Zahraniční destinace chystají zahájení sezony. Co udělala pandemie s cenami zájezdů?

Zahraniční destinace se podle cestovní agentury Invia chystají na zahájení sezony. Například Bulharsko se turistům otevřelo od 1. května, Řecko nebo Itálie ohlásily, že po polovině května cestovatelé z ciziny nebudou po příjezdu muset do karantény.

Ceny zájezdů jsou srovnatelné s rokem 2019, Češi si ale více dopřávají, poptávají lepší hotely a kvalitnější služby. ČTK to řekla mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. Naopak šéf rezervačního portálu Booking.com Glenn Fogel předpokládá, že náklady na zahraniční dovolenou budou letos vyšší.

Nejvíce klientů se podle Řezníčkové letos v létě tradičně chystá do Řecka, které podle ní oznámilo, že od 15. května ukončuje pro turisty sedmidenní karanténu. Čechům bude vstup umožněný s dokladem o očkování proti koronaviru nebo negativním PCR testu, uvedla. I další cestovní kanceláře potvrzují, že Řecko je i v letošním roce u českých cestovatelů nejžádanější destinací pro trávení letní dovolené.

Silná poptávka je také po Bulharsku. Podle mluvčí CK Čedok Evy Němečkové si země mnoho příznivců získala loni, když byly omezené možnosti cestování, a letos se do ní plánují vrátit. Češi se podle Řezníčkové při příjezdů mohou prokázat potvrzením o ukončeném očkování, dokladem o prodělání nemoci covid-19 v posledních 180 dnech nebo negativním PCR či antigenním testem.

Češi loni nemohli vycestovat do oblíbeného Turecka, CK u něj tak sledují značné prodeje. Země do 17. května vyhlásila přísnou uzávěru. Podle marketingového ředitele CK Alexandria Petra Šatného je tento režim daný právě tím, že turecká vláda chce pandemii co nejvíce utlumit před nadcházející turistickou sezonou. Místní počítají s tím, že se to povede a začátkem června se země pro turisty otevře, řekl.

Prodejů zájezdů k moři podle ředitele cestovního portálu Skrz.cz Matěje Dvorského v poslední době přibývá a květnu podle něj lze očekávat další růst. "Letošní duben je v prodejích v průměru jen o zhruba 25 procent za dubnem 2019, ale pokud bychom se podívali čistě na druhou půlku dubna, už je to pokles jen asi deset procent," uvedl.

Rovněž podle Fogela je zájem o cestování s ustupující pandemií vyšší a porostou podle něj tak i náklady na dovolenou. Mnoho leteckých společností loni podle něj kvůli krizi a zákazu cestování výrazně omezilo počet letadel v provozu. Navzdory vysoké poptávce ale zůstává značná nejistota kolem dalšího vývoje epidemie, což aerolinkám komplikuje plánování při návratu letadel do vzduchu.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy