívá „Elvisi, Elvisi, nech mě být“, kroutí pánví právě před fotkou slavného zpěváka.

Zdroj: gosocial.co, twentytwowords.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu