Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hejtman Kuba jmenoval ředitele BIS brigádním generálem pro jižní Čechy

Martin Kuba na 24. kongresu ODS
Martin Kuba na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka, kterého prezident dlouhodobě odmítá jmenovat generálem, se stal brigádním generálem pro jižní Čechy. Fiktivní hodnost mu recesisticky udělil jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) při Koudelkově návštěvě na jihočeském krajském úřadě. V tiskové zprávě o tom informoval David Hocke z kanceláře hejtmana.

Prezident Miloš Zeman odmítl Koudelku jmenovat generálem už šestkrát. K práci civilní kontrarozvědky i jejího šéfa má dlouhodobé výhrady.

Pozval jsem ředitele @biscz Michala Koudelku na jih Čech. Přednášel tu studentům našich gymnázií. Při té příležitosti jsem ho jako hejtman povýšil do hodnosti brigádního generála pro území celého Jihočeského kraje. V každé normální zemi by jim totiž už dávno byl. Konec hlášení. pic.twitter.com/7r762XPRI6

— Martin Kuba (@Kuba_Martin) June 11, 2021

"Hodnost mu platí pro území celého Jihočeského kraje. V každé normální zemi by jím (generálem) už dávno byl, tak u nás v jižních Čechách jím už je,“ uvedl Kuba, který na twitteru zveřejnil i podobu hejtmanského dekretu. Koudelka dnes v Českých Budějovicích na krajském úřadě přednášel studentům jihočeských gymnázií. Několik desítek posluchačů pozval na akci v projektu Jihočeských nadějí Kuba.

Zeman odmítl vládní návrh na jmenování Koudelky do generálské hodnosti naposledy letos v květnu. Loni na podzim premiérovi Andreji Babišovi (ANO) předal materiál, který podle hlavy státu zdůvodňoval, proč jmenování šéfa BIS generálem odmítá. Podle týdeníku Respekt v dokumentu stálo, že Koudelka neplní své povinnosti, dlouhodobě zamlčuje a neposkytuje informace zákonným adresátům a zveřejňuje informace v rozporu se zákonem. Koudelka, který před dvěma lety převzal ve Spojených státech cenu od americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) za zahraniční spolupráci, je nyní plukovníkem.

Témata:  Martin Kuba Michal Koudelka BIS (Bezpečnostní informační služba ČR)

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy