Biketour 2021: Mölltal – dopoledne na lyžích, odpoledne na kole

Tentokrát to bude jedna netradiční návštěva rakouského střediska Mölltal...

Autor: Andrea Drengubáková
Foto: Tomáš Rucký
Biketour 2021: Mölltal – dopoledne na lyžích, odpoledne na kole

 

Tentokrát nejde o žádnou „profláklou“ trailovou oblast, takže milovníci vyšších zdvihů si můžou dát od čtení pauzu. Naopak kdo si rád šlápne do kopců, projíždí se pohádkovými alpskými údolíčky a k tomu všemu je vášnivý lyžař, tomu se tento rakouský tip bude zamlouvat!

 

Rakouští sousedé nedávno povolili pandemické opratě, a tak jsme naložili na nosič kola, do kufru loupli lyže a s negativním antigenním testem vyrazili rovnou na Mölltalský ledovec do Korutan. A proč zrovna sem? Naše láska ke kolu se rovná té k lyžím a spojit oba sporty najednou klidně v jeden den jsou pro nás takové malé Vánoce. Netradičně začnu kvůli logické časové ose lyžováním, protože jak každý lyžař ví, první ranní lano je základ. Překvapivě jsme ale zjistili, že sjezdovky tu drží krásně tvrdé a rovné skoro celé dopoledne a dokonce na první ranní jízdy se vůbec neztratí trochu víc nabroušené hrany. Kdo by čekal rozježděnou sněhovou kaši, je na omylu. V provozu jsou tu sjezdovky 1,2,3 a 9, v týdnu tu lyžuje naprosté minimum lyžařů a ledovec má být v provozu až do poloviny července, takže jestli se máte na alpskou dovolenou v autě ještě trochu místa, šoupněte tam klidně i lyže!

Sjezdovky na Mölltalu jsou pěkně široké, přehledné a v horním patře mají poměrně sportovní sklon a navíc tu v hlavní restauraci s prosluněnou terasou točí Plzeň. Není snad potřeba víc dodávat.

Poté, co jsem si dosyta zalyžovala, jsem se nechala svézt podzemní lanovkou Gletscher Express na hlavní parkoviště, kde už na mě pro změnu čekalo kolo zamčené na nosiči auta. Přezula jsem lyžáky za tretry a vyměnila lyže za kolo a přímo z parkoviště se vydala vzhůru do kopce po asfaltové cestě k přehradě Wurtenspeicher. K přehradě to je asi 5 km poměrně intenzivního stoupání, které zabere zhruba hodinku.

Od přehrady vede cesta dál a obvykle se dá dojet až k další větší přehradě Hochwurtenspeicher (2 417 m), začátkem června tam díky letošní štědré zimě leželo ještě dost sněhu, takže jsem si vyšlápla ještě pár kilometrů směrem k horní stanici pozemní lanovky Gletscher Express a užila si alespoň zasněžená horská panoramata, která pěkně kontrastovala se zelenými údolími. Dolů jsem sjela stejnou cestou, protože turistická byla příliš prudká s ostrými zatáčkami a nepřišla mi vhodná ani pro endurové kolo.

Méně náročný a velmi „fotogenický“ cyklookruh je Stappitz Talrunde, který má asi 45 min bez přestávek. Odstartovat ho můžete v nedalekém městečku Mallnitz nebo přímo z parkoviště vedlejšího střediska Ankogel, jak jsme to udělali my. Do městečka Mallnitz jsme jeli po lesní široké cestě z velké části z kopce, v Mallnitz jsme na náměstíčku nepohrdli Aperolem Spritz a zpátky k Ankogelu jsme stoupali po asfaltové cestě, takže žádné drsné kopce nebo technické sjezdy tu nejsou na pořadu dne a cyklovýlet si můžete dát klidně s celou rodinou.

Cyklookruh nás ke konci zavedl ještě do údolí Seebachtal, které je tu takové trochu „must-see“, protože údolí je velmi malebné, protéká jím průzračný potok s malými písčitými plážičkami a zasněžené hory v pozadí vytváří obrázek skoro až pohádkové krajiny.

Údolím prochází šotolinová cesta a hned na jejím začátku najdete dětské hřiště s točitou klouzačkou, houpačkami a kladkou. Je tu také možnost udělat si ohýnek, dát si svačinu na molu nebo se osvěžit v potoce s tyrkysově modrou vodou.

Cílovou čárou cyklookruhu Stappitz Talrunde je jezero Stappitzersee – cesta sice pokračuje dál za jezero dozadu do údolí, od jezera už je ale cyklistům vjezd zakázán. Dají se tu ale nechat kola a dál pokračovat pěšky a výlet zakončit v nějaké z tamních horských chat.

Další stejně nenáročný, ale podobně fotogenický cyklookruh je Tauerntalrunde (Stockerhütte), který také začíná a končí s městečku Mallnitz a měří pohodových 7,7 km. P.S. Naším gastrotipem v Mallnitz je restaurace Edlinger v centru města se stylovou teráskou, kde si – pokud vás už Wiener Schnitzel omrzel – můžete dát výborné mexické taco nebo steaky.

Právě středisko Ankogel, které se nachází ve zmíněném údolí Seebachtal, spustilo 4. června letní provoz, takže kromě lyží a kola si možná sbalte do kufru i pohory. Pro Ankogel typické dvoj- nebo trojkabinkové lanovky vás tu vyvezou až do výšky 2 626 m a od horní stanice se můžete vydat na nespočet horských túr. My jsme měli začátkem června pěšinky ještě pod nemalou vrstvou sněhu, takže jsme se vydali jen na malou procházku po zasněžené cestě na nedalekou horskou chatu Hannoverhaus. Na terase se tu dá dobře vychutnat káva, slovenská zelňačka a samozřejmě výhled na národní park Vysoké Taury.

Aby toho nebylo málo, v okolí Mölltalu najdete i dvě soutěsky Groppensteinschlucht a Raggaschlucht, my jsme navštívili první jmenovanou, kterou najdete u městečka Obervellach. Procházka soutěskou je asi na 1,5 hodiny a vstup stojí 7 euro pro dospělého. Soutěska je lemovaná zpočátku lesním chodníčkem, kde les místy připomíná spíš prales, pak se přejde na dřevěný vysutý chodník, který přímo obepíná soutěsku. Z divokých vodopádů padajících přímo ve skalách se pak opravdu tajil dech! Raggaschlucht jsme ani navštívit nestihli, nicméně podle obrázků na letáčcích vypadá možná ještě zajímavěji, takže máme aspoň něco na příště.

Ubytovaní jsme byli v městečku Flattach v hotelu Flattacherhof, který zahrnuje velké fitko, saunu, bazén s možností venkovní opalovačky v zahradě na lehátkách. Hotel se nachází jen 10 min jízdy autem od nástupní stanice na ledovec Mölltaler Gletscher. 

 

Podmínky cestování do Rakouska najdete zde: https://www.mzv.cz/vienna/cz/koronavirus/cestovani_a_pravidla_v_rakousku/index.html

My jsme podstoupili antigenní testování na letišti v Praze, kam není potřeba se dopředu objednávat a provozní doba je od 4:00 do 24:00. Antigenní testy jsou zdarma (pokud je to 3x do týdne), pouze jsme si připláceli 250 Kč za certifikát do zahraničí. Antigenní test nesmí být starší více než 48 hodin, PCR než 72 hodin. Pokud jste v Rakousku ubytovaní, je potřeba si každých 48 hodin antigenní test obnovovat (PCR po 72 hodinách). I zde jsou antigenní testy zdarma a odběrová místa najdete na www.osterreich-testet.at. Nejbližší odběrové místo u Mölltalu je v Obervellachu.

 

Mölltal v kostce
 
   

Vzdálenost z Prahy

Celodenní skipas dospělí  

Ceník

Provozní doba střediska 

Webové stránky střediska 

Ubytování         

6 hod 25 min

37 - 49 eur

www.moelltaler-gletscher.at

8:00 – 16:00

www.moelltaler-gletscher.at

www.flattacherhof.at

 

 


 

Z Mölltalu jsme reportovali v helmách a brýlích značky SMITH.

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. OstatníVideo: Gravel výlet do Rakouska
    Video: Gravel výlet do Rakouska
  2. OstatníRakouský Fernar Trail - poctivá alpská černá
    Rakouský Fernar Trail - poctivá alpská černá
  3. Ostatní závodyMarvanová zase řádí, tentokrát v Kyrgyzstánu, vyhrála Silk Road Mt. Race
    Marvanová zase řádí, tentokrát v Kyrgyzstánu, vyhrála Silk Road Mt. Race
  4. OstatníBiketour 2023: Kraličák – flowtrailový tobogán a hravá lesní technika
    Biketour 2023: Kraličák – flowtrailový tobogán a hravá lesní technika
  5. OstatníJde to i bez Alp - Rakousko, jak ho neznáte
    Jde to i bez Alp - Rakousko, jak ho neznáte
  6. OstatníBikepacking do Glasgow - Maghalie Rochette dorazí na MS po vlastní ose
    Bikepacking do Glasgow - Maghalie Rochette dorazí na MS po vlastní ose

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 pavel.ct - vloženo: 28.06.2022 v 04:25:41

    Zdravím, taky jsme teď pobyli týden ve Flattachu, soutěsky, Seebachtal super, výjezd k ledovci Mölltaler top. Jenom poznámka: lyžovat se letos v létě nebude, takže lyže nechat doma!

    S pozdravem Pavel

    p.s. naše fotky z pobytu na https://pavelct.rajce.idnes.cz

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744