Altnerův přínos ve sporu o Lidový dům se přeceňuje, řekl soudu advokát, kterého nahradil

Advokát Pavel Blanický, který v minulosti zastupoval ČSSD ve sporu o Lidový dům, nepovažuje podíl Zdeňka Altnera, který jej později vystřídal, za zásadní pro úspěch strany v této při. Blanický to řekl Obvodnímu soudu pro Prahu 1, k němuž se vrátil spor mezi ČSSD a dědici Zdeňka Altnera. Ti se domnívají, že jim vládní strana dluží odměnu za Altnerovy právní služby, nárokují si stamiliony korun. S Blanického tvrzením Altnerovi potomci nesouhlasí, tvrdí, že si výpověď domluvil se sociálními demokraty.

Soud se vrátil ke sporu o Altnerův nárok po půlroční přestávce a vypovídal pouze někdejší právní zástupce ČSSD Pavel Blanický. Ostatní pozvaní svědci se omluvili a hlavní líčení bude pokračovat až v říjnu.

Blanický prohlásil za mýtus to, že by Zdeněk Altner měl hlavní zásluhu na získání Lidového domu pro ČSSD. Tvrdí, že vše rozhodující se projednalo již ve sporu, který Altnerovu zastupování předcházel. Když případ převzal Altner, šlo podle Blanického o rejstříkové řízení, které je podle jeho názoru spíše administrativní záležitostí. Domnívá se navíc, že Altner případ spíše zkomplikoval.

„Kdyby doktor Altner postupoval důsledně a doložil všechny skutečnosti, které jsou potřeba pro zápis společnosti do obchodního rejstříku, nebo jejích nových orgánů, tak to (spor o Lidový dům) nemuselo dojít až k Ústavnímu soudu,“ prohlásil Blanický.

Na jeho výpověď odmítavě reagovala Veronika Altnerová, která je dcerou zesnulého advokáta. Blanického tvrzení podle ní neodpovídají realitě, což u soudu plánuje doložit i listinnými důkazy. Blanický podle ní úmyslně po dohodě s ČSSD bagatelizuje zásluhy jejího otce.

„Myslím, že se prokazuje čím dál tím víc, že tvrzení sociální demokracie, že náš otec neposkytl v této věci žádné právní služby ani že si nezaslouží odměnu v této věci, není pravdivé,“ řekla.

Kromě advokáta Blanického měli u soudu v červnu vypovídat – a omluvili se – Barbora Snopková, která v druhé polovině 90. let pečovala spolu s tehdejším místopředsedou ČSSD Ivo Svobodou o stranickou pokladnu, a bývalý notář Václav Halbich. Ten se sporu o Lidový dům také účastnil na straně sociální demokracie a později se se Zdeňkem Altnerem i s ČSSD přel o to, zda má nárok na odměnu.

Halbich soudu zaslal dopis, podle kterého se jednání ze zdravotních důvodů zúčastnit nemůže. Soudkyně Dagmar Stamidisová tak musí zvážit, v jaké podobě se jeho výpověď uskuteční.

Altnerovi potomci avizovali, že zvažují také navržení výslechu bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka nebo bývalého místopředsedy strany Zdeňka Škromacha. 

Smlouvu o zastupování ČSSD uzavřel s Altnerem v roce 1997 – po ukončení spolupráce s Blanickým – tehdejší šéf strany, současný prezident Miloš Zeman. Ten u soudu v minulosti vypověděl, že považuje Altnerův přínos za zcela zásadní pro to, aby Lidový dům straně připadl.

Obvodní soud Altnerovi v minulosti přiznal za jeho služby 18,5 milionu korun a také smluvní pokutu 318 milionů, rozsudek však zrušil Nejvyšší soud. V rozhodnutí uvedl, že smluvní ujednání o odměně pro Altnera za právní služby nebylo dostatečně určité. Není podle něj také jasné, co konkrétně advokát pro stranu vykonal.