Hlavní obsah

Altner přišel k prostřenému stolu, řekl soudu bývalý právník ČSSD

Novinky, bad
Praha

Někdejší právní zástupce České strany sociálně demokratické (ČSSD) Pavel Blanický uvedl v pátek u Obvodního soudu pro Prahu 1, že měl jeho nástupce Zdeněk Altner na získání Lidového domu pro sociální demokraty jen minimální podíl. To, že Altner ČSSD dům vyhrál, je podle Blanického mýtus.

Pavel Blanický k Altnerově podílu na získání Lidového domuVideo: Novinky

 
Článek

„Doktor Altner, s odpuštěním, přišel k prostřenému stolu,“ prohlásil Blanický. „Získání Lidového domu bylo tak marginální, jednoduché, že bych takovou právní pomoc udělal za dvacet tisíc. A ještě bych si říkal, že jsem byl dobře odměněn,“ podotkl někdejší právník ČSSD.

Altner měl podle něj na starosti jen rejstříkové řízení, což je podle Blanického spíš administrativní záležitost.

Podle Altnerovy dcery a dědičky Veroniky se ale Blanického tvrzení nezakládají na pravdě, což prý chce doložit listinnými důkazy.

„Prokazuje se čím dál tím víc, že tvrzení sociální demokracie, že náš otec neposkytl v této věci žádné právní služby ani že si nezaslouží odměnu v této věci, není pravdivé,“ řekla po skončení jednání novinářům.

Díky Altnerovi jsme zachránili Lidový dům pro ČSSD, svědčil Zeman u soudu

Krimi

Blanický z předvolaných svědků vypovídal jako jediný, ostatní se z jednání omluvili. Soud bude pokračovat v říjnu.

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s Altnerem, který zemřel v roce 2016, smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům.

S tím, že mu bude za pomoc vyplacena smluvní odměna ve výši deseti procent hodnoty Lidového domu, tradičního sídla sociální demokracie, pokud se podaří prosadit vůli ČSSD.

Za stranu smlouvu vyjednal její tehdejší místopředseda Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Ke smlouvě později přistoupili další dva advokáti Zdeněk Hájek a Václav Halbich. V roce 2000 se Altnerovi podařilo spor o vlastnictví Lidového domu u Ústavního soudu vyhrát.

Ústavní soud odmítl stížnost Altnerových dědiců

Domácí

Obvodní soud pro Prahu 1 už v roce 2004 rozhodl, že má ČSSD Altnerovi zaplatit 18,5 milionu, plus úroky. Pražský městský soud pak v březnu 2016 rozsudek potvrdil a přiznal Altnerovi dalších 318 milionů jako smluvní pokutu.

Nejvyšší soud ale předloni v červnu rozhodl, že justice musí znovu posoudit určitost původní mandátní smlouvy. A žalobcům uložil předložit důkazy o tom, co vlastně Altner pro ČSSD udělal. Jeho dědicové rozsudek komentovali prohlášením, že formalismus zvítězil nad spravedlností.

Reklama

Výběr článků

Načítám